null

A divat mindenkié: a fogyatékosság a kifutón sem lehet hátrány

Az Ability Fashion tizenegy éve invitálja a divat világába a fogyatékossággal élő nőket, a tavalyi évük pedig a megújulásról szólt, palettájukra új elemként felkerült a boudoir fotózás is. A társadalmi vállalkozás csapata az elmúlt hónapokban nem csak hölgymodellekkel bővült, hanem férfiakkal is, akik szintén örömmel mutatják be a ruhákat a nagyközönségnek.

Tavaly decemberben lett új vezetése az Ability Fashionnek, Buday Gergely korábbi elnök és társalapító akkor adta át a stafétabotot Jánosa Leonettának, aki csapatával azóta is dolgozik a megújításon. „Az idei évünk a szervezetfejlesztésről szólt, sokkal többen lettünk, sok az új tagunk. A hölgymodelljeinknél volt egy nagyobb boudoir fotózás is, amiről a közösségi oldalainkra is kerültek fel képek, és még kerülnek fel továbbiak is. Mivel ez a műfaj bevállalósabb, a fotózáson nem vett részt minden modellünk, de az ötlet sokaknak tetszett, a huszonnyolc fős csapatunkból nyolcan vállalkoztak rá” – mondja Jánosa Leonetta.

AbiliyFashion, Molnár Gyöngyi, fotó: Dao Brigitta

Az Ability Fashion modelljei között jelenleg fele-fele arányban vannak mozgássérültek és látássérültek, az egyik tagjuk pedig értelmi akadályozottsággal él. Decemberben a csapatnak volt egy nagyobb divatbemutatója is, amin pluszban részt vett két Down-szindrómás hölgy, akik hivatalosan nem tagjai az Ability Fashionnek.

A társadalmi vállalkozás modellcsapatának már nem csak női tagjai vannak, hanem férfiak is – ők jelenleg öten vannak –, a divat világa őket is érdekli. Ahogy a nőknél, úgy náluk is különbözőek a fogyatékosságok. „A fő motiváció náluk is az, mint a lányoknál. Tehát nem csak az, hogy jelen legyenek a divat világában és kifutóra lépjenek, hanem az is, hogy segítsék a szemléletformálást. Fontos megmutatnunk, hogy attól, hogy vannak korlátaink és fizikai fogyatékosságaink, még tudunk elegánsak és csinosak lenni, vagy éppen vagányak. Szeretnénk láttatni, hogy nem vagyunk annyira mások, mint azt sokan gondolják. A szemléletformálás mellett szeretnénk megszólítani a fogyatékossággal élőket is, nemtől függetlenül biztatni őket arra, hogy merjék magukat felvállalni, elfogadni és szeretni. Szeretnénk egyre több emberhez eljutni, ezért is vagyunk aktívak a Facebook mellett az Instagramon és a LinkedInen, vállalunk interjúkat és műsormeghívásokat. A cél az lenne, hogy hírünk ne csak az ismerősökhöz jusson el, hanem a szélesebb közösséghez is.”

Fashionshow, 2022.

Az Ability Fashion több tervezővel működik együtt rendszeresen, az ő ruháikat gyakran viselik a modelljeik. Egyikük Réti Éva, aki elsősorban farmerből és csipkéből készít újrahasznosított ruhákat. A Réthy Fashion tervezője maga is érintett, minimális beszédproblémával él, amiből gyerekkorában gondja is volt. Szintén szoros az együttműködés a Mystic Day dizájnerével, Lőrincz Ildikóval, az ő ruhakölteményeit is sokszor mutatják be a kifutón. A hosszú ideje tartó közös munka miatt a tervezők már ismerik az Ability Fashion igényeit, tisztában vannak azzal, hogy milyen öltözeteket tudnak kiválóan bemutatni mozgáskorlátozott modellek is. A decemberi eseményen a két dizájner mellett jelen volt a Nova Luna Couture is, amellyel a kapcsolat ugyan friss, de maga a cég dolgozott már ilyen területen. Ők más szervezésben vettek részt egy pécsi divatbemutatón, amelyen szintén fogyatékossággal élő nők – közülük ketten az Ability Fashion modelljei voltak – mutatták be a ruhákat.