null

„Egyfajta hidat képezünk az egészséges és fogyatékos társadalom között”

Finom és változatos ételeket kínálnak vendégeiknek, ráadásként – és korántsem mellesleg – sérült és megváltozott munkaképességű embereket vezetnek vissza a munka világába. A Hatpöttyös Étterem részt vesz a speciális szakképzésben is, ezzel segítve, hogy az érintett fiatalok könnyebben el tudjanak helyezkedni.

Három célkitűzéssel kezdte meg működését a Hatpöttyös Étterem tizenkét éve Székesfehérváron. Az első az volt, hogy megváltozott munkaképességű és értelmi sérült embereknek adjanak munkát, míg a második az, hogy hagyományos és modern ételeket egyaránt kínáljanak, méghozzá kis ökológiai lábnyommal, a helyi és környékbeli őstermelőktől beszerezve hozzájuk az alapanyagokat. A harmadik célkitűzés az volt, hogy a Hatpöttyös részt vegyen a speciális szakképzésben. A tervekhez az indulás óta tartja magát az étterem. „Általában tizenöt megváltozott munkaképességű és értelmi sérült kolléga dolgozik nálunk vegyesen, a szakképzésbe pedig 2013-ban kapcsolódtunk be. A Székesfehérváron működő Ezredéves speciális szakiskola diákjai jönnek el hozzánk hetente egyszer szakmai gyakorlatra, egy gyógypedagógus vezetésével. Ők konyhai kisegítő képzettségre tehetnek szert ezen a képzésen. Ebben az iskolában végzett az egyik olyan fiatal is, aki nálunk dolgozik” – mondja dr. Hermann-né Nagy Veronika, az étterem vezetője.

A vendéglő akkreditált foglalkoztatóként működik, így a kormányhivatalokon keresztül vehet fel olyan kollégákat, akik megváltozott munkaképességűek. Fiatal, agilis séfjük – ő nem érintett – egy igazi mesterszakács, aki nagyon kreatív, emellett remekül kommunikál a konyhán dolgozó, sérült és megváltozott munkaképességű fiatalokkal. „Ő az elmúlt években kiemelkedő eredményeket ért el, az értelmi sérült kollégáink már komoly részfeladatokat is meg tudnak csinálni teljesen egyedül. Az éttermi részben főleg idősebb, megváltozott munkaképességű kollégák dolgoznak, a többségük valamilyen betegség miatt tudna nehezen elhelyezkedni normál munkakörben.”

Bár a Hatpöttyös nehezen indult – közel másfél évig küszködtek az előítéletekkel –, ma már olyan törzsvendégeik vannak, akik rendszeresen felkeresik, nagyon szeretik. „Az emberek rájöttek, hogy a szakácsunk nagyon jó, kedvesek a felszolgálóink is, így idővel leomlottak a falak. Azt szoktuk mondani, hogy egyfajta hidat képezünk az egészséges és fogyatékos társadalom között. Emellett bebizonyítottuk azt is, hogy a megváltozott munkaképességű vagy sérült emberek ugyanolyan munkát, sőt akár jobbat is tudnak végezni, mint szerencsésebb, egészséges társaik. Ma már vendégeink jelentős része napi szinten hozzánk jár, van házhozszállításunk, az is népszerű. Az ebédet mi szállítjuk az Ezredéves szakiskolának is, »visszahálálva«, hogy hozzánk járnak tanulni.”

Az étterem népszerűségét mutatja, hogy amikor a koronavírus-járvány előtt váratlanul el kellett költözniük korábbi helyükről, és csak a város szélén tudtak bérelni egy főzőkonyhát, akkor szolidaritási mozgalom indult értük. „Ebben sokan részt vettek és komoly pénzösszeg gyűlt össze, amit az egyéb segítségeket és az önerőnket felhasználva arra tudtunk fordítani, hogy visszaköltözzünk a belvárosba, egy teljesen felújított épületbe. Beszereztünk új konyhai eszközöket is. Most az élelmiszerárak robbanása miatt nem tudunk fejleszteni, de biztonsággal tudunk működni minden hónapban.” Az éttermet rendszeresen felkeresik civil szervezetek is, tartott már náluk vacsorát például a látássérültek egyik egyesülete. Cégek egyéb rendezvényeket és szerveznek a vendéglőben.

„Tudjuk, hogy az egyes fogyatékosságoknál milyen igények fordulhatnak elő, hol kérhető segítség”

Másfél évtizede segítik értelmi akadályozottsággal élő emberek önálló életre és munkavégzésre való felkészítését és egyben a társadalom érzékenyítését, működnek akkreditált foglalkoztatóként, az ukrajnai háború kirobbanása után pedig új feladatot is vállaltak. A Strázsa Tanya 2022 tavasza óta fogyatékossággal élő menekülteket is fogad, amiben az országban egyedülállóak.

Elolvasom

Túl a papírhajtogatáson

Kávézó, ahol az italokat fogyatékossággal és pszichiátriai betegségekkel élő emberek szolgálják fel, és mellette ők készítik a szárazsüteményeket is – méghozzá fejlesztő foglalkozás keretében. Idén júniusban nyitott meg Lentiben az első olyan hazai vendéglátóhely, ahol nappali ellátást igénybe vevő érintettek ily módon végezhetnek értékteremtő munkát.

Elolvasom

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom