null

Mentorálással és kellő támogatással bármi elérhető

Három évtizede segíti a fogyatékossággal elő embereket a KézenFogva Alapítvány, amelynek tevékenysége az idő során egyre jobban bővült, ma már komplett láncolatot alkot. Minden az önálló életvitel és a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatás felé mutat, ami mentorálással és kellő támogatással azok számára is elérhető lehet, akiknél korábban ez csak távoli vágy lehetett volna. Ezt támogató munkájáért az álapítvány 2023-ban átvehette Az év foglalkozási rehabilitációs szolgáltatója díjat is a Belügyminisztérium Érték vagy! gáláján.

A KézenFogva Alapítvány idén 30 esztendős, 1993 augusztusában hozták létre Göncz Árpádné kezdeményezésére. Az indíttatást az adta, hogy a köztársasági elnök felesége a rendszerváltást követően rengeteg levelet kapott, és azokból azt látta, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben az értelmi fogyatékossággal és a halmozott fogyatékossággal élő emberek vannak. „Göncz Árpádné az ő ügyüket amiatt is fontosnak tartotta, mert tudta: ők még segítséget sem tudnak kérni. Mivel ebben az időszakban már létre lehetett hozni civil szervezeteket, megalakult az alapítvány, amelynek 2013-ig Göncz Árpádné volt a kuratóriumi elnöke. Később Mádl Dalma, Schmittné Makray Katalin és Herczegh Anita is ott volt az alapítvány mellett, munkánkat mindannyian támogatták” – mondja Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője.

Az indulás óta sok dolog változott, ma már nem csak az értelmi fogyatékossággal élőket támogatja az alapítvány, hanem más fogyatékosságok érintettjeit, és a velük foglalkozó szakembereket, szervezeteket is. Utóbbinak egyik eszköze, hogy 2006 óta segítik a CÉHálózat Egyesület működését, ami a fogyatékossággal élő emberek szervezeteinek közös érdekvédelmi fóruma. Több mint negyven tagja fogyatékossággal élő személyeknek nyújt szociális szolgáltatást.

Út az önállóság felé

Az alapítványnak abban is komoly szerepe volt, hogy ’97 és 2002 között a nagy intézmények alternatívájaként megjelentek a lakóotthonok, és elkezdődött az intézményi kiváltás. A szervezet készítette azt az országos kutatást is, ami felmérte a súlyos, halmozottan fogyatékos emberek hazai helyzetét. Később ez alapján fejlesztettek szolgáltatásokat, mozdították elő a pénzbeli juttatások emelését. „A munka a 2010-es években folytatódott, akkor jött létre a jogsegélyszolgálat. Ma már évente 250-300 ember fordul hozzánk a legkülönbözőbb ügyekben. Vannak például munkavállalással és oktatással, polgári joggal kapcsolatos kérdések, a paletta nagyon széles” – mondja Pordán Ákos.

Fotó: KézenFogva Alapítvány

Képzésekben is részt vesz az alapítvány, az óvodapedagógusoknak például külön programot építettek fel annak érdekében, hogy képesek legyenek közvetlenül foglalkozni a fogyatékosüggyel, lehetőségük nyíljon formálni a gyerekek szemléletét. Erről a képzésről az óvodapedagógusok olyan óravázlattal mennek el, amit aztán beépíthetnek a nevelési programjukba. Az alapítvány 2015 magasságában családokat segítő szolgáltatásokat – például a pár- és családterápia – is indított. Ezek a fogyatékossággal elé embereket, vagy a fogyatékossággal élő gyerekeket nevelő családokat támogatják. Működtetnek olyan életvezetési tanácsadó szolgálatot is, amelyet fogyatékossággal élő személyek vehetnek igénybe, vannak szülői csoportjaik is.

Főszerepben a munka

„Nagy hangsúlyt fektetünk a munkaerő-közvetítésre is, annak folyamatába 2008-ban léptünk be. Ma már 40-50 céggel vagyunk kapcsolatban, és folyamatosan keressük az újakat, segítve azt, hogy a fogyatékossággal élő emberek a nyílt munkaerőpiacon is el tudjanak helyezkedni. Ebben partnerünk az egyik legnagyobb álláskeresési portál, amelynek felületén jelen lehetnek megváltozott munkaképességű emberek, és a nekik lehetőséget adó cégek is. Mert ugyan megvan a létjogosultságuk a védett szervezeteknek, de aki erre alkalmas, és a környezeti feltételek is adottak, annak jobb a nyílt munkaerőpiacon dolgoznia. Nemrég egy vak hölgynek tudtunk segíteni – ő egy biztosítónál helyezkedett el –, ami nagyon nehéz, ritkán van rá példa. A cégeket azzal tudjuk segíteni, hogy felmérjük, náluk milyen munkakörökben dolgozhatnának megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő személyek. Ha szükséges, szervezünk érzékenyítő tréningeket is, felkészítve ezzel a csapatokat az új kolléga érkezésére. Ebben partnerünk a Nem Adom Fel Alapítvány” – mondja Pordán Ákos. A szakemberek a fogyatékossággal élők munkavállalók kezét az elhelyezkedés után sem engedik el, végigkísérik az első napjaikat, elakadásoknál végeznek utómentorálást is.

Fotó: KézenFogva Alapítvány

Az alapítvány 2020-ban egy olyan programot is elindított, amely a támogatott lakhatással foglalkozik. Erre azért volt szükség, mert a budapesti munkaerőpiacon azt látták, hogy hiába dolgoznak az érintettek a nyílt munkaerőpiacon, a családjuktól nem tudnak elköltözni a magas bérleti díjak miatt. Másfél-két éves előkészítés után kezdtek el ezzel a kérdéssel foglalkozni, ami azt jelentette, hogy lakásokat bérelnek, majd azokat támogatott lakhatás keretében működtetik. Három év alatt egy olyan rendszert építettek fel, ami lehetővé tette, hogy ma már 9 lakásban élhet önállóan összesen 20 ember. Az alapítvány új területek felé is nyitni próbál, segítik például a fogyatékossággal élő gyerekek örökbefogadását, és azt is, hogy a fogyatékossággal élő nőket érő abúzust meg lehessen előzni, illetve hogy az ilyen helyzeteket megfelelően lehessen kezelni. Mivel ez Európa-szerte probléma, erre nemzetközi együttműködésben dolgoznak ki programot.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom