null

Befogadó játszótér a közös élményekért már Berettyóújfaluban is

Akadálymentes megközelítést és közös élményeket ígér fogyatékkal élő és ép gyermekeknek egyaránt a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült újabb befogadó játszótér Berettyóújfalun. A nemzeti lottótársaság „Játék összeköt” programjának keretében 2017 óta már 26 olyan inkluzív játszótér épült országszerte, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül válhatnak befogadó felnőttekké.

Hazánkban közel egymillió fő és családja, azaz minden tizedik ember érintett a fogyatékosság valamely ágával. A Szerencsejáték Zrt társadalmi szemléletformáló programjában a gondolati akadályok lebontását tűzte ki célul. Ennek egyik eszköze a befogadó játszótér, amelynek ereje nem csupán abban van, hogy akadálymentesen megközelíthető, hanem a játékelemeket is úgy építik, hogy azokat ép és fogyatékkal élő gyermek egyaránt tudja használni. Idén már négy befogadó játszótér épült a Szerencsejáték Zrt. támogatásával Budapesten, Kiskunhalason, Nagykanizsán és Berettyóújfalun.

A kép forrása: Szerencsejáték Zrt.

A keleti országhatárhoz közeli berettyóújfalui inkluzív játszótér a lakosság szavazatai alapján „Szafari” tematikát kapott. A nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” programja keretében 2017 óta 26 befogadó játszótér megépítését támogatta a Nagykarácsony sorsjegy bevételének egy részéből. Az inkluzív játszótereken az ép és fogyatékossággal élő gyermekek közösen tudnak játszani és élményeket szerezni, hogy aztán ezen keresztül nyitott, befogadó felnőtté váljanak. A program azt vallja, hogy nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt.

„A Szerencsejáték Zrt. folyamatosan bővíti az évente épülő befogadó játszóterek számát, minden esetben biztosítva, hogy akadálymentes környezetben és megközelítéssel helyezze el a játékokat. Magyarországon mintegy 14 ezer, 14 év alatti fogyatékossággal élő gyermek él, közülük több mint 4 600 Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban. Ezek a játszóterek számukra jelentenek biztonságos szigetet és egyben nyújtják azt a lehetőséget, hogy ők is szabadon együtt játszhassanak ép társaikkal. – mondta Gál Mihály, a Szerencsejáték Zrt. régióvezetője.

A befogadó játszótér-építési program kiemelten fontos eleme a Szerencsejáték Zrt. szemléletformálási tevékenységének.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere azt mondta: „a város eddig is sokat tett annak érdekében, hogy igazi otthona legyen a gyermekeiket nevelő családoknak. A város számos pontján épült játszótér, a mostani a beruházás azonban túlmutat az eddigieken, hisz a különleges játékelemek alkalmassá teszik ezt a játszóteret arra, hogy közösen használhassák ép és fogyatékkal élő gyermekek is.”

A polgármester a város közössége nevében is köszönetet mondott a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy befogadó játszótér építését támogatta Berettyóújfaluban.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információkról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

 

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom