null

A lelki jóllét nem lehet kérdés – egy nagy csapat, ami ezért dolgozik

Ma is gyakori, hogy az egyes mentális problémákról még a szakemberek is mást gondolnak, nem látnak rá egymás területére, ebből kifolyólag pedig a betegek sem feltétlenül kapják meg a lehető legjobb ellátást. Ezért lenne kulcskérdés a mentális egészségügy jó gyakorlatainak megismerése és átvétele, az érintettek, a segítő szakemberek és a döntéshozók közti kommunikáció fejlesztése. Ez a legfontosabb célja a GAMIAN-Europe-nak, amelynek élére először választottak magyar elnököt.

Több mint 25 éve működik a mentális betegségekkel élők és az értük dolgozó szervezetek legnagyobb európai ernyőszervezete, a GAMIAN-Europe (Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks-Europe). A szövetségnek fontos célja, hogy a lelki problémák érintettjeinek, illetve a velük foglalkozó, őket támogató embereknek a hangját felerősítse és egymással összekapcsolja, eljuttassa a döntéshozókhoz is. A GAMIAN nem csak az unióban van jelen, hanem tevékeny az egész kontinensen, sőt dolgozik azon túlmutatóan is. Rengeteg területen van olyan együttműködésük, amelynek keretében egy-egy előremutató kezdeményezés tagjaként, támogatójaként vannak jelen. Például ha valahol úttörő módon kezdenek el ellátni egy problémát, vagy hatékonyak tudnak lenni az érintettek társadalmi reintegrációjában, akkor igyekeznek elérni, hogy annak eszközei máshol is hozzáférhetők legyenek. A szövetség segíti az olyan jó gyakorlatok átvételét is, amelyek csökkenteni tudják a lelki problémákkal élőkkel és a családtagjaikkal szembeni előítéleteket, vagy amelyek javítani képesek a klinikai pszichiátria és az azt kiegészítő, komplementer módon segítő szervezetek közti együttműködést.

„A munkánk nem csak a pszichiátriai diagnózissal élő emberek számára fontos, hanem a társadalom egészének, hiszen enyhén depressziós bárki lehet, akárki érezheti rosszul magát egy párkapcsolatban, hosszabb-rövidebb ideig mindenkinek fájhat a lelke. Viszont hajlamosak vagyunk nem gondolni arra, hogy bárkinél kialakulhat komolyabb mentális betegség is az élete során. Mi azért vagyunk, hogy az emberek ilyenkor hozzájussanak a lehető legjobb és legteljesebb információhoz, korszerű egészségügyi szolgáltatásokat kapjanak. Az is cél, hogy lehetőleg minden országban egységesen férhessenek hozzá ezekhez a lehetőségekhez, élni tudjanak a jogaikkal, amelyek mindezt lehetővé teszik. Ezt segíti az Európai Bizottság mentális egészségügyi ellátás megújítását célzó előirányzata – ezt nemrég fogadták el és tették közzé –, ami egy olyan dokumentum, ami nemzeti, európai szervezetek közös igényére válaszul jött létre. A változás egyik kezdeményezője a GAMIAN-Europe volt” – mondja Kéri Péter, aki tavaly szeptemberben lett az európai szervezet elnöke.

Kéri Péter, a GAMIAN-Europe elnöke

A lelki egészség mindenki ügye

A GAMIAN együttműködik a többi európai ernyőszervezettel is, például az Európai Pszichiátriai Társasággal, amiben Kéri Péter vezetőbizottsági tagsággal is rendelkezik. Ebben a hangsúlyos szervezetben ő az első, aki mentális betegséggel diagnosztizált személyként van jelen. Az úgynevezett késői pszichózis diagnózisával élt, ami azt jelenti, hogy hangokat 40 éves kora után kezdett el hallani, ami igen ritka. Több éve tünetmentes, egyike azoknak, akik megtanulták helyesen kezelni ezt a megterhelő állapotot. A pszichiátriai ernyőszervezetben betöltött vezetőbizottsági tagsága azért fontos, mert így az általa képviselt szervezetek segíthetnek abban, hogy a szakemberek és az ellátottak között folyamatos legyen a kommunikáció.

Idén nyáron a Pszichológusok Európai Föderációjával is szorosabbra fűzte kapcsolatát a GAMIAN, jelenlétük ott a pszichológusok és a pszichiátriai szakemberek szorosabb együttműködését célozza. Társszervezetük az Európai Gyógyszerügynökség is, ami segítheti a páciensek igényeihez leginkább igazodó gyógyszerek fejlesztését, hozzáférhetőségük javítását. Partnerük a mentális egészségügyi diagnózissal élők hozzátartozóinak szervezete, illetve az az európai fórum is, amelyik – hiszen mentális problémákkal ők is küzdhetnek – összefog minden krónikus betegséggel élő szervezetet a kontinensen.

Nyíltan beszélni

Az érintettek, a civilek és a szakmabeliek minél szorosabb együttműködése azért fontos, hogy elkerülhetőek legyenek azok a helyzetek, amelyek a tudás különbözőségéből adódnak. Nagyon gyakran fordul ugyanis elő, hogy amikor egy mentális elakadással élő ember találkozik egy pszichológussal, egy pszichiáterrel, egy szociális munkással, egy szociológussal, egy politikai döntéshozóval vagy önkormányzattal, akkor kiderül, hogy a mentális problémákról mindannyian mást gondolnak.

„Erre egyszerű példa, hogy a skizofrénia diagnózisának felállításakor a páciensek gyakran azt hallják, hogy állapotuk élethosszig tart és megváltoztathatatlan, egyre inkább rosszabbodni fog. Más helyen pedig azt, hogy felépülés igenis van. Mivel ez a két dolog egymásnak ellentmond, a betegek bizalmatlanok lehetnek lassanként mindenkivel szemben. Emiatt lenne fontos, hogy a szakemberek és a döntéshozók átlássák a teljes rendszert, tisztában legyenek a bizonyítékokon alakuló kezelési lehetőségekkel, azokról pedig egymással is kommunikáljanak. A GAMIAN-Europe elnökeként ezt tartom a legfontosabbnak. Nagy szükség van a mentális betegségekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatása is, amik jelen vannak a társadalom egészében. Például a mentális betegség diagnózisával élő emberekre gyakran ragasztunk negatív, bántó jelzőket, miközben ugyanannyira »normálisak«, »nemnormálisak«, »briliánsak« vagy »semmilyenek«, mint a társadalom többi része” – mondja Kéri Péter.

Együtt mindenkiért

A GAMIAN-nak olyan új kezdeményezése is van, ami egyedülálló a világon. Ez egy olyan sorstárs segítői, más néven tapasztalati szakértői hálózat, ami átível egész Európán, és ami sokat adhat a mentális egészségügy minden szereplőjének. „Ezek a képzett és eltökélt sorstársak fesztiválokon és munkahelyeken tartanak ismeretterjesztő előadásokat, ellátogatnak döntéshozókhoz is nemzeti vagy európai intézményekben. Ennek hagyománya van itthon, és előrelépés is történt az utóbbi években. Ennek jó példája, hogy a Belügyminisztérium és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával létrehozhattunk egy olyan online szolgáltatást az Ébredések Alapítványnál, ami a digitális egészségügy területén hiánypótló és első a világon. Ezen a felületen az érdeklődők az ország bármely pontjáról beszélhetnek sorstárs segítőkkel olyan esetekben, amikor nagyon szenvednek az állapotuk miatt, de nem találnak azonnal olyan ellátóhelyet, ahol foglalkozni tudnak velük” – mondja Kéri Péter. A sorstárs segítők ezen oldalán előre is lehet időpontot foglalni a videós beszélgetésekhez, ami komoly támogatást jelent azoknak, akik bármilyen lelki elakadással élnek, vagy egy diagnózissal frissen szembesülnek. A kezdeményezés segíti, hogy a pszichiátriai, pszichoterápiás és közösségi ellátás teljeskörűen elérhető legyen bárki számára.

Jelenleg az Ébredések Alapítvány a GAMIAN-Europe egyetlen magyarországi tagszervezete, de Kéri Péter eltökélt abban, hogy a munkába minél több olyan szervezetet vonhasson be itthonról és külföldről, amely a mentális egészség ügyében tevékeny. Ezzel segítené, hogy senkinek a hangja ne maradjon ki a jövő lelki jóllétének közös tervezéséből.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom