null

„Figyelünk arra, hogy az érintetteket lelkileg is támogassuk”

Támogatott lakhatással és nappali ellátással, akkreditált és fejlesztő foglalkoztatásokkal segíti a fogyatékossággal élő embereket a Mécses Egyesület. A civilszervezet szakemberei igyekeznek arra is lehetőséget adni, hogy értékteremtő munkát súlyos, halmozott fogyatékossággal élő személyek is végezhessenek. Az egyesület munkáját 2023-ban az Év rehabilitációs munkáltatója díjjal is elismerték.

A Mécses Szolgáló Közösség Egyesületet egy keresztény, baráti csoport hozta létre az ezredfordulón azzal a céllal, hogy segítse a fogyatékossággal élő gyermekeket, felnőtteket és pszichiátriai betegségekben érintett embereket. A civil szervezetnek nagyságrendileg 250 ellátottja van, intézményeiben pedig 80 ember él támogatott lakhatás keretében.

„Tizenegy ilyen szolgáltatást nyújtó házunk van Békés megyében, ezekben az ország egész területéről fogadunk lakókat. Van olyan házunk, amiben főleg huszonévesek laknak, és olyan is, amiben idősebbek. A legidősebb lakónk 63 éves. Maguk az épületek 6-10 fősek, a szobáik pedig egy- vagy kétágyasak. Az érintettek segítséggel teljes életet élnek, délelőtt különböző műhelyekben dolgoznak munkaviszonyban, délben a nappali intézményben ebédelnek, délután pedig otthonukban várja őket segítő szakember. Ő elsősorban a házbéli teendők elvégzését – például a mosógép elindítását – és a vacsora elkészítését segíti, éjszakára magára hagyja a lakókat. Van a házak között olyan is, ahol súlyos, halmozott fogyatékossággal élő emberek laknak, mellettük 24 órában jelen van segítő szakember – mondja Nelhübel-Oláh Henriette, a Mécses Egyesület vezetője, egyik alapítója.

Fotó: Mécses Egyesület

A civilszervezetnek Mezőberényben és Békéscsabán van alapszolgáltatási központja, ezekben fogyatékossággal élő embereknek és pszichiátriai betegeknek nyújtanak nappali ellátást, napközbeni gondoskodást. „Mindkét helyen működik támogató szolgálatunk, ami elsősorban az érintettek szállításában, illetve a fogyatékossággal élők nappali ellátásában nyújt segítséget. Békéscsabán biztosítunk pszichiátriai közösségi ellátást is, Mezőberényben pedig pszichiátriai betegeknek nappali ellátást. Emellett van házi segítségnyújtásunk és szociális étkeztetésünk is. Munkánkat összesen 85 szakember segíti. Mivel keresztény szervezet vagyunk, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az érintetteket ne csak a testi problémák megoldásában segítsük, hanem lelkileg is támogassuk őket” – mondja az egyesület vezetője.

Értéket teremteni

A Mécses Egyesület szolgáltatásaival azt szeretné elérni, hogy ellátottjai olyan életet élhessenek, mint bárki más. Mivel ennek egyik legfontosabb eszköze a munka, segítik az érintettek foglalkoztatását is. „Működünk egyrészt akkreditált foglalkoztatóként, másrészt fejlesztő foglalkoztatóként. Az a célunk, hogy aki a nyílt munkaerőpiacon nem tud elhelyezkedni, de szeretne dolgozni, az ezt védett helyen megtehesse. Az érintettek számára több foglalkoztató-műhelyt is létrehoztunk. Készítünk például papírtáskákat, van varrodánk, szerelünk kábeleket, fonunk kosarakat. Van kertészetünk és kerámiaműhelyünk, kisebb sütőüzemünk is. Fenntartunk egy 200 adagos konyhát is, ahol nem csak a lakóknak főzünk, hanem a településen élőknek is kiszállítunk. Van saját étteremrészünk és kávézónk is Mezőberényben, ahol a saját süteményeinket kínáljuk. Utóbbit idén februárban nyitottuk meg” – mondja Nelhübel-Oláh Henriette.

A kávézó étlapján fel van tüntetve, hogy a süteményeket kik készítik, így a vendégek tisztában vannak azzal, hogy vásárlásukkal és fogyasztásukkal fogyatékossággal élő emberek életét segítik. Viszont a civilszervezetnek nem célja, hogy a vendégeket kizárólag ezzel motiválja, az elsődleges szándék az, hogy az emberek rájöjjenek: a fogyatékossággal élő személyek is remek süteményeket készítenek. A visszajelzések igazolják ezt, a vendégek örömmel térnek be újra és újra a kávézóba.

A civilszervezet azoknak is tud munkát biztosítani, akik súlyos, halmozott fogyatékossággal élnek. Közülük többen fejlesztő foglalkozásban vesznek részt, aminek keretében kisebb, termeléshez kapcsolódó kézműves munkákat végeznek. Például a kerámiaüzemben előállított golyókat felfűzik a szélcsengőkre. Ezek apró, ám értékteremtű munkák, amik erősítik az érintettek önbecsülését. Akik egyszerűbb munkákat sem tudnak elvégezni, azoknak a nappali intézményben tartanak fejlesztő foglalkozásokat óvodapedagógiai módszerekkel. Ez a gyakorlatban 2-3 óra személyes fejlesztést (például betűfelismerést) jelent, amit szabadidős programok – például közös torna, séta és zenehallgatás – követnek.

„Érintett szülőként tisztában vagyunk azzal, mit jelenthet egy sérült gyerek fejlesztése”

Gyógytornászokkal, gyógypedagógusokkal, logopédusokkal és más szakemberekkel próbálja segíteni a rehabilitációra szoruló gyerekek szüleit a pécsi Borsóház, amelynek neve sokaknak Zente, az SMA-ban érintett kisfiú fejlesztése miatt lehet ismerős. Az intézmény alapítói saját tapasztalatból tudják, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak az érintett családok, emiatt szeretnének alapítványként is mellettük lenni.

Elolvasom

„A szexuális visszaéléseknél mérlegelésnek egyáltalán nincs helye”

A fogyatékossággal élő emberek az átlagosnál védtelenebbek az abúzussal és a megfélemlítéssel szemben, különösen igaz ez az értelmi sérült, autista személyekre. Esetükben nem csak felismerni, hanem orvosolni is nehezebb az ilyen problémákat. Erre kínál válaszokat a Kézenfogva Alapítvány hamarosan induló programja, amelynek alapelemeit már évtizedekkel ezelőtt kidolgozta és kipróbálta a civil szervezet.

Elolvasom