Fogyatékossággal élők munkaerőpiaci integrációját helyezi fókuszba a Szerencsejáték Zrt. videókampányának befejező epizódja

Megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci integrációját bemutató epizóddal zárja a fogyatékossággal élők befogadását ösztönző videósorozatát a nemzeti lottótársaság. A Tarts velünk! szemléletformáló kampány részeként hétről-hétre olyan érintettek szólaltak meg, akik a fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák lerombolása és a befogadás erősítése miatt is álltak kamera elé, ennek részeként érintettek és épek által is feltett kérdésekre válaszoltak a tabudöntögető sorozatban. A kampány zárásaként nagyvállalatok mutatják be a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának nyíltpiaci lehetőségeit és sikereit. 

A fogyatékossággal élők befogadását célzó videókampány utolsó epizódjában a lottótársaság olyan jó gyakorlatokat mutat be, amelyek nem csupán az integrációt, hanem a befogadást is segítik, ezen túlmenően pedig a szemléletformálást valósítják meg.  

Magyarországon mintegy 400 ezren élnek a fogyatékosság valamely típusával, az ügy őket és családtagjaikat, mintegy 1 millió embert érint. A megváltozott munkaképességűek körében 10 évvel ezelőtt még a 20 százalékot sem érte el a foglalkoztatottsági ráta, egy évtized alatt azonban több mint duplájára nőtt azoknak a megváltozott munkaképességűeknek a száma, akik integrálódtak a munkaerőpiacon. 

A Szerencsejáték Zrt. a fogyatékossággal élők integrációját célzó kampányának részeként mutatja be a nemzeti lottótársaság, a Spar, az Auchan, a Magyar Posta, a Telekom, valamint a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE Nonprofit Kft. foglalkoztatási gyakorlatait. A nagyvállalatok azokról a bevált folyamatokról nyilatkoznak, melyeknek köszönhetően nem csak növelni tudták a megváltozott munkaképességű kollégák számát a társaságon belül, hanem ezen keresztül munkavállalóikat, ügyfeleiket és vásárlóikat is nyitottabbá tették a fogyatékossággal élők felé.  

Mintegy 20 éve működteti megváltozott munkaképességűek foglalkozgatását célzó karitatív sorsjegyértékesítő hálózatát a Szerencsejáték Zrt., ez az értékesítői hálózatának 20%-át jelenti. A nemzeti lottótársaság stratégiai küldetésének részeként több egységben kezeli a fogyatékossággal élők integrációját: az akadálymentes játszótérépítési programján túl a fogyatékossággal élő játékosok minél magasabb szintű kiszolgálására törekszik, illetve a megváltozott munkaképességűek integrációjára, foglalkoztatására. Ennek részeként 70 település 120 értékesítési pontján lehet találkozni a karitatív sorsjegyértékesítő hálózat tagjaival, a többi közt a SPAR Magyarország üzleteiben is.  

A Spar Magyarország Kft. 2017 óta dolgozik együtt az autista fiatalokat foglalkoztató Janka tanyával, valamint a Máltai Szeretetszolgálat termékeit is forgalmazza. Az üzletlánc több szintű érzékenyítéssel segíti a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő kollégák beilleszkedését, a vállalat központjában évente megrendezésre kerülő karácsonyi és húsvéti vásárokon pedig fogyatékossággal élők által készített termékeket is vásárolhatnak a dolgozók. 

Az Auchan mindig is nagy hangsúlyt fektetett az esélyegyenlőségre. Több mint tíz éve tesz konkrét lépéseket azért, hogy minél több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztasson, és kiemelt figyelmet fordít a szemléletváltásra is. A siketek és nagyothallók világnapja alkalmából idén a vásárlók is kipróbálhatták, hogy milyen lehet siketként lebonyolítani egy nagybevásárlást. A munkatársak rendszeresen vehetnek részt érzékenyítő tréningeken, a megváltozott munkaképességű munkavállalót pedig segítik a beilleszkedésben. 

Kézbesítés, logisztika, adminisztráció, jog és HR, csak néhány, azon területek közül, ahol megváltozott munkaképességű kollégával találkozhatunk a Magyar Postánál. 2021-ben elindított Tegyünk együtt! programjának köszönhetően egy év alatt 60%-kal növelte a megváltozott munkaképességűek számát az állami társaság. Az új kollégák beilleszkedését rehabilitációs mentorok segítik, a dolgozók edukációjáról pedig belső programokkal gondoskodnak. A Down szindróma világnapján felemás zoknikihívással aktivizálták a kollégákat, a siketek világnapján pedig jelnyelvi mini tréningen vehettek részt az érdeklődők.  

A Magyar Telekom vállalati stratégiájában fogalmazta meg a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedését segítő programot, melynek részeként a digitalizáción keresztül is támogatja az integrációt. A telekommunikációs társaság törekszik arra, hogy már a toborzás fázisában megvalósuljon az akadálymentesítés. A fogyatékossággal élő dolgozók beilleszkedését viselkedési alapelveket összefoglaló tananyag, igény szerint pedig workshop segíti. 

A KÉZMŰ-, ERFO-, és FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalatcsoportja, amely 70 éve biztosít munkalehetőséget a fogyatékossággal élőknek. A dolgozók 83 százaléka megváltozott munkaképességű, ami több mint 8600 főt jelent. Gyártási tevékenységük sokszínű, a texti- és bőripari tevékenységtől elkezdve az összeszerelésen keresztül egészen a papírtermékekig. Egy év alatt 22 millió terméket készítenek el közel ezer piaci megrendelőjüknek, akik célzottan is választják őket. 

A vállalatok vezetői egyre nyitottabbak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, az elmúlt évtized fogyatékosságügyi programjainak köszönhetően 10 év alatt 18-ról 44%-ra nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya Magyarországon.  

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom