null

„A tapasztalati szakértők nem betegek, hanem oktatótársak”

Az Ébredések Alapítvány nem csak a mentális betegek felépülését segíti a közösségi pszichiátriai eszköztárával, hanem az orvosképzésben is részt vesz, Antistigma programjával pedig a társadalmi szemléletformálást támogatja. Sok felépült páciensük tapasztalati szakértőként segíti munkájukat, és olyan is van, aki hajléktalanszállón élt, de egy pszichés krízisekkel teli időszak után már egy kórház recepcióján dolgozik.

A fogyatékossággal élők ismert jelmondatát – Semmit rólunk nélkülünk – az Ébredések Alapítvány is magáénak vallja és alkalmazza, legyen szó akár kutatásról, akár gyógyításról, akár oktatásról. A szervezet 1991-es alapítása óta pszichiátriai, addiktológiai betegek kezelésével, rehabilitációjával foglalkozik, a közösségi pszichiátria, közösségi addiktológia módszertanát használja. Itt a betegeknek nem csak a tüneteire koncentrálnak, hanem a szükségleteire is, aminek általában a munkavállalás is része. A módszert elsősorban a krónikus pszichiátriai zavarokkal élő embereknél alkalmazzák.

„A közösségi pszichiátriát úgy kell elképzelni, hogy a segítő munkával nem csak a beteg problémáit célozzuk meg, hanem a környezetére is igyekszünk hatni. Hálózatban gondolkodunk, amelynek minden tagját segítünk. Itt a rendszerszemlélet elengedhetetlen, csapatot kell szervezni a beteg szükségletei köré. Például ha egy skizofréniával élő páciens ismerkedni szeretne, és emiatt táncos programra menne, akkor annak akadálya lehet az ennél a betegségnél jellemző hanghallás. Gond lehet az is, hogy esetleg a gyógyszerei túl erősek, emiatt remeg a keze. Az is megesik, hogy az érintett egyszerűen csak nem tud táncolni. Ilyenkor a gondozói team állhat egy pszichiáterből, aki a tünetekkel és a gyógyszer-mellékhatásokkal foglalkozik, egy pszichológusból, aki az önbizalmat erősíti, és egy tánctanárból, aki a tánclépéseket tanítja. Kellenek a barátok is, akik az érintettet elkísérik ilyen programokra. Látszik, hogy ez a fajta gondozás nagyon komplex, az eredményei viszont igen jók” – mondja dr. Harangozó Judit pszichiáter, rehabilitációs és pszichoterapeuta főorvos, közösségi koordinátor, az Ébredések Alapítvány vezetője.

Páciensből önkéntes

Az alapítvány csapata nagyjából húsz fős, de van sok önkéntesük is, közülük többen egykori páciensek, akik már felépültek, hatvanan pedig már képzett tapasztalati szakértők is. „A tavalyi adatokat még nem gyűjtöttük össze, de tavalyelőtt 1200 pácienssel voltunk kapcsolatban, köztük háromszázan hajléktalanul éltek, őket is gondoztuk. A pácienseket rendszerint a kezelőorvos küldi hozzánk, elég túlterheltek vagyunk, sajnos már van egy rövid várólistánk is. Gyakran érdeklődnek az ellátás módszertanáról orvoskollégák és hajléktalanellátók is” – mondja Harangozó Judit.

Fotó: Ébredések Alapítvány

Az alapítvány kapcsolatban áll a Semmelweis Egyetemmel is, ahol a hallgatókat oktatják tapasztalati szakértők segítségével. „Ők itt sem betegek, akiket az »orvos mutogat«, hanem oktatótársak. Hétről-hétre látjuk, hogy mennyire megváltozik a hallgatók szemlélete. Egyrészt felfedezik, hogy van remény a felépülésre, másrészt ráébrednek, hogy a páciensek is ugyanolyan emberek, mint mi magunk. Sőt néha kicsit gazdagabb személyiségek is, hiszen ők komoly gyötrelmeken, küzdelmeken vannak túl. És ahogy a közmondás tartja: teher alatt nő a pálma” – emeli ki Harangozó Judit.

Az Ébredések a kapcsolatot már az alapításkor felvette az egyetemmel, a pszichiátriai klinikával szoros együttműködésben adaptált olyan módszereket, amelyek a világban is újdonságnak számítottak. Munkatársai 2005 óta nappali kórházi szolgáltatást is nyújtanak az egyetemnek, a hallgatóknak pedig oktatják a közösségi pszichiátriát.

Segítő csoportok

Gondozottjainak több csoportot is működtet az alapítvány, van közöttük hanghalló csoport skizofréniával élőknek, külön csoport bipoláris zavarban szenvedőknek, működik traumafeldogozó csoport is.

„A hanghalló módszert külön ki kell emelni, az ugyanis nem egy egyszerű önsegítő csoport, hanem a terápia egészen újszerű megközelítése. Tagjai hanghalló, vagy egyéb pszichotikus tünetekkel küzdő páciensek, akiknél a panaszokat gyakran nem tudja áttörni a gyógyszeres kezelés. Számukra ez a módszer új lehetőséget ad, segíti, hogy tüneteiket pszichológiai úton érthessék meg. Szimbolikusan ugyanis kapcsolódnak a tünetek az életükben nem feldolgozott traumákhoz, fel nem vállalt konfliktusokhoz. Ez azért fontos, mert az ilyen problémákkal küzdő emberek általában nem egészen a saját életüket élik, nem a szükségleteik, érzéseik szerint cselekednek, hanem azokat elnyomják. Ezen a tünetek szimbolikus értelmezésével változtatni lehet, és ha ez sikerül, akkor már nem lesznek olyan mértékben kiszolgáltatva a tüneteiknek. A skizofrénia diagnózisával élő csoporttagok közül már többen felépültek, ötven személy felépüléstörténetét már magyarul is publikáltuk, ezt dolgozzák fel a csoporttagok az összejöveteleken. Sok olyan tapasztalatot osztanak meg egymással, amellyel kezelni tudják a hanghallásokat és visszavehetik az uralmat az életük felett” – emeli ki a pszichiáter.

Fotó: Ébredések Alapítvány

Támasz a munkához

Az alapítványnak kiemelt partnere a Rehab Force Nonprofit Kft., amely megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segíti, közöttük olyanokét, akik mentális problémákkal élnek.

„Ők is felismerték, hogy a rehabilitáció sikerének záloga a háttérben történő színvonalas gondozás, ebben segítjük őket. A támogatott foglalkoztatás területére a legjobb nemzetközi gyakorlatokat hoztuk be. Szükség esetén a munkahelyekkel folyamatosan kapcsolatban vagyunk, azonnal reagálunk, ha bármilyen gond, stresszhelyzet vagy konfliktus áll elő, ami állapotrosszabbodást okozhat. Fontos elem az is, hogy itt nem lépcsőzetesen halad a munkahelyi rehabilitáció, hanem »fentről« próbálunk indulni. A legjobbat keressük, azt a munkahelyet, amit a páciens a legjobban szeretne, és amire a képességei, készségei alapján alkalmas is. Ez azért fontos, mert mindenki azt a munkát tudja jól csinálni, amit szeret. Van például páciensünk, aki hajléktalanszállón élt, és egy intenzív krízisekkel jellemezhető időszak után jelenleg az egyik kórházban dolgozik recepciósként. Ez egy komoly, három műszakos munka, ahol mentőkkel, betegekkel, hozzátartozókkal kell kommunikálni, és hihetetlen módon helyt áll. A megbecsülés, amit munkája miatt kap, nagyon jót tett az állapotának, most már albérletben lakik, párkapcsolatban él. Már csak telefonos támogatásra van szüksége, egyéb kezelésre nem, de tudjuk, hogy azért akkor is ott kell lennünk a háttérben” – mondja Harangozó Judit.

Az alapítvány arra is nagyon büszke, hogy a pszichiátriai problémákkal élők európai ernyőszervezetének elnöke egy magyar ember, aki szintén a segítségükkel épült fel. Ő egykori hanghallóként ma már európai parlamenti képviselőkkel tárgyal, nemzetközi szakmai társaságoknak elnökségi tagja. Ez is azt mutatja, hogy súlyos mentális betegségekből van kiút.

Fotó: Ébredések Alapítvány

Az alapítványnak fontos kezdeményezése az Nyitnikék antistigma program is, amelynek elsődleges célja, hogy megmutassa a pszichiátriai betegséggel élők számára a megbélyegzés, a stigma valódi arcát, és segítséget nyújtson az ezzel való megküzdéshez. Ezt civil szervezetekkel és magánszemélyekkel közösen indította el az alapítvány, keretében tartanak érzékenyítő programokat egyéb helyszínek mellett iskolákban. Korábban jelen voltak a Sziget Fesztiválon is, ahol megesett, hogy súlyos beteg kért tőlük segítséget. Szintén az antistigma program része, hogy a pszichiátriai problémák érintettjeitől tanulságos, vicces, szomorú és vidám történetek gyűjtenek, olyanokat, amelyek nem csak bemutatják a helyzeteket, hanem levonhatók belőlük tanulságok, segíthetik, hogy az érintettek lépéseket tegyenek a megbélyegzés ellen. Ennek érdekében Antistigma díjat is létrehoztak, amellyel azoknak az újságíróknak, médiaszakembereknek és közéleti szereplőknek, időnként kollégáknak a munkáját ismerik el, akik írásaikkal és munkájukkal a mentális zavarokkal élők megbélyegzése, diszkriminációja ellen küzdenek.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom