null

„A versenyzőinket a boccia nem csak testileg tartja karban, hanem mentálisan is erősíti”

Egyesületüket eredetileg azért hozták létre, hogy a mozgássérült emberek megismerhessék a bocciát, aztán a kör tovább bővült olyan sportágakkal, amelyeket az érintettek űzhetnek. A MEREK Sportegyesület nem csak a kerekesszékkel élők mindennapjait teszi élhetőbbé, hanem egyúttal segíti a társadalmi szemléletformálást is.

A boccia azért különleges sportág, mert olyan emberek is űzhetik, akik mozgásukban nagyon korlátozottak, akik más parasportot, például ülőröplabdát vagy para-asztaliteniszt sem tudnak játszani. „Ezt a sportágat kifejezetten olyan embereknek találták ki, akik súlyosan mozgássérültek. Ez abból is látható, hogy a nemzetközileg regisztrált boccia kategóriákban alapfeltétel a játékosok négy végtagi érintettsége. Akinél ez nincs így, az ezt a sportágat inkább csak a hazai kategóriákban űzheti. Természetesen a boccia a mozgáskorlátozottsággal élő embereket hobbisportként is remekül fejleszti, segíti az általános állapotuk megőrzését. Ez a játék hatalmas örömet jelent az érintetteknek, jó látni, hogy mennyire jól érzik magukat a gyakorlása közben” – mondja Köhler Gábor, a MEREK Sportegyesület vezetőségi tagja. Gábor önkéntesként ismerkedett meg a bocciával, a kerekesszékes emberek sportjával. Őket már korábban is segítette más módon, például futóversenyeken tolva futott velük, hogy speciális módon ők is átélhessék annak élményét.

Játék két szinten

A MEREK Sportegyesület hétfőnként tart olyan szabadidős foglalkozásokat, amelyekre bárki ellátogathat, nem csak a parasportolók. A hétfői alkalmak mellett szerdán és csütörtökön külön edzések is vannak, azok már kifejezetten az igazolt versenyzőknek. Vannak a sportegyesületnek olyan játékosai is, akik már több mint 25 éve űzik a bocciát. Az egyesületnek jelenleg huszonöt igazolt versenyzője van, a szám pedig folyamatosan növekszik. 

A bocciások mellett már vannak handbike-osok is, akik saját készítésű, kézzel hajtott kerékpárt használnak, illetve azzal versenyeznek. Ők tavaly részt vettek például az Ultrabalatonon. Egy részük dolgozik és munkába is a speciális kerékpárral jár, az évszaktól függetlenül. A handbike-osok segítik a boccia játékosokat is speciális eszközök előállításával. Készítenek nekik például labdatartót a kerekesszékeikhez. Ezekből mindenkinek az egyéni a legoptimálisabb, olyan, ami igazodik az adott sérüléshez, mozgásképességhez.

Testileg és lelkileg

„A versenyzőket ez a sportág nem csak testileg tartja karban, hanem mentálisan is erősíti. Rengeteget számít, hogy az érintettek a közösségnek sportolóként is hasznos tagjai lehetnek, akikre mások felnéznek, akiknek szurkolnak. Az elért sikereknek mindenki örül, legyen az játékos, szülő, rokon vagy szurkoló. A versenyeken azt is jó látni, hogy azok sem szomorkodnak, akik adott esetben nem szerepelnek eredményesen. Ez azért van így, mert a játékba való bekapcsolódás itt mindenkinek élmény, függetlenül a győzelemtől” – mondja Gábor.

A sportegyesület a társadalmi szemléletformálásban is részt vesz, tagjai és önkéntesei járnak érzékenyítő rendezvényekre, integrált sportnapokra. Az elmúlt hónapokban megfordultak ilyen eseményeken a II., a X. és a XI. kerületben. Tavaly a Margitszigeten is volt olyan sportnap, amin képviselhették magukat, és részt vettek a tatai Szabó Szonja Para Képzőművészeti Biennálén és Para Boccia Emlékversenyen is. Az ilyen eseményeken létrehozhatóak vegyes csapatok is, ami lehetővé teszi, hogy az elért siker közös legyen. Ez remekül összekovácsolja a kerekesszékeseket és az épeket. Az ilyen rendezvények nemcsak a szemléletformálást segítik, hanem arra is lehetőséget adnak, hogy a csapatot és a sportágat a helyszínre látogató kerekesszékesek megismerjék. A tapasztalat ilyenkor az, hogy sokan vannak, akik erről a sportágról korábban hírből sem hallottak, de ha ilyen módon lehetőséget kapnak, boldogan játszanak és keresik a további kapcsolatot a bocciával és az egyesülettel. A közösséghez önkéntesként is lehet csatlakozni, segítve akár a labdaszedést, akár az időmérést. A MEREK SE diákok jelentkezését is várja a közösségi szolgálat keretében.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom