null

Már Nagykanizsán is épült befogadó játszótér

"Vár” tematikával nyitotta meg kapuit a 25. befogadó játszótér, Nagykanizsán. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” program keretében eddig átadott játszótereken az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játékon keresztül ismerhetik meg egymást és válhatnak elfogadó felnőttekké. A nagykanizsai játszótér különlegessége, hogy a játékok mellett a helyszínen egy okospad is helyet kapott, amely nemcsak internet lehetőséget biztosít, hanem telefon töltésére is alkalmas. 

 

A város történelméhez szorosan kötődő, „vár” tematikáját választották a most átadott befogadó játszótér tervezői. A közösségi térként is funkcionáló, immáron 25. játszótéren kilenc játékelemen kívül okospad és kerékpártároló is várja a helyszínre érkezőket. A témakör és az eszközök kiválasztásakor azon túl, hogy a fogyatékossággal élő és ép gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály számára használható elemek kerüljenek telepítésre. Hazánkban ugyanis a 14 év alatti gyermekek közül minden tizenötödik érintetett a fogyatékosság valamely típusával.

A nemzeti lottótársaság évek óta zászlóshajó szerepet vállal a fogyatékosságügy területén, aminek egyik kiemelt programja a befogadó játszóterek építése. Ebben a hosszútávú program keretében a gazdagon felszerelt, a mesék világát idéző játszóterek révén 2022 évvégére már közel húszezer gyermeket ismertet meg az önfeledt játék élményével” – hangsúlyozta Mager Andrea a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A nagykanizsai befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.

„Egy település, így Nagykanizsa jövőjét is a családok és a gyerekek jelentik, ezért kiemelt törekvésünk az „élhető város” létrehozása. És ebben a legfontosabb a gyermekek fejlődését és integrálódását biztosító játéklehetőség megteremtése. Mert a gyermekeknek a játék nélkülözhetetlen tündérvilág, mely megtanítja őket a cselekvés művészetére, egymás megismerésére és elfogadására. Nagy köszönet illeti a Szerencsejáték Zrt.-t, amiért a „Vár” tematikával lehetővé tette, hogy megnyissa kapuit egy befogadó játszótér” - mondta el Balogh László polgármester.

Az elmúlt évtizedben egy jól átgondolt koncepció mentén Nagykanizsa számos pontján újultak meg játszóterek, mert egy város megtartó erejét a kisgyermekes családok jelentik. Ennek a folyamatnak egyfajta kicsúcsosodása ez a befogadó játszótér, mely amellett, hogy közösségi térként funkcionál a jövőben, segíti az elfogadást is. Köszönet ezért a szép gesztusért a Szerencsejáték Zrt.-nek” - tette hozzá Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője. 

A nemzeti lottótársaság 2022-ig országosan 22 inkluzív játszóteret épített, amelyet idén egy budapesti és öt vidéki helyszínnel bővít. A Nagykanizsán október közepén átadott befogadó játszótér a vár tematika köré épült, díszítőelemei között megjelennek az adott kor használati tárgyai. A játszótérre egyedi játékelemeket és modern okospadot is telepítettek, így egyfajta közösségi térként is funkcionál. Az új helyszín olyan különleges és akadálymentes játékelemekkel várja a gyermekeket, mint például, rámpával kialakított központi akadálymentes vár, kerekesszékes körforgó, a megszokott laphinta mellett pedig egy baba-mama és egy fészek hinta is helyet kapott.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

 

Minden,  „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információkról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom