null

„A fogyatékosság nem jelenti azt, hogy bárkinek be kell zárkóznia”

Azt szeretné, hogy a sorstársaknak is könnyebb, élményekben dúsabb élete legyen, függetlenül attól, hogy valamilyen fogyatékossággal élnek. Ez motiválta Lengyel Zsófit abban, hogy megalapítsa egyesületét, ami idén márciustól kalandos programokkal és előadásokkal vár mindenkit, aki bármilyen akadályozottsággal él.

Mindenki képes, csak mindenki másképp, hangzik Lengyel Zsófi személyes mottója, és ezt a nevet viseli az általa alapított egyesület is, ami idén márciusban kezdi meg működését. „Már régóta terveztem egy olyan civil szervezetnek az elindítását, ami a sorstársaknak nyújt élményeket, 2022 novemberében pedig be is jegyeztettem a Mindenki Képes Egyesületet. Ezt követően megpályáztam Székesfehérváron egy kisebb közösségi teret, egyfajta irodahelyiséget, amit családtagok, barátok, felajánlások segítségével újítottam fel és akadálymentesittem, sokat segített a város önkormányzata is. A munkálatok idén értek véget, a megnyitót március elején tartjuk. Ezt követően kezdődnek a programok, klubnapok” – mondja Lengyel Zsófi. Bár külön irodája eddig nem volt, de az egyesület társszervezőként korábban is segítette események lebonyolítását. Ilyen volt tavaly decemberben az Ability Fashion divatbemutatója, amit a székesfehérvári Hiemer-ház báltermében tartottak, és amelyen csaknem húsz fogyatékossággal élő modell vonult fel.

„Önálló programjaink csak mostantól lesznek, a megnyitó után kezdünk el élményeket adni a sorstársaknak. Bár magam látássérült vagyok, az egyesület az összes fogyatékossági szegmenssel foglalkozik, otthonra, kuckóra találnak nálunk mozgás- és értelmi sérültek, hallás és látássérültek is. Az élmények változatosak lesznek, tervben van például a gokartozás, amit akár kerekesszékesek is ki lehet próbálni. Mert erre is képes lehet mindenki, csak kicsit másképp, mint egy ép ember” – emeli ki Zsófi. A későbbi programok közt lehet csónakázás, korcsolyázás, bármi, amire egy kívülálló nagy eséllyel azt mondaná: fogyatékosság mellett lehetetlen. Ilyen jellegű élményeket havonta szervez az egyesület, mellettük rendszeresek lesznek az előadások is. Utóbbiakat olyan fogyatékossággal élő személyek tartják, akik valamiben különlegesek, vagy nagyon nehéz élethelyzetből álltak talpra. „Az előadásokra nem csak érintettek látogathatnak el, hanem bárki, akit érdekel az fogyatékosság és az esélyegyenlőség témaköre. Közvetítjük őket online is, azok megtekinthetők lesznek a Mindenki képes online felületein. A közösségi teret a tagok akkor is felkereshetik, ha éppen nincsen program, egy-egy bögre teára, beszélgetésre bármikor betérhetnek hozzánk az érintettek. A tervek között az is szerepel, hogy a tagokat névre szóló bögre várja.”

Az egyesület teljesen nyitott, tagjai fogyatékos és nemfogyatékos személyek egyaránt lehetnek az ország minden tájáról. Vannak a pártolók között ismert emberek is, ilyen például Miklósa Erika operaénekes – ő korábban mentora is volt Zsófinak –, aki alapító tag. A tagtoborzás ugyanakkor nem célja Zsófinak, az egyesület programjain anélkül is részt lehet venni. „Most elsődlegesen arra törekszem, hogy a hírünk minél több emberhez eljusson, köztük olyan szülőkhöz is, akik fogyatékossággal élő gyereket nevelnek. Ez fontos, mert már ilyenkor tudatosítani kell, hogy a fogyatékosság nem jelenti azt, hogy bárkinek be kell zárkóznia. Igenis lehetünk nyitottak, elhihetjük, hogy bármire képesek vagyunk, csak másképp.” Az egyesület várja nemfogyatékos önkéntesek jelentkezését is, számukra képzéseket is szerveznek majd annak érdekében, hogy minél jobban, minél elfogadóbban segíthessék a fogyatékossággal élő társakat.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom