null

Közös élményekkel az integrációért

A sportolás a fogyatékossággal élők számára is kiemelten fontos, a mozgásra nekik is lehetőséget kell biztosítani, függetlenül attól, hogy mozgásukban korlátozottakról, vakokról vagy siketekről, egyéb akadályozottsággal élőkről van-e szó. Erre hívta fel a figyelmet a Margitszigeti Atlétikai Centrum integrációs sportnapja, amelyen fogyatékkal élők és épek egyenlő esélyekkel, közösen léphettek pályára.

Május végén a Margitszigeti Atlétikai Centrumban tartották a Láss minket és suhanj velünk integrációs sportnapot, ahol a mozgásukban korlátozottakat a rendezvény akadálymentes bejárattal várta, a kerékpározás kedvelőit pedig biciklitárolóval.

Az eseményen a Pető Sport Egyesületet is megismerhették az érdeklődők, akik a frame runningot, vagyis a felnőtt futóbiciklizés új formáját mutatták be a látogatóknak. A speciális eszközt ki is lehetett próbálni, a bátrabbak pedig összemérhették tudásukat mozgássérült sporttársakkal is. Az eseményen megrendezték a bizalomfutást is, ahol az indulók megtapasztalhatták a „vezetve futás” vagy akár a „vezető futás” élményét. Ki lehetett próbálni a kerekesszékes akadálypályáját, és előkerültek a biciklizés különleges formái, így például a handbike és a tandem is.

Hokitól a bocciáig

A siketjégkorongot a Ferencváros csapata mutatta be az érdeklődőknek. Az egyesület 2015 óta foglalkozik siketjégkoronggal egy lelkes apuka kezdeményezésére, aki eredetileg vízilabdázott (a paralimpiai csapat tagjaként arany- és ezüstérmet is szerzett), de amikor ép hallású kisfia hokizni kezdett, azonnal nyitott az új sportág felé is. Mártonffy Máté célja az volt, hogy bemutassa: a jégkorong nem egy veszélyes és durva sport, amit csak épp emberek játszhatnak, hanem akár siketek és nagyothallók is. Megfelelő védőfelszereléssel minden sérülés kiküszöbölhető, a bírók kézjelekkel, illetve a palánkon és a kapu mögött kihelyezett led-csíkokkal jeleznek a játékosoknak.

Az EGYMI Mozgásjavító a bocciát mutatta be a nagyközönségnek. Ez a sportág leginkább a petanque-hoz hasonló, viszont olyan emberek számára találták ki, akik súlyosan mozgássérültek. A játékot 6 piros, 6 kék és 1 fehér labdával lehet űzni egyéniben, párosban és akár csapatban is. A verseny célja, hogy a színes labdákkal eltalálják a célgolyót.

A boccia egyéniben, párosban és akár csapatban is játszható

A sportnap résztvevői sok egyéb sportággal is megismerkedhettek, kipróbálhatták például a jógát és a tájfutáshoz kötődő mátrixfutást, a látássérült sakkot, a csörgőlabdát és az asztaliteniszt, a tollaslabdát. Bemutatót tartott a MediBall csapata is, akiknek eszköze az épeknek és a fogyatékossággal élőknek kínál sportolási lehetőséget, akár közösen is. A tai chi mozdulataira épülő mozgásformánál a játékosok egy tollasütőre hasonlító eszközzel, körkörös mozdulatokkal kapják el a labdát, majd az ív megtartása mellett lendítik vissza társuknak. Ez a mozgásművészet kiválóan fejleszti a fizikális és a mentális képességeket.

A mediballt mozgásukban korlátozottak is űzhetik

A résztvevők megismerhették a dzsúdót látássérült fiatalokkal és a kerekesszékes vívást is. Utóbbihoz Dani Gyöngyi világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó is beöltözött, az érdeklődők vele is kipróbálhatták ezt a sportágat.

A kerekesszékes vívást Dani Gyöngyi paralimpikonnal is kipróbálhatták az érdeklődők

A Popsztárok a pályán és civilben című panelbeszélgetésen Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Illés Fanni paralimpiai bajnok és Dani Gyöngyi paralimpikon osztotta meg gondolatait a fogyatékossággal élő sportolókról, a családról és a közösségi médiáról. Illés Fanni elmondta, hogy a parasportolók a népszerűséget másképp kezelik, másképp érzékelik, mint az épek. Ő például Tokió után hatalmas áttörést érzett, amikor az emberek nem csak azért ismerték meg, mert a tévében sokat látták, hanem azért, mert tudták: paralimpiai bajnok. A sportoló kiemelte, hogy az embereket a paralimpiai sport, a paralimpiai mozgalom egyre jobban érdekli, az úszók futamait is rengetegen nézték. Persze népszerűségük az épekét még nem éri el, de a fejlődés érezhető. A paralimpikon a hitelességet is kiemelten fontosnak tarja, számára kulcskérdés, hogy akár az érzékeny kérdésekre is válaszoljon. A kommunikációban a humor szerepét külön kiemelte, példaként hozva azt, hogy Facebook profilján Lábatlan település névtáblája látható. Azt vallja, hogy a fogyatékkal élőket az önirónia erősítheti, jobb a kérdéseket poénokkal közelíteni. Közösségi oldalán is arra törekszik, hogy bemutassa, lábak nélkül is teljes lehet az élet.

Dani Gyöngyivel, Illés Fannival és Drávucz Ritával Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke beszélgetett

Dani Gyöngyi arról számolt be, hogy még ma is meglepődik azon, amikor idegen emberek lépnek oda hozzá, és elmesélik, hogy látták a paralimpiai vívás összefoglalóját (magukat a vívásokat nem közvetítették a tévécsatornák). Az olimpikon hisz abban, hogy az ép emberekkel meg kell ismertetni a fogyatékkal élők életét. A vívó fontosnak tartja azt is, hogy a parasportolók kommunikációjukkal arra törekedjenek, hogy a sportoláshoz mások is kedvet kapjanak, ezért is hozta létre Tokió után a Paraktív Alapítványt.

Drávucz Rita egykori sportolóként a népszerűséget intenzívebben is megélhette, a fogyatékossággal élők helyzetébe viszont anyaként nyert komolyabb betekintést. Kislánya, akinél 2 éves korban diagnosztizálták Charcot-Marie-Tooth rendellenességet, kerekesszékkel közlekedik. Az olimpikon a beszélgetés során kiemelte, hogy minden tekintetben nyitott a külvilág felé, soha nem „szívbajos”, mindenkitől várja a kérdéseket. Népszerűségét arra szeretné használni, hogy segítse a fogyatékkal élők ügyét, integrációját. Az egykori vízilabdázó, aki idén a Szerencsejáték Zrt. játszótérépítési programjának jószolgálati nagykövete, kiemelte, hogy a sportoláshoz a fogyatékkal élőknek is ugyanolyan joguk van. Bízik abban is, hogy majd kislánya is választ magának valamilyen parasportágat.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom