A vízi élővilág tematikájával nyitja meg kapuit a 19. befogadó játszótér

A szekszárdi lakosokkal közösen alkották meg a legújabb befogadó játszótér tematikáját, amely tíz játékelemmel várja az ép és fogyatékossággal élő gyermekeket. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” program keretében megépült játszótérrel a vízi élővilágba kalauzolja el a látogatókat. A nemzeti lottótársaság célja, hogy országszerte minél több befogadó játszótér épülhessen.

 Újabb helyszínnel bővíti akadálymentes és befogadó játszótereinek listáját a Szerencsejáték Zrt. A nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként Szekszárdon nyitja meg kapuit a 19. olyan inkluzív tér, ahol a fogyatékossággal élő és ép gyermekek a közösen játszhatnak, ismerhetik meg egymást és válhatnak nyitott, elfogadó felnőttekké. A Szerencsejáték Zrt. hosszútávú szemléletformáló tevékenysége elsősorban az érintett gyermekek beilleszkedésére és sikeres, boldog felnőtté válására fókuszál, hiszen Magyarországon minden 14-ik kiskorú él a fogyatékosság valamely típusával.

Ahogyan a program mottója is hirdeti „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!” – hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia. A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója hozzátette: „Közel 20 éve tűztük ki zászlónkra a fogyatékossággal élők beilleszkedésének elősegítését, különös tekintettel a gyermekekre. Az öt éve indított befogadó játszótér-építési programunkban mára már 20 ezer ép és fogyatékos gyermek számára nyújtunk lehetőséget a közös játékra a helyi közösségekben országszerte.”

A szekszárdi Wesselényi utca 9. előtti játszótér olyan különleges és akadálymentes játékelemekkel várja a gyermekeket, mint például a rámpával kialakított kombinált torony, vagy például az emelt tálcával ellátott homokozó, ahol a kerekesszékes gyermekek is tudnak játszani, az edukációs paneleken pedig olyan szórakoztató feladványok kaptak helyet, amelyek a társas interakciók létrejöttét segítik elő.

„Azt gondolom, hogy ez a játszótér egyszerre valamennyi területen szolgálja a legkisebbeket, hiszen játék közben észrevétlenül bővítik ismereteiket a természet csodáiról és az sem jelent akadályt, ha egy-egy kis barát esetleg nem ugyanúgy képes minden mozdulatra.” – mondta Gyurkovics János. Szekszárd alpolgármestere hozzátette: „Gyermekkorban az ember őszinte és elfogadó. Nekünk az a feladatunk, hogy valamennyi lehetőségünket kihasználva próbáljunk egyenlőségjelet tenni minden ember közé.”

A nemzeti lottótársaság 2017-ben indított játszótérépítési programja idén újabb szintet lépett, hiszen a kezdeményezés élén jószolgálati nagykövet is áll. Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők szélesebb körű integrációját. Az olimpikon kislányánál 2 éves korban diagnosztizálták Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegséget, egy ritka, genetikai rendellenességet, amely miatt Flóra kerekesszékkel közlekedik.

A 2017 óta elérhető időszakos, limitált darabszámú - nagyságrendileg 2,5 millió példányban megjelenő – Nagykarácsony sorsjegy minden évben nagy népszerűségnek örvend, az első 6 hétben általában elfogy a teljes sorsjegykészlet 2/3-a. A termék megvásárlásával játékosaink eddig 19 befogadó játszótér megvalósításához járultak hozzá, ugyanis az eladott sorsjegyek bevételének egy részéből valósul meg a közösségi terek tervezése és kivitelezése egyaránt. A befogadó játszóterekkel a következő helyeken lehet találkozni: Budapest III., IV., VIII., XVI., XVIII., XXI., XXII. kerülete, Veszprém, Miskolc, Pécs, Sopron, Kaposvár, Debrecen, Tiszaföldvár-Homok, Esztergom, Nyíregyháza, Eger, Győr, valamint Szekszárd.

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom