null

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Alapítói 25 éve, 1999-ben hívták életre a Gördülő Tánccsoportot, spontán módon. „Az ötlet a Marczibányi téri mozgássérült központ ebédlőjében született meg, ami rendszeres találkozóhelyünk volt, sok évig ott tartottuk a próbáinkat is. Induláskor nagyjából tízen voltunk, mindannyian kerekesszékesek. A táncra hobbiként tekintettünk, az első két évben csak kedvtelésből, úgymond szerelemből űztük, később már fellépéseket is vállaltunk. Alapítványi formában 2001 óta működünk, akkor már sok helyre hívtak minket, elkezdtek bennünket komolyan venni, és mi is magunkat – mondja Sárai Rita, a Gördülő Tánccsoport és a Gördülő Alapítvány vezetője.

A Marczibányi tér után Óbudán, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél kezdett el próbálni a társulás, annak székházában kaptak egy erre alkalmas termet. Ezt követően a budatétényi Klauzál Ház lett a fő próbahelyszín, aztán a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér. Eljutottak Tordasra is, ahol a polgármester nagyon kedvesen fogadta a csapatot, felajánlotta, hogy próbálhatnak a község művelődési házában is. A tánccsoport számára az ilyen helyszínek az ideálisak, hiszen a tereik nagyok, és rendelkeznek mozgássérült mosdóval is.

Fotó: Gördülő Tánccsoportot

Érkezik a kombitánc

Ahogyan szinte minden, úgy a koronavírus-járvány idejére a kerekesszékes tánc is parkolópályára került, hiszen annak időszakában elmaradtak a rendezvények, nem tudtak próbákat sem tartani. „Ebben az időszakban sok tagunk bezárkózott és teljesen visszavonult, volt, akit sajnos el is vesztettünk. Amikor a járvány véget ért és a világ újra kinyílt, mindent újra kellett terveznünk. Elkezdtünk ismét próbálni és fellépni, de a rendezvények még ma is ritkábbak, mint a járvány előtti években. Változás az is – de ez már pozitív –, hogy nyitottunk a kombitánc felé, amelynél már egy járó ember táncol egy kerekesszékessel. Ez azért újdonság, mert nálunk korábban szinte mindig kerekesszékesekkel táncoltak a kerekesszékesek, a színpadon pedig mindig tízen-tizenketten voltunk, formációban mozogtunk” – mondja az alapítványi vezető.

A kombitánc persze nem derült égből érkezett a tánccsoport életébe, volt már előzménye is: Ritát és járó párját a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes már 2019-ben felkérte arra, hogy az egyik programjukon – amit Bozsik Yvette koreografált – színpadra lépjen. Az együttes egyik táncterapeutája, Tóth Sára is szervezett korábban duótáncokat, és arra is volt példa, hogy az egyik segítő ült be kerekesszékbe, hogy a csapattal táncolhasson. Nagyobb létszámban és elsődlegesen viszont csak a járvány után jelent meg a duótánc a tánccsoport életében.

Tábor mindenkinek

Korábban a Gördülő egyhetes tánctáborokat is tartott Lakiteleken. Ezek során mindig új koreográfiákat tanultak meg, itt állt össze az éves programjuk is, amivel aztán az országot járták. „Ez így ment 20 évig, a pandémia után ezeket váltották a rekreációs táborok. Itt a tánc mint terápia van jelen, mellette van mandalaszínezés, festés és gyöngyfűzés, filmvetítés és beszélgetés, zenehallgatás és gyógytorna. A rekreációs táborban már nem csak kerekesszékes sorstársak vesznek részt, hanem egészséges, de nehéz sorsú emberek is. Ez nekünk hatalmas öröm, úgymond kinyitja számunkra a világot azzal, hogy másoknak segíthetünk. A rekreációs táborra az igény egyre nagyobb, viszont a helyzetünket kicsit nehezíti, hogy anyagi keretünk véges. Emiatt most szponzorokat keresünk annak érdekében, hogy bővíteni lehessen a tábort, vagy többször tudjuk megtartani minden évben” – mondja Rita. Lakiteleken az alapítvány szervezett már parasport napot is, aminek szintén hatalmas sikere volt.

Fotó: Gördülő Tánccsoportot

A tánccsoport céges rendezvényeken, óvodákban és iskolákban szemléletformáló programokat is tart, tagjai ezen alkalmakkor sokat beszélgetnek a gyerekekkel. Az ilyen programok különösen közel állnak Rita szívéhez, ugyanis a balesete előtt óvodapedagógusként dolgozott. „Emiatt ez nekem hazai pálya, otthonosan mozgok a gyerekek között. A beszélgetések mellett zenés-táncos foglalkozásokat tartunk, nekem az ilyen órák a kedvenceim. Azért is kedvelem ezeket, mert a sérülésem előtt – az óvónői munkám mellett – dolgoztam aerobikoktatóként is. Most ezt a kettőt gyúrom össze, kiegészítve azzal, hogy a balesetem óta elvégeztem egy zumbaoktatói képzést is. Jelenleg én vagyok az egyetlen ember az országban, aki ezt kerekesszékből végzi. Ezt a mozgásformát – amit rolling fitnesznek neveztem el – a tánccsoport bemutatóira is el szoktam vinni” – mondja. A Gördülő csapatából négy tag – köztük Rita – 2015 óta a curlinget is űzi, ma már annak edzései is rendszeresek a kamaraerdei pályán. A jeges sportban már szép eredményeket is elértek, 2022-ben a finnországi paracurling világbajnokságon például ezüstérmet szereztek párosban.

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom