null

„A sport segíti az önálló életvitel megteremtését is”

Elsősorban kerekesszékes kosárlabdával, kézilabdával és tenisszel foglalkoznak, de nyitottak bármilyen sportág felé, ami a mozgáskorlátozott embereket aktívabbá, önállóbbá teheti. A soproni Sólymok Sportegyesület parasportolói nemcsak hazai és nemzetközi versenyeken mérettetik meg magukat, hanem ha tehetik, részt vesznek szemléletformáló programokon is.

Tíz éve, baráti társaságként kezdte meg működését a soproni Sólymok Sportegyesület, amely hivatalos formában 2015 óta kínál sportolási lehetőséget elsősorban mozgásukban korlátozott embereknek. A tagok közül többen is játszanak a kerekesszékes kosárlabda, illetve a kerekesszékes kézilabda válogatottban, és vannak kerekesszékes teniszezőik is. Elérhető az egyesületnél a para teqis – ez egy labdajáték, amelyet speciálisan ívelt asztalon játszanak –, és van kerekesszékes íjászuk is. „Gyerekekkel, fiatal felnőttekkel és idősebbekkel egyaránt foglalkozunk, tizenkettő és hatvanéves kor között minden korosztályt megszólítunk. A sportolás nagyon fontos, segíti az önálló életvitel megteremtését is, pláne olyanoknál, akik már fiatalon mozgáskorlátozottak lettek. Kerekesszékes kosárlabdázni például már kicsi kortól lehet, és elérhető vele, hogy a mozgás magabiztos legyen, az érintettek megtanuljanak önállóan közlekedni” – mondja dr. Bihari Csaba.

A sportegyesület 38 éves vezetője 12 éves korában szenvedett kerékpárral balesetet, azóta él kerekesszékben. A parasportágak – különösen a kerekesszékes kosárlabda – akkor kerültek hozzá közel, amikor sérülését követően Ausztriában volt rehabilitáción. Sopronba visszatérve a kerekesszékes tenisz ragadta magával, amit harmadmagával űzött. A városban 2013-ban nyílt lehetőségük a kerekesszékes kosárlabdára, akkor kezdtek el intenzívebben csapattagokat gyűjteni, majd bajnokságban játszani. Abban az időszakban, amikor a soproni Sólymokat megalapították, már a válogatottba is tudtak játékost küldeni, 2018-ban pedig már részt vettek a kerekesszékes kézilabda hazai meghonosításában is.

Fotó: Sólymok Sportegyesület

Lehetőség mindenkinek

„Mi az egyesületnél fontosnak tartjuk, hogy a tehetséges sportolókat segítsük. A heti három edzéslehetőség mellett a tagoknak biztosítjuk a versenyfelkészüléshez szükséges eszközöket, és azt is segítjük, hogy eljuthassanak edzőtáborokba. Azt gondolom, hogy útjukat jól tudjuk egyengetni. Az eredményeinkre büszkék vagyunk, a kerekesszékes teniszezőink között vannak például országos bajnokaink és helyezettjeink, vannak olyan tagjaink is, akik a kerekesszékes kézilabda és kosárlabda válogatottal már részt vettek Európa-bajnokságon és világbajnokságon, egyéb nemzetközi versenyeken. Szervezünk saját kupát is Sólyom kupa néven. Erre eddig teniszben és kosárlabdában került sor, de reményeink szerint idén sikerül megszervezni kézilabdában is, jövőre pedig az a cél, hogy íjászatban is legyen saját kupánk. A sportolóink jártak már külföldön is, például Horvátországban, Hollandiában, Portugáliában és Szlovéniában. Jó kapcsolatban vagyunk más országok egyesületeivel is, különösen a horvátokkal és a hollandokkal.”

A Solymok Sportegyesület a kerekesszékes kézilabda válogatottal Portugáliában,
a világ- és Európa-bajnokságon, fotó: Solymok Sportegyesület

Az egyesületnek jelenleg tizenhét tagja van, akik közül tizenegyen aktívak folyamatosan. Van több gyerek is, akik még nem tagok, de az edzéseket rendszeresen látogatják. Velük még nem versenyeznek, de reményeik szerint a jövőben erre is sor kerülhet. A sportolók edzései jellemzően közösek, azokon az egyes sportágak nem különülnek el. Ez azért lehetséges, mert a kerekesszékes sportoknál a hangsúly elsősorban az erőnléten és a sportkerekesszékes technikán – például a gyors, pontos fordulások kivitelezésén – van. Ez adja több kerekesszékes sportág alapját, a sportágspecifikus felkészülés csak ezt követi. Az egyesület az indulásakor még kölcsönkapott sportkerekesszékeket használt – olyanokat, amelyek más sportegyesületnél már nem voltak napi használatban –, de aztán sikerült beszerezniük sajátokat is. „Jelenleg tíz saját sportszékünk van, és megvannak a régebbi, kölcsönkapott eszközeink is. A székek egy része teljesen egyénre szabott, de vannak olyanok is, amelyekhez a használóknak valamilyen szinten alkalmazkodniuk kell. Aki már eredményes sportoló, azt igyekszünk abban is segíteni, hogy be tudjon szerezni méretre szabott széket. Ebben partnerünk a Magyar Tenisz Szövetség, sokaknak ők biztosítottak egyéni sporteszközt.”

Kell a szemléletformálás

Ugyan az egyesület edzéseit nagyrészt Sopronban és Győrben tartják, olyan sportolóik is vannak, akik nem ezekről a településekről érkeznek, hanem például Budapestről, Nagycenkről, Harkáról és Tatáról. Az egyesület nemcsak a versenyfelkészülést segíti, hanem tartanak edzéseket hobbiszinten is. Van olyan sorstárs is, aki halmozottan sérült, vele terápiás jelleggel foglalkoznak, időnként pedig szerveznek integrált sportnapokat is. Ezeken nemfogyatékos személyek is kipróbálhatják a kerekesszékes sportokat.

Parasport Napja, fotó: Solymok Sportegyesület

Az egyesület máshol is rendszeresen részt vesz érzékenyítő programokon, az óvodáktól egészen az egyetemekig. A Soproni Egyetemmel az ilyen jellegű kapcsolat kifejezetten jó – Bihari Csaba a soproni egyetemi klub kerekesszékes sportolója is, valamint a parasport szakosztály vezetője –, de tartottak már előadást tatai és budapesti intézményekben, például a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen is. Emellett vettek már részt sportáruházak érzékenyítő programjain is. A Parasport Napján is igyekeznek minél több iskolába ellátogatni, megmutatni a gyerekeknek, hogy a mozgássérültség nem akadálya az aktív életnek. Az egyesület dolgozik azon is, hogy a kerekesszékes emberek kedvet kapjanak a sportoláshoz és mindent megtegyenek azért, hogy a lehető legönállóbban éljenek.

Több mint kutyasimogatás

Bár már önmagában a terápiás kutyák megérintésének is van pozitív hozadéka, ez a fajta terápia messze túlmutat a simogatáson és az abból eredő lelki hatásokon. Beszédkészséget, finommotorikát, mozgást és figyelmet is lehet vele fejleszteni, erősíteni lehet a kommunikációt és a szabálytudatot is. Másfél évtizede segítik mindezt a Mondjunk mancsot! Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület kiképzői és felvezetői.

Elolvasom

Tapintva látni – tárlat, ahol minden kézzelfogható

Látókat és látássérülteket egyaránt szívesen fogadnak tapintható kiállításaikon, amelyeknek tematikája túlmutat a művészeten, szerves része az edukáció és a társadalmi szemléletformálás is. A Kézzelfogható Alapítvány különleges tárlatai nemcsak múzeumokban, galériákban és művelődési házakban ismerhetők meg, hanem időnként rendezvényeken is – legutóbb épp a Forma-1-en.

Elolvasom

Workshop érzékenyítéssel fűszerezve

A Roll Natural Egyesület kerekesszékkel közlekedő vezetője már több éve kalauzolja az érdeklőket nemzeti parkokban, nemrég pedig workshopokat is elkezdett szervezni a csapata. Ezek a műhelyek arra is lehetőséget adnak, hogy a többségi társadalomban tudatosuljon: a mozgáskorlátozottság sem lehet akadálya annak, hogy valaki értéket teremtsen, tudását másoknak is átadja.

Elolvasom