null

Ismerj meg és fogadj el! – megváltozott munkaképességgel a fogyatékossággal élőkért

Értelmi sérült, mozgáskorlátozott, vak és siket személyeket egyaránt segít a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, amely főképp Szegeden és Csongrád-Csanád vármegyében van jelen, de táborai elérhetők az ország egyéb területeiről is. Munkatársai úgy támogatják a fogyatékossággal élő embereket, hogy maguk is megváltozott munkaképességűek.

Közel harminc éve működik a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, amely foglalkozásaival, személyi segítő szolgáltatásaival Szegeden van jelen a legerősebben, de működik telephelyük Budapesten és a Balatonnál is. „Csapatunk nyolc-tíz fős, a kollégák – köztük én is – mind megváltozott munkaképességűek. Mellettünk önkéntesek is dolgoznak, ők főleg a táborokban segítik a munkát. Fogadunk középiskolás és egyetemista önkénteseket is, akik nálunk a gyakorlatukat tölthetik el, amiről aztán beszámolót kell írniuk. Vannak nyugdíjas önkénteseink is, munkánkat ők is segítik sok területen” – mondja Takács Kata, az alapítvány kuratóriumi elnöke és szociális szervezője.

Fotó: Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány

A Napos Oldal munkatársai olyan családokhoz járnak, ahol valaki fogyatékossággal él, súlyosan sérült vagy tartósan beteg. Náluk a házkörüli teendőkben és a háztartásban segítenek, megesik az is, hogy az érintett családtagnál a felügyeletet oldják meg a közreműködésükkel. Arra is van példa, hogy valahol a gyógyszerkiváltást intézik az érintettek helyett. A személyi segítő szolgálat jelenleg nyolc-tíz családnál végez gondozási feladatokat. Az alapítvány szociális munkásai szociális ügyekben, támogatások igénylésében is segíti az érintetteket. Vannak olyan kollégák is, akik rehabilitációs mentorként a munkavállalást tudják segíteni.

Programok és táborok

A Napos Oldal hétfőnként foglalkozásokat is tart fogyatékossággal élő személyeknek. Ezekre elsősorban a Csongrád-Csanád megyei gyerekeket és fiatalokat ellátó Dr. Waltner Károly Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézményből érkeznek résztvevők. Az alkalmakon kézműves-foglalkozásokat tartanak a halmozottan sérült fiataloknak, tanulnak velük énekeket is. Nyáron gyakran szerveznek nekik élményprogramokat is. Vannak az alapítványnak olyan nyári táborai is, amelyre az ország minden részéről jelentkezhetnek fogyatékossággal élő fiatalok. „Évente négy-öt ilyen tábort tartunk, jellemzően Szegeden és Balatonlellén, de voltunk már Sátoraljaújhelyen és Zánkán is. Ilyen programokat ’96 óta szervezünk, már nagy hagyományuk van.

Fotó: Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány

Az alapítványnál lehet kölcsönözni gyógyászati segédeszközöket is, például mankót és kerekesszéket, járókeretet, szobavécét. Ez elsősorban azoknak jelent segítséget, akik csak ideiglenesen használnak ilyesmit. Tud a Napos Oldal segítséget nyújtani azoknak is, akiknek ilyen eszközökre hosszabb távon van szükségük.

Ismerj meg, és fogadj el!

Az alapítvány fogyatékossággal élő munkatársai óvodákban és iskolákban is jelen vannak, segítik az ottani szemléletformálást. „Van egy vak kollégánk is, aki szociális munkásként dolgozik vakvezető kutyájával. Ő az »Ismerj meg, és fogadj el!« program keretében diákokat érzékenyít az osztályfőnöki órák keretében. Van egy olyan blogunk is, amelyen egy nyugdíjas vakvezető kutya – Grafit – írja le a világot a saját szemével, és megosztja az olvasókkal azt is, hogy miben tudja segíteni gazdáját. Grafit bejegyzési a Facebook oldalunkon szerdánként jelennek meg, ott is lehet őket követni” – mondja Takács Kata.

Az alapítvány időnként kitelepül nagy cégekhez és ellátogat városi eseményekre, majálisokra is. Ilyenkor játékosan – például kerekesszékes akadálypályával, vak játékokkal, szimulációs szemüvegekkel – mutatják be a fogyatékossággal élők mindennapjait. Kiadott már a Napos Oldal mesekönyvet is, amelynek főszereplői fogyatékossággal élő mesehősök. Akad köztük autizmussal élő és értelmi sérült, vak, hallássérült és mozgásában sérült karakter is. A Lackfi János és Mihalec Gábor ajánlásával megjelent könyv nem csak gyereknek mutatja be a fogyatékossági típusokat, hanem felnőtteknek is. A mesekönyvet 2000 forintos önköltségi áron kínálja az alapítvány, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb családba eljusson.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom