null

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Öt éve segíti a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését, munkaerőpiaci versenyképességét a Skilly, amely alakulása óta nyitott minden olyan személy felé, aki valamilyen fogyatékossággal él, illetve megváltozott munkaképességű. „Fontos, hogy az egyéni szükségletek jellegétől függetlenül figyeljünk mindenkire, hatalmas ugyanis a szakadék aközött, hogy az érintettekről a munkaadók mit gondolnak, és hogy mit várnak ők az elhelyezkedési lehetőségeiktől. Ennek áthidalása nélkül nem érhetjük el, hogy az emberek, közösségek és cégek inkluzívak legyenek. Az is fontos, hogy ne csak a többségi társadalom szemléletformálására figyeljünk, hanem az érintetteket is megtanítsuk a magabiztos és tudatos kommunikációra. A befogadást ez nagyban segíti, ha ez adott, akkor a többségi társadalom kevésbé idegenkedik az érintettektől. Emiatt tartunk a fogyatékossággal élő embereknek olyan soft skill képzéseket, ami az alapvető interperszonális készségeket fejleszti” – mondja Pásztor Sára, a Skilly vezetője.

Fotó: Skilly

Nem csak annak elsajátítása fontos, hogy valaki hogyan beszéljen saját nehézségéről és speciális igényéről, hanem az is, hogy az érintettek megtanulják a konfliktuskezelés mikéntjét, vagy éppen az önéletrajzírás sajátosságait. Utóbbiak a többségi társadalom tagjainál is fontosak, de a fogyatékkal élőknél még fajsúlyosabbak. „Emiatt indítottunk az általános kommunikációs képzésünk mellett konfliktuskezelési tréninget és önéletrajzírási képzést. Vannak szakmai képzéseink is, amelyek szintén a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésre készítik fel az érintetteket. Elsősorban az olyan, népszerű munkakörökre fókuszálunk, mint például a szoftvertesztelői. A legújabb IT-képzésünk a digitális akadálymentesség tesztelésére készíti fel a leendő munkavállalókat. Van projektmenedzseri, adatelemzői és pénzügyi adminisztrációs képzésünk is, ezek is népszerűek. Ezekkel a felkészítőkkel nem csak versenyképessé tudjuk tenni a megváltozott munkaképességű embereket, hanem közösséget is nyújtunk nekik. Programjaink során a más fogyatékossággal élő emberekkel való találkozás sok erőt ad ugyanis a résztvevőknek” – mondja Pásztor Sára.

Kell a segítség

Az alapítvány nem csak a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozik, hanem a cégekkel is. Partnereik között szinte minden szektor fellelhető, foglalkoznak nagyvállalatokkal és egészen kicsi cégekkel is. Nekik olyan jellegű tréningeket és képzéseket tartanak, ami segíti annak megtanulását, hogy miként legyenek tényleg akadálymentesek. Emellett segítik a céges dolgozók szemléletformálását is, ha pedig a vállalatok már ott tartanak, hogy fel szeretnének venni megváltozott munkaképességű kollégát, akkor támogatni tudják annak folyamatát is.

Fotó: Skilly

„Az akadálymentességet segítő Inclusivity Health Check szolgáltatásukra nagyon büszkék vagyunk, bejutottunk vele a Civil Díj döntőjébe is. Ez a szolgáltatás azért jó, mert segítségével a cégek ráébredhetnek, hogy egy megváltozott munkaképességű ember is lehet ugyanolyan, mint egy többségi dolgozó, feltéve, hogy biztosítják számára az ehhez szükséges körülményeket. Azzal is fontos tisztában lenni, hogy egy színes csapat mindig hatékonyabb, mint egy homogén. Ezt személyesen is tapasztaljuk, ugyanis rengeteg olyan visszajelzést kapunk, hogy a többségi dolgozók átértékelnek mindent, amikor fogyatékossággal élő kolléga kerül be a csapatukba. Mindez nagyon jó hatással van a közösség egészére” – mondja Hering Orsolya, a Skilly kommunikációs munkatársa.

Nem azért, mert kötelező

Az alapítvány általános szemléletformálással is foglalkozik, elérendő azt, hogy a társadalmi elfogadás és befogadás követendő példa legyen akár egyéni szinten, akár az üzleti életben. „Ez azért fontos, hogy a cégek ne csak azért vegyenek fel megváltozott munkaképességű kollégákat, mert annak hiányában rehabilitációs hozzájárulást kell fizetniük. Az is fontos lenne, hogy ne legyenek olyan vállalkozások, amelyek inkább kifizetik ezt a díjat, de nem vesznek fel megváltozott munkaképességű kollégát. Szerencsére már ezen a téren is van pozitív változás, ugyanis egyre több olyan megkeresést kapunk, amiben a cégek személyre szabottan keresik azt az akadályozottsággal élő munkatársat, aki a lehető legjobban illik a csapatukba. Ebben az esetben már nem arról van szó, hogy valaki csak azért szeretne megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne fizessen rehabilitációs hozzájárulást, hanem arról, hogy a cég tényleg nyitni próbál” – emeli ki Hering Orsolya. A Skilly a regisztráltjait a munkakezdés után mentorálja is, ahogyan segíti a továbbiakban a cégeket is. Ez fontos, mert a folyamatot nem lehet elengedni ott, hogy a felek a munkaszerződést aláírták. A nyomonkövetés miatt az alapítvány azzal is tisztában van, hogy azok, akik a segítségükkel helyezkedtek el, azok munkahelyüket meg is tartották.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom