null

Gondoltad volna, hogy a játékboltokban is vannak társadalmi érzékenyítő és edukáló játékok?

Most egy érdekes témáról készítettem összeállítást, ám ahogy haladtam a megírásával, eszembe jutottak újabb és újabb kapcsolódó kérdések. Nap mint nap tapasztalom, hogy sokan észre sem veszik, hogy egy épület akadálymentes-e vagy sem, a bejáratnál vagy a liftben találtak-e braille írást, feljöttek-e két lépcsőn a bejárati kapunál vagy sem. Ugyanígy nem vesszük észre a fogyatékosságot megjelenítő, körülöttünk lévő érzékenyítő termékeket gyártó cégek törekvéseit sem – Drávucz Rita jegyzete.

Érzékenyítő játékok igenis léteznek!

Most mutatok nektek párat belőlük. Szerintem elképesztően jók, hiszen ezek segítségével szerepekbe tud helyezkedni a szülő és a gyermek is valamint viszontlátja magát és társait.

Annyiszor beszélünk arról, hogy milyen fontos a gyermekkor korai szakaszában megmutatni azt, hogy mindannyian különbözünk egymástól. Lehet ez akár hajszín, bőrszín, de vannak olyan különleges gyerekek, akiknek például más szükségleteik vannak, vagy máshogyan fejezik ki magukat, mint a nagy átlag, ugyanakkor hasonlóan értékesek.

Gondoljuk csak végig: a gyerekek hol tudnak találkozni ezekkel az érzékenyítő témákkal?

Például óvodai vagy iskolai érzékenyítő sportesemény alkalmával (minden év február 22-én tartjuk a Magyar Parasport Napját), vagy ha a szülők beszélnek, mesélnek erről a témáról, esetleg amikor találkoznak az utcán, a boltokban, kórházban, a játszótereken a fogyatékossággal élőkkel.  

Mostanában felfedeztem, hogy egyre többet látni a reklámblokkokban, sorozatokban, vagy a filmekben kerekesszékeseket, speciális igényű felnőtteket, gyerekeket, vagy például a játékboltokban végtaghiányos babát.

Ez az a játékbolt! Óriási!

Láttatok már kerekesszékes vagy Down szindrómás Barbie babát? Vagy lábprotézist használót? Elárulom, léteznek. 

A különböző bőrszínű és alkatú babák, kerekesszékkel és lábprotézissel ellátott figurák az elmúlt 5 évben felkerültek a polcokra.

Ezeknek a sérült gyerkőcök önelfogadásában pótolhatatlan szerepe van, és abban is nagy segítséget nyújt, hogy ép társaik könnyebben elfogadják őket. Gondoljunk csak bele, ha a babák segítségével képzeletben egyik pillanatról a másikra képesek vagyunk a kaliforniai pálmafák közt sétálgatni, ugyanilyen egyszerűen képesek leszünk arra is, hogy a kerekesszéket vagy protézist használó társaink szerepébe képzeljük magunkat. Ennek segítségével a gyerekek játékosan szembesülhetnek azzal, hogy sérült társaik milyen nehézségekkel küzdenek, miben tudnak nekik segíteni.

Láttatok már kerekesszékes Lego vagy Playmobil bábut? Létezik fiú, lány, sőt, képzeljétek el, van sportoló verzió is. Így tényleg mindenki beleélheti magát a helyzetükbe.

Flóra már név szerint tudja például az egyik ilyen alkarhiányos bábu nevét, minden boltban meg is keressük és beköszönünk neki, ezzel együtt azt is megnézzük találunk-e újabbat. 

Ha a digitális világ felé mozdulunk el akkor keressétek meg a kerekesszékes emojikat, legalább 9-et fogtok találni.

Ezen kívül létezik távirányítós kerekesszékes extrém sportoló játék is.

A könyvesboltokban is találkozhattok hasonló témájú könyvekkel, egész piciknek valóval is.

Akik eltérnek az átlagtól, sokszor esnek kiközösítés áldozatává. El sem tudjuk képzelni, milyen lehet kerekesszékben ülve iskolába járni, felnőni, és esetleg a kortársak támadásait is elviselni.

Nagyon fontosnak tartom, hogy megtanítsuk a gyermekeknek és szüleiknek az elfogadó szemléletet, amely csak úgy lehetséges, ha megismerik az érintetteket és betekintést nyernek a mindennapjaikba ezzel együtt a problémáikba is.

Képzeljétek, Flórának és nagyobb barátnőjének, Kamillának volt alkalma egy nemzetközi  játékreklámfilmben is szerepelni, együtt sétálhattak a LOL Babákkal a Nyugatiban. Ezt látnotok kell, nagyon büszke vagyok rá, már több mint 24 millióan látták.

Ezeknek az apró dolgoknak óriási hatása van a gyerekek életére! Ha már játék, kerüljön szóba, hogy “A játék összeköt” program jószolgálati nagyköveteként fontosnak tartom, hogy a játszóterek és közvetlen környezetük is akadálymentessé váljanak ezzel is biztosítva a közvetlenebb kapcsolódási lehetőséget. 

A Szerencsejáték Zrt. által támogatott akadálymentes játszóterek listáját itt találhatjátok. Találkozzatok velünk, illetve fogyatékossággal élő gyermektársainkkal ott és bontsuk le a fejben kialakult akadályokat együtt!

 

Flóra és Kamilla szereplése a kisfilmben itt érhető el.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom