Közösség

A következő cikkeken keresztül megtudhatjuk, hogy szakmai szerveztek hogy látják a fogyatékossággal élők helyzetét Magyarországon, illetve, hogy mit tudnak tenni az akadálymentes jövőért.

„Érintett szülőként tisztában vagyunk azzal, mit jelenthet egy sérült gyerek fejlesztése”

Gyógytornászokkal, gyógypedagógusokkal, logopédusokkal és más szakemberekkel próbálja segíteni a rehabilitációra szoruló gyerekek szüleit a pécsi Borsóház, amelynek neve sokaknak Zente, az SMA-ban érintett kisfiú fejlesztése miatt lehet ismerős. Az intézmény alapítói saját tapasztalatból tudják, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak az érintett családok, emiatt szeretnének alapítványként is mellettük lenni.

Elolvasom

„A szexuális visszaéléseknél mérlegelésnek egyáltalán nincs helye”

A fogyatékossággal élő emberek az átlagosnál védtelenebbek az abúzussal és a megfélemlítéssel szemben, különösen igaz ez az értelmi sérült, autista személyekre. Esetükben nem csak felismerni, hanem orvosolni is nehezebb az ilyen problémákat. Erre kínál válaszokat a Kézenfogva Alapítvány hamarosan induló programja, amelynek alapelemeit már évtizedekkel ezelőtt kidolgozta és kipróbálta a civil szervezet.

Elolvasom

„Figyelünk arra, hogy az érintetteket lelkileg is támogassuk”

Támogatott lakhatással és nappali ellátással, akkreditált és fejlesztő foglalkoztatásokkal segíti a fogyatékossággal élő embereket a Mécses Egyesület. A civilszervezet szakemberei igyekeznek arra is lehetőséget adni, hogy értékteremtő munkát súlyos, halmozott fogyatékossággal élő személyek is végezhessenek. Az egyesület munkáját 2023-ban az Év rehabilitációs munkáltatója díjjal is elismerték.

Elolvasom

Két keréken egy befogadó közösségért

Kerékpár- és gyalogtúrákat, közlekedésbiztonsági és prevenciós programokat is szervez a Zöld Kerék Alapítvány, amely a testi és szellemi fogyatékkal élők segítését, táboroztatását is kiemelt feladatnak tartja. Befogadó közösségük hisz abban, hogy a sportolás lehetőségét azoknak is meg kell adni, akik valamilyen nehezítettséggel élnek.

Elolvasom

Kézenfogva ballagunk – középiskolások egy jó ügyért

Tíz éve fut a Kézenfogva Ballagunk program, amit a Kézenfogva Alapítvány hívott életre annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok képzését, munkavállalását a középiskolások is támogatni tudják ballagásuk alkalmából. Egyfajta érzékenyítés is ez a végzős diákok, és rajtuk keresztül a társadalom egésze felé.

Elolvasom

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom

Főszerepben az önálló életvitel

Már több mint 30 éve segítik a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek mindennapjait, hosszú ideje közreműködnek abban is, hogy az érintettek a munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni. A Motiváció Alapítvány szolgáltatásai nem csak az érintetteket célozzák meg, hanem az őket alkalmazó cégeket is.

Elolvasom

„Fontos lenne, hogy az édesanya ne a kicsi kórházban hagyását lássa könnyebb útnak”

A családokat nehéz helyzet elé állítja, ha gyermekükről kiderül, hogy valamilyen fogyatékosságnak az érintettjei, azok a kicsik pedig végképp nehéz helyzetben vannak, akik érintettként várják azt, hogy családra találjanak. Az ő örökbefogadásukat, illetve már meglévő családjaikat igyekszik támogatni a KézenFogva Alapítvány, segítve ezzel azt, hogy az életük a lehető legteljesebb legyen.

Elolvasom

Otthon és művészet: mindent az autista fiatalokért

Csaknem két évtizede támogatja autista lakóotthonok működését az Autistic Art Alapítvány, amely tavaly december óta saját galériában mutatja be az autizmusban érintett fiatalok alkotásait. Segítve ezzel nem csak őket, hanem azt is, hogy a társadalom jobban értse és megértse ennek a spektrumzavarnak a mibenlétét.

Elolvasom

„A lakhatási szolgáltatást nem önállóan nyújtjuk, hanem személyi támogatással”

Az önálló lakhatás a fogyatékossággal élő személyek életében a szokásosnál is nehezebb kérdés, sokaknak családi segítség mellett sem nyílhat lehetősége ilyesmire. Ezen változtatna a KézenFogva Alapítvány, amelynek programja államilag támogatottan ad lehetőséget arra, hogy az érintettek bérlakásokban éljenek, és elérjenek minden olyan szolgáltatást, amelyre szükségük van.

Elolvasom

„Fontos, hogy a középpontban mindig a sérült emberek szükségletei álljanak”

Negyven tagszervezetén keresztül mintegy kétezer fogyatékossággal élő ember életére van hatása a szervezetnek, a szociális ellátórendszerben zajló szemléletváltásnak pedig közel két évtizede fontos hajtómotorja. A CÉHálózat Egyesület mind szakmai, mind szervezeti szinten igyekszik segíteni a tagok munkáját, lehetővé tenni, hogy a fogyatékossággal élő emberek ellátása a lehető legjobb legyen.

Elolvasom

Esély Sportnap a II. kerületben, avagy a sport mindenkit összeköt

A fogyatékossággal élők társadalmi integrációját és elfogadását a leginkább az segíti, ha az emberek már gyerekkorukban megértik: különbözőek vagyunk, de ugyanolyanok. Ezt a szemléletet erősíthetik azok az iskolai programok, amelyeket érintettek bevonásával szerveznek. Ilyen az Esély Sportnap, amit harmadszor rendeztek meg a fővárosi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban.

Elolvasom

Befogadó játszótér a közös élményekért már Berettyóújfaluban is

Akadálymentes megközelítést és közös élményeket ígér fogyatékkal élő és ép gyermekeknek egyaránt a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült újabb befogadó játszótér Berettyóújfalun. A nemzeti lottótársaság „Játék összeköt” programjának keretében 2017 óta már 26 olyan inkluzív játszótér épült országszerte, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül válhatnak befogadó felnőttekké.

Elolvasom

Mentorálással és kellő támogatással bármi elérhető

Három évtizede segíti a fogyatékossággal elő embereket a KézenFogva Alapítvány, amelynek tevékenysége az idő során egyre jobban bővült, ma már komplett láncolatot alkot. Minden az önálló életvitel és a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatás felé mutat, ami mentorálással és kellő támogatással azok számára is elérhető lehet, akiknél korábban ez csak távoli vágy lehetett volna.

Elolvasom

Már Nagykanizsán is épült befogadó játszótér

"Vár” tematikával nyitotta meg kapuit a 25. befogadó játszótér, Nagykanizsán. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” program keretében eddig átadott játszótereken az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játékon keresztül ismerhetik meg egymást és válhatnak elfogadó felnőttekké. A nagykanizsai játszótér különlegessége, hogy a játékok mellett a helyszínen egy okospad is helyet kapott, amely nemcsak internet lehetőséget biztosít, hanem telefon töltésére is alkalmas.

 

 

Elolvasom

Az információ aranyat ér – mindent a halássérült gyerekekért és fiatalokért

A korszerű hallókészülékek és implantátumok nagyban megkönnyítik az érintett gyerekek és szülők életét, de önmagukban az eszközök nem elegendők, azokat használni is tudni kell. Ezt segíti Az Ép Hallásért Alapítvány, amely a családoknak szabadidős programokat is szervez, támogatja a sorstársközösségek építését, nem utolsó sorban pedig a többségi társadalom szemléletformálását.

Elolvasom

Ottalvós tábor kerekesszékkel?

Karli Veronika a kerekesszéket, valamint az önálló beszédhez táblagépet használó Vince anyukája. Már sok éve ismerjük egymást, anno sokat beszélgettünk gyermekeinkről. Őszintén mondhatom, hogy jó páran, különleges gyerekek szüleiként motiváljuk egymást a mindennapokban, Verka is ilyen számomra, mert nem adja fel, alkot! Most is nagyot álmodott és önkéntes angyalaival mindent előkészítettek, hogy több kerekesszékes gyermek ottalvós táborban vehessen részt. Drávucz Rita jegyzete.

Elolvasom

A lelki jóllét nem lehet kérdés – egy nagy csapat, ami ezért dolgozik

Ma is gyakori, hogy az egyes mentális problémákról még a szakemberek is mást gondolnak, nem látnak rá egymás területére, ebből kifolyólag pedig a betegek sem feltétlenül kapják meg a lehető legjobb ellátást. Ezért lenne kulcskérdés a mentális egészségügy jó gyakorlatainak megismerése és átvétele, az érintettek, a segítő szakemberek és a döntéshozók közti kommunikáció fejlesztése. Ez a legfontosabb célja a GAMIAN-Europe-nak, amelynek élére először választottak magyar elnököt.

Elolvasom

Autizmussal a színpadon – a zene csodákra képes

A zenélés, az éneklés és a szavalás nem csak közösséget teremt, hanem fejleszti a kognitív képességeket, sikerekhez, pozitív visszajelzésekhez juttatja az embereket. Azoknál, akik autizmusban érintettek, különösen sokat jelent ez – ezt ismerte fel Pető Judit, amikor felmerült benne a Csillagfény kórus ötlete. Hogy jutottak el a fiatalok arra a szintre, hogy rendszeresen kiálljanak a színpadra, és bátran énekeljek a közönségüknek?

Elolvasom

Az úszás mindenkié – csak meg kell adni rá a lehetőséget

Értelmi sérült gyerekek úszásoktatásával kezdte meg működését a Para-fitt sportegyesület több mint két évtizede, aztán bővült nem csak a sportlehetőségek, hanem a tevékenységek köre is. Ma már műanyag-újrahasznosító műhelyt is működtet az egyesület, termékeikkel pedig eljutottak nagyobb cégekhez is. Új műhelyükben egy közösségi szereldét – repair cafét – is kialakítanának, lehetővé téve azt, hogy a fiatalok ott is kapcsolatba kerülhessenek a többségi társadalommal.

Elolvasom

Helyben fejleszteni: miben segíthetnek az utazótanárok?

A gyógypedagógiai vagy külön nevelést biztosító iskolákban magától értetődően vannak jelen a gyógypedagógusok, de nagy szükség van rájuk azokban az intézményekben is, ahol a fogyatékossággal elő gyerekeket integráltan oktatják. A Török Béla EGYMI utazópedagógusai több mint 100 iskolában segítik a hallássérült, sajátos nevelési igényű gyerekek integrált oktatását.

Elolvasom

Tenni a stigma ellen

Sok előítélet övezi a pszichiátriai betegségeket, az érintettek gyakran szembesülnek ezekkel. Ráadásul a stigmák a felépülést is nehezítik, sokszor több gondot okoznak, mint a tünetek. Ezen próbál változtatni a Nyitnikék antistigma kezdeményezés, amely nem csak az érintetteknek nyújt segítséget, hanem Antistigma-díjával azokra is felhívja a figyelmet, akik tesznek az előítéletek ellen.

Elolvasom

Út a fejlesztőházig – érintettből segítő

Pedagógusként végzett, de projektmenedzserként dolgozott egy multinacionális cégeknél, majd amikor autizmus spektrum zavarban érintett kisfia megszületett, rájött: nehéz helyzetben vannak azok a szülők, akik ilyenkor fejleszteni szeretnék gyereküket. Mayer Dea ma már saját fejlesztőházát vezeti, egy civil kezdeményezés társalapítójaként pedig mindent megtesz azért, hogy a fogyatékossággal és fejlődési eltéréssel élő embereket a társadalom jobban befogadja.

Elolvasom

Négylábú támogatás: mire képesek a segítő és terápiás kutyák?

A segítőkutyák nem csak jelzéseikkel és fizikai közreműködésükkel tehetik könnyebbé a fogyatékossággal élő emberek életét, hanem lelkileg és szociális értelemben is támogatást jelentenek, segíthetik a társadalmi szemléletformálást. Ezt ismerte föl a NEO Egyesület csapata, amelynek tagjai a kutyáktól magánéletükben és önkéntes munkájukban is elválaszthatatlanok.

Elolvasom

Túl az iskolán – az autizmus a munkahelyen is kihívást jelent

Az autizmussal élő fiataloknak az iskolán túl is szükségük van készségfejlesztésre, amihez felnőtt korban nem kapnak segítséget. Ezt szeretné megadni az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület, amelynek célja az érintettek önálló életvitelének segítése, annak támogatása, hogy munkavállalásuk elé ne gördüljenek olyan akadályok, amelyek amúgy legyőzhetőek.

Elolvasom

Szabadidősport, amiből élsport is kinőhet

Több mint három évtizede szervez sportprogramokat értelmileg akadályozott fiataloknak a Hársfa Egyesület, amelynek tagjai már a speciális olimpián is értek el szép eredményeket. Indultak tőlük paralimpokonok is, de legnagyobb büszkeségük nem az élport, hanem az, hogy szabadidős elfoglaltságot nyújthatnak sok gyereknek és fiatalnak.

Elolvasom

Slusszkulcs, pénzérme, telefon és gyógyszer – mindent egy kutyától?

A vakvezető kutyák már sok évtizede ismertek Magyarországon, de egyéb segítőt csak az ezredforduló óta képeznek hazánkban. Ennek alapjait az ELTE etológiai tanszékén tették le, az ilyen ebeket itthon meghonosító alapítvány is onnan nőtte ki magát. Hogyan indult a segítőkutyák hazai története, és milyen fogyatékosságok mellett jelenthetnek segítséget gazdájuknak?

Elolvasom

Koncertjegyvásárlás és koncertezés kerekesszékkel

Vajon hányszor kellett személyesen megvenni a jegyed mostanában a mai – időnként sokkal egyszerűbb online – világban? Jártál már úgy, hogy lemaradtál egy kedvencedről, mert annyian akarták őket látni, hogy befagyott a rendszer, vagy pár órával a nyitás után már nem jutottál jegyhez? Ugye milyen rossz érzés ez? – Drávucz Rita jegyzete.

Elolvasom

„A végtaghiányos gyerekek bármire képesek lehetnek”

Érintett gyerekek szülei hozták létre harmincöt évvel ezelőtt, célja pedig ma is ugyanaz: segíteni a kicsiket és azok családtajait már a kezdetektől. A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványnál hisznek abban, hogy ha az érintettek testi és lelki fejlődése megfelelő, akkor a felcseperedő gyerekek teljes életet élhetnek, erősek és önállóak lehetnek.

Elolvasom

Értékes vagy: hogyan indulhat saját történetből társadalmi program?

A családi érintettség remek kezdeményezéseket hívhat életre, így indult útjára az Értékes vagy programsorozat is, amely a társadalmat szeretné befogadóvá és elfogadóvá tenni, rámutatni az integráció fontosságára. Két alapítója a gyereke miatt lát rá a szokásosnál jobban a fogyatékossággal élők ügyére, míg a harmadik felnőtt testvére miatt.

Elolvasom

„A sport nem csak mozgás, hanem fejlesztés is”

Három évtizede szervez sportprogramokat akadályozottsággal élőknek a Fogyatékkal Élők Budapesti Sportszövetsége, amely az idei nyárra is készül edzőtáborokkal, sportnapokkal. Az események egy részét vidéki helyszíneken tartják, lehetőséget adva a gyerekeknek arra, hogy lakóhelyükről is kimozdulhassanak.

Elolvasom

Parasportnál is kell az utánpótlás

Az utánpótlás-nevelés a parasportok területén is fontos, de figyelmet kevésbé kap. Ezen szeretne változtatni az Alapítvány a Parasport Jövőjéért szervezet, amely a fiatalokat anyagilag és szakmailag is támogatná, rendezvényeket szervezne, bekapcsolódna a képzésekbe, nem utolsó sorban pedig segítené társadalmi szemléletformálást.

Elolvasom

"Élhetőbb világot szeretnénk teremteni az autizmussal élő gyermekek számára"

Az Alapítvány létrehozásakor két alapvető célt fogalmaztunk meg: az egyik, hogy a munkánkkal egy sokkal élhetőbb világot teremtsünk az autizmus sprektrumzavarral élő gyermekeknek és családjuknak, a másik célunk pedig az edukáció volt, hiszen sokan nem tudnak hiteles forrásból tájékozódni a spektrumállapottal kapcsolatban - interjú Szijjártó-Nagy Szilviával, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnökével

Elolvasom

Nő az Erőnk: fogyatékosságokkal nőként élni

Az akadályozottsággal élő nőkben a többség a fogyatékosságot látja, a nőt kevésbé – ezen próbál változtatni a Nő az Erőnk csapata, amely nagyon vegyes. Van köztünk mozgáskorlátozott, siket-vak és autizmussal élő személy is – ami viszont közös bennük, hogy a fogyatékossággal élő nők ügye valamennyiüknek fontos.

Elolvasom

Akkor segíthetünk, ha ismerjük a hallókészülékek korlátait

Sejtése mindenkinek lehet arról, milyen nagyothallóként élni, hallókészüléket vagy implantátumot használni, de egészen más mindezt megtapasztalni. Az érzékenyítő tréningek legnagyobb aha-élménye jellemzően az, hogy a hallássérültekre a környezetnek akkor is figyelnie kell, ha a legkorszerűbb hallássegítő eszközöket viselik.

Elolvasom

Kapocs és jószolgálat: a Civilút mindenkit összeköt

Azt vallják, ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj másokkal. A Civilút Alapítvány küldetése, hogy felhívja a figyelmet az egyéni és társadalmi felelősségvállalás fontosságára az élet minden területén. Az együttműködés fontossága, a szemléletformálás, az edukáció, a szociális érzékenység növelése megjelenik programjaikban is.

Elolvasom

„A tapasztalati szakértők nem betegek, hanem oktatótársak”

Az Ébredések Alapítvány nem csak a mentális betegek felépülését segíti a közösségi pszichiátriai eszköztárával, hanem az orvosképzésben is részt vesz. Sok felépült páciensük tapasztalati szakértőként segíti munkájukat, és olyan is van, aki hajléktalanszállón élt, de egy pszichés krízisekkel teli időszak után már egy kórház recepcióján dolgozik.

 

 

Elolvasom

Falmászás vagy angolóra? A fogyatékosság sem lehet akadály

Különórákra, sportfoglalkozásokra és művészeti programokra a fogyatékosssággal élő vagy speciális nevelési igényű gyerekeknek is szükségük lehet, de helyzetük nehezebb, mint ép társaiké: nekik nem olyan könnyű tanárt vagy éppen edzőt találniuk. Ezen próbál változtatni a Különórám.hu csapata, amelynek munkáját immár a FODISZ is segíti.

Elolvasom

„A Down-szindrómás kollégák a munkahelyi csapatokra is jó hatással lehetnek”

Közel 40 éve állnak a Down-szindrómás gyerekek és felnőttek mellett, segítik az érintett családokat. A korai fejlesztést, a lakhatást és a munkavállalást ugyanúgy támogatják, ahogy az egészségügyi ellátást, amibe kórházakkal karöltve kapcsolódtak be. A Down Alapítvány annak idején a semmiből nőtt ki, hogy mára egy mintaértékű szolgáltatásrendszert építsen fel.

Elolvasom

Tehetség: másként

Ékszerek és hajpántok, kulcstartók és karácsonyi díszek, festmények – csak néhány azon kézműves termékek közül, amelyeket a Tehetség másként alkotói készítenek. A tagok fogyatékossággal élnek, többségük vak vagy gyengén látó, egyikük tartós betegséggel él. Miképp kapott kedvet a fiatal csapat ehhez a tevékenységhez?

Elolvasom

Közös játék, közös siker: a sport mindenkit összeköt

Integrált sportnapot tartottak a II. kerületi iskolák, melynek különlegességét az adta, hogy az ép és fogyatékossággal élő fiatalok egy csapatban, pontokat gyűjtve élhettek át közös sikereket, közös élményeket. Az eseményre paralimpiai bajnokok is ellátogattak, a játékból ők is kivették a részüket.

Elolvasom

„A pszichés zavarok négyötöde már gyerekkorban kiszűrhető”

Ha a fejlődési eltérésekből adódó mentális problémákat időben felismernék, az érintettek pedig megkapnák az adekvát terápiát, akkor felnőttként nagyobb eséllyel lehetnének képesek arra, hogy saját eszközeikkel oldják meg a nehézségeiket. Ez szeretné segíteni a Vadaskert Kórház és Szakambulancia, amelynek szakemberei három évtizede dolgoznak a gyerekek lelki egészségéért.

Elolvasom

Vak vagy!? Igen, vak vagyok!

Kalandosan indult az útjuk, de bebizonyították, látássérültként is lehet szigetkört futni, maratont teljesíteni, focizni, akár extrém sportokat is űzni. Hogyan kezdődött a LÁSS egyesület története?

Elolvasom

Ülve sem lehetetlen: mit tud a parahoki?

A hoki a legkeményebb sportok közé tartozik, komoly küzdelmek, ütközések teszik látványossá, kevesen gondolnák, hogy mozgáskorlátozottak is űzhetik. Pedig az ülőhokit direkt nekik találták ki, megadva azt az élményt, amit az épek is átélhetnek a jégen.

Elolvasom

Ha esély van, minden van!

Saját termesztésű biozöldségeikről a vásárlóknak ők maguk mesélnek, kézműves termékeiket is ők mutatják be az érdeklődőknek. Az ivánci Gondviselés Háza tárt karokkal vár mindenkit, hogy megmutathassa: az esély lehetőségével a fogyatékkal élők igazi csodákra képesek.

Elolvasom

Közös élményekkel az integrációért

A sportolás a fogyatékossággal élők számára is fontos, a mozgásra nekik is lehetőséget kell biztosítani. Erre hívta fel a figyelmet a Margitszigeti Atlétikai Centrum integrációs sportnapja, amelyen fogyatékkal élők és épek egyenlő esélyekkel, közösen léphettek pályára.

Elolvasom

Célkeresztben az autizmus: mit tud a Mintaház?

Az autizmust sokszor még ma is későn diagnosztizálják, így az érintettek családja nem kapja meg azt a támogatást, ami a gyerekek fejlesztéséhez kell. Ezen változtatna a Heim Pál kórház Autista Mintaháza, amelyet már a nyitáskor elárasztottak kérdéseikkel a szülők. 

Elolvasom

Megváltozott munkaképesség – kétszeres érték!

Idén rendezték meg második alkalommal az EMMI Érték vagy! konferenciáját, amelyen hazai és nemzetközi cégek, civil szervezetek képviselői, egyházi vezetők, közéleti szereplők osztották meg véleményüket és tapasztalataikat a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatban.

Elolvasom