null

Bennünk is ugyanaz a szív dobog – a kifutón sem akadály a fogyatékosság

A nő mindenképpen nő, lényegtelen, hogy fogyatékossággal él, vagy sem – üzente decemberi divatbemutatójával az Ability Fashion, amelynek modelljei a székesfehérvári Hiemer-házban léptek kifutóra három tervező ruháiban. A másfél-kétórás fashion show nem csak a csodás öltözetekről szólt, hanem egyben az esélyegyenlőségről és az integrációról is.

Decemberben csaknem húsz fogyatékossággal élő modell lépett közönség elé Székesfehérváron, a Bennünk is ugyanaz a szív dobog 2.0 fashion show keretében. A rendezvényt a Hiemer-ház báltermében tartották, a tavalyelőtti online bemutató után immár élőben. „Azt az üzenetet szerettük volna közvetíteni, hogy a nő mindenképpen nő, lényegtelen, hogy fogyatékossággal él-e vagy sem. Bennünk is ugyanolyan szív dobog, ugyanolyanok vagyunk, mint mások. Míg a korábbi, online bemutatónkat a Valentin naphoz kötöttük – akkor nyolc modellel álltunk színpadra –, addig a mostanit a Fogyatékossággal élők világnapjához. Mivel az Ability Fashion szépen fejlődik, megdupláztuk a modellek számát is. Közel húszan léptek színpadra, köztük férfiak is. Társadalmi vállalkozásunk modelljei vegyes arányban mozgás, látás és értelmi sérültek” – mondja Lengyel Zsófi, az Ability Fashion event menedzsere és a rendezvény társszervezője, a Mindenki Képes Egyesület ügyvezetője. Zsófi idén nem modellként, hanem műsorvezetőként vett részt a bemutatón.

A rendezvény két főszervezője, Lengyel Zsófi és Együdné Bolbás Andrea (Zsófi a Mystic Day ruháját viseli), fotó: Akli István

A fogyatékossággal élő modellek – akik közül sokan most léptek először kifutóra – három magyar divattervezőtől mutattak be ruhákat. Egyikük Réti Éva, a Réthy Fashion tervezője, aki elsősorban farmerből és csipkéből készít újrahasznosított ruhákat a fenntartható divat jegyében. A divattervező maga is érintett, minimális beszédproblémával él. Láthatóak voltak a kifutón a Mystic Day tervezőjének, Lőrincz Ildikónak a koktélruhái is, amelyek kékes és zöldes árnyalatokban pompáztak.

Tóth Tímea a Réthy Fashion ruhájában, fotó: Nagy Nikoletta

Míg a két divatszakemberrel az Ability Fashion már többször együttműködött, addig a mostani eseményen újként mutatkozott be Pálfi Luca, a Nova Luna Couture dizájnere. A show-t az ő esküvői ruhái, menyecskeruhái zárták. „Lucát tavalyelőtt ismertük meg, amikor modelleket delegáltunk egy pécsi bemutatóra. Később felvettük vele a kapcsolatot és megkérdeztük, csatlakozna-e a kezdeményezésünkhöz. Örömmel vett részt a bemutatónkon, a modelljeink szépek és látványosak voltak az ő ruháiban is” – mondja Lengyel Zsófi. A bemutatón viselt frizurák és a sminkek egységesek voltak – négy hajopció közül lehetett választani, a makeup pedig natúr volt – engedték, hogy a hangsúly a öltözeteken legyen.

Jánosa Leonetta a Nova Luna Couture ruhájában, fotó: Süle Zsolt

A ruhák felvonultatását művészi produkciókkal tagolták az esemény szervezői. „Az első szünetben a ParaDance Company kerekesszékes táncosai léptek színpadra, a következőben pedig Erdélyi Zita énekelt az integráció jegyében. Ő egy fiatal, nemfogyatékos előadó, a közönség őt is nagyon szerette” – mondja Lengyel Zsófi. A másfél-kétórás divatbemutatót és a hozzá kapcsolódó produkciókat közel százharmincan nézték meg. Az eseményt önkéntes fotográfusok örökítették meg, készül róla film is, ugyancsak karitatív módon. Ugyanez volt igaz a fodrászokra és a sminkesekre, akik szintén önkéntesként tettek meg mindent a rendezvény sikeréért.

Csorba Kinga és Krupánszky Gergő a Nova Luna Couture ruháiban, fotó: Akli István

„Fontos lenne, hogy az édesanya ne a kicsi kórházban hagyását lássa könnyebb útnak”

A családokat nehéz helyzet elé állítja, ha gyermekükről kiderül, hogy valamilyen fogyatékosságnak az érintettjei, azok a kicsik pedig végképp nehéz helyzetben vannak, akik érintettként várják azt, hogy családra találjanak. Az ő örökbefogadásukat, illetve már meglévő családjaikat igyekszik támogatni a KézenFogva Alapítvány, segítve ezzel azt, hogy az életük a lehető legteljesebb legyen.

Elolvasom