null

Drávucz Ritával lépett szintet a Szerencsejáték Zrt. „Játék összeköt!” programja

Trópusi világba kalauzolja el a látogatókat a Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” program keretében megvalósuló 18. befogadó játszótere. A győri Kálvária utcai közösségi park átadása során azonban nemcsak a legújabb inkluzív teret ismerhette meg a közönség, hanem bemutatkozott a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának jószolgálati nagykövete is, Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó.

2022-ben is folytatódik a nemzeti lottótársaság játszótérépítési programja. A kezdeményezés az idei évtől újabb szintet lép, hiszen a világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, Drávucz Rita a Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” játszótérépítési program jószolgálati nagyköveteként csatlakozott a nemzeti lottótársaság azon küldetéséhez, hogy előmozdítsa a fogyatékossággal élők szélesebb körű integrációját. Az olimpikon kislányánál 2 éves korban diagnosztizálták Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegséget, egy ritka, genetikai rendellenességet, amely miatt Flóra kerekesszékkel közlekedik.

„Azért vállaltam, hogy a nemzeti lottótársaság jószolgálati nagykövete leszek, mert érintett szülőként ez a szívügyem. Fontosnak tartom, hogy felhívjuk a figyelmet az akadályokra, hogy átültessük az emberekbe az elfogadást, azt, hogy másoknak más igényeik vannak, és nyitottabbak legyünk a társadalom fogyatékossággal élő tagjaira” – nyilatkozta Drávucz Rita.

A partnerség bejelentéseként a sportoló Bánhegyi Zsófiával, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatójával, valamint Győr polgármesterével, Dézsi Csaba Andrással közösen adta át a megyei jogú város legújabb befogadó játszóterét, amelyen többek között helyet kapott egy kombinált vár és egy akadálymentes hajó, valamint egy oszlopokból kialakított erdő is.

„A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalásának középpontjában mintegy 20 éve a fogyatékossággal élők társadalmi és munkaerőpiaci integrálása áll, ezen túlmenően pedig kiemelten fontosnak tartjuk, hogy nem csak a fizikai, hanem a gondolati akadályokat is lebontsuk országos szinten” – emelte ki az átadón nemzeti lottótársaság kommunikációs és marketing igazgatója, Bánhegyi Zsófia, majd hozzátette: „A játék összeköt! programunk keretében megépült új győri inkluzív játszótér is lehetőséget biztosít arra, hogy az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék útján ismerhessék meg egymást, hiszen ahogy a mottónk is vallja: nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy világ- és Európa bajnokunk a programunk mellé állt, és elvállalta a befogadás szemléletének közvetítését a szélesebb közvélemény és az érintett szülők közössége felé. Hiszünk abban, hogy Rita közreműködésével még több fogyatékossággal élő gyermek beilleszkedését tesszük könnyebbé a következő időszakban.”

„A játék minden korban része életünknek. A játszótér a barátságok és a közös élmények helyszíne. Köszönöm a Szerencsejáték Zrt. nagylelkű támogatását, hiszen egy olyan játszótér megvalósuláshoz járultak hozzá, ahol a különbségek eltűnnek, az élmények megmaradnak” – emelte ki Dézsi Csaba András, polgármester.

A 2017 óta elérhető időszakos, limitált darabszámú – nagyságrendileg 2,5 millió példányban megjelenő – Nagykarácsony sorsjegy minden évben nagy népszerűségnek örvend, az első 6 hétben általában elfogy a teljes sorsjegykészlet kétharmada. A termék megvásárlásával játékosaink eddig 18 befogadó játszótér megvalósításához járultak hozzá, ugyanis az eladott sorsjegyek bevételének egy részéből valósul meg a közösségi terek tervezése és kivitelezése. A befogadó játszóterekkel a következő helyeken lehet találkozni: Budapest III., IV., VIII., XVI., XVIII., XXI., XXII. kerülete, Veszprém, Miskolc, Pécs, Sopron, Kaposvár, Debrecen, Tiszaföldvár-Homok, Esztergom, Nyíregyháza, Eger és Győr.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom