null

Kapocs és jószolgálat: a Civilút mindenkit összeköt

Projektjeiknél rengeteg civil és érdekvédelmi szervezettel, egyesülettel és alapítvánnyal kerülnek kapcsolatba, fontosnak tartják az együttműködést, hogy egyfajta híd-szerepet töltsenek be. Azt vallják, ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj másokkal. Az együttműködés fontossága, a szemléletformálás, az edukáció, a szociális érzékenység növelése megjelenik programjaikban is. A Civilút Alapítvány küldetése, hogy felhívja a figyelmet az egyéni és társadalmi felelősségvállalás fontosságára az élet minden területén.

Projektjeiket összeszámolni is nehéz, de a Civilút egyik zászlóshajója mindenképp az Odaadó Program, amely az aktív és független időskor megvalósítását segíti. Egyik célja, hogy a 65 év felettiek gyorsan és egyszerűen megtalálják azokat a cégeket, szolgáltatókat, intézményeket, amelyek odaadónak, gondoskodónak vallják magukat, törődéssel fordulnak az idősek felé. Az alapítvány Odaadó díjat is alapított, amellyel – ahogyan a neve is mutatja – az odaadást, a törődést szeretnék példaként állítani a társadalom elé. A díjjal azoknak az embereknek a tevékenységét ismerik el, akik elhivatottsággal dolgoznak az idősekért és a családokért, a fogyatékossággal, nehezítettséggel élőkért, közösségszervező vagy szakmai munkájuk példaként szolgálhat.

„A díjat tavaly adtuk át másodszorra, és a nagyszámú jelölés alapján elmondható, hogy nagyon sokan dolgoznak, tevékenykednek odaadással a fogyatékossággal élők közösségéért, a családokért, idősekért. A sok jelölés – közel negyven érvényes pályázat – egyfajta visszajelzés is számunkra; jó látni, hogy ennyire sokan dolgoznak a területen hatalmas odaadással” – mondja Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. A díjat életmű kategóriában tavaly hárman vehették át: Antal Andor, aki a parasportolók felkészítésében működik közre szakedzőként, Bajzát Krisztián, a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve Povázsayné Kovács Marianna, a Károlyi István Gyermekközpont – Különleges Gyermekotthon otthonvezetője.

Az Ódaadó-díj díjazottjai 2022-ben

Közösségi kategóriában díjazták Bonecz Ervint, a színházi jeltolmácsolás hazai meghonosítóját; Császár Antalnét, a Csongrád-Csanád Megyei Napsugár Otthon Mórahalmi Idősek Otthona élelmezésvezetőjét; dr. Giller Lászlónét, a Fiatal Családosok Klubja önkéntesét; Nagy Zoltánt, a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit kft. idősügyi koordinátorát és Vajtó-Tilhof Ingridet, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége alelnökét, a Magyar Transzplantáltak Kulturális és Sportegyesületének elnökét. A zsűri posztumusz különdíjjal ismerte el Mészáros Gabriellának, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete önkéntes révészének tevékenységét.

Figyelni mindenkire

A Varázsceruza gyűjtési akció az alapítvány egyik első jótékonysági programja, ami mára szívügye lett a Civilútnak. Célja, hogy rajzeszközöket, elsősorban színes ceruzákat gyűjtsenek a fogyatékossággal élő, sérült gyermekek és fiatalok számára. Az alapítvány az összegyűlt eszközöket az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége rendezvényén, a Sérült Gyermekek Napján adja át az érintetetteknek. Gondolnak azokra is, akik nem tudnak részt venni az eseményen, így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság együttműködésével a ceruzákat az intézményekben élő sérült gyermekeknek is eljuttatják.

Szeretettől Édes Főzősuli néven indított az alapítvány programot a cukorbetegek számára is, itt a Sportos Cukorbetegek Egyesületével működnek együtt. A videók és a receptek gyakorlati segítséget adnak a cukorbetegek számára, hogy mit és hogyan készítsenek el. Sőt megmutatják, hogy az egészséges táplálkozás szerethető, az ételek könnyen beszerezhető alapanyagokból, egyszerűen elkészíthetők otthon is. Ennek mikéntjét Vrábel Krisztina gasztroblogger és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember mutatja be a videókban.

A Minden sport mindenkié! szintén fontos kezdeményezése a Civilútnak, ezt az alapítvány közösen szervezte meg a Magyar Ergométer Szövetséggel és a Magyar Paralimpiai Bizottsággal. A 2020 nyarán meghirdetett jótékonysági programban az Exatlon Hungary legeredményesebb sportolói és a parakajakosok vettek részt, ergométeres evezőgépeken mérték össze tudásukat. Ezeket az eszközöket épek és fogyatékkal élők egyaránt tudják használni. Az ép és parasportolók közösen bizonyították, hogy a sportban és a sporttal minden lehetséges. A jótékonysági evezéssel és az online árverésen befolyt összeggel a szervezők közösen támogatták a Magyar Szervátültetettek Szövetségét. A program folytatásaként az ergométeres evezőgépeket fogyatékossággal élő embereket ellátó szociális intézményekbe próbálhatták ki az érintettek, hogy ők is átéljék a sportteljesítmény, a mozgás örömét, élményét.

Hasznos kapocs

Ezt követően az alapítvány elindította a Kapocs Komplex Mintaprogramot is, melynek célja a fogyatékossággal élők inklúziójának erősítése. „Azt akarjuk megmutatni, hogy a fogyatékossággal élő embertársaink hasznos, értékteremtő tagjai a közösségeknek. A program részeként – szakmai szövetségek bevonásával – szemléletformáló előadásokat, edukációs programokat szervezünk az együttműködő településeken. Az egyes programelemeket mindig az adott település igényeihez igazítjuk” – mondja Gulyás Andrea.

A Kapocs program keretében közösségi rendezvényeket is szerveznek, hogy megmutassák, a fogyatékossággal élő emberek milyen értékteremtő munkát végeznek, hogyan tudják kiaknázni tehetségüket. Tartanak például beszélgetéseket parasportolókkal, köztük Lengyel Zsófival, vagy koncertezni hívják a Nemadomfel Együttest.

Szandi és a Nemadomfel Együttes

Részt vett már a programjaikon Agárdi Szilvia énekesnő is, aki látássérültként modellkedik is. Forgattak a Kapocs Komplex Mintaprogram kertében olyan szemléletformáló videókat is, amelyek egy-egy fogyatékossággal élő ember életét, nehézségeit és sikereit szemléltetik. Gyógypedagógusok és szakmai szervezetek segítségével létrehoztak külön KapocsKártyákat is, amelyek a leggyakoribb fogyatékossági típusokat mutatják be. A kártyák segítségével a fogyatékossággal, illetve tartós betegséggel élő gyermekek beilleszkedése, inklúziója is megkönnyíthető. A kártyák átadhatók az óvodapedagógusoknak is, számukra is fontos információ, hogy többek között mire kell figyelniük egy hallássérült vagy autizmus spektrum zavarral élő gyerek esetében. A kártyákat az alapítvány a védőnőknek országos szinten is szeretné eljuttatni.

Jószolgálat minden téren

A Civilút Alapítvány elindította a Jószolgálati Partneri Programját is, amelyben nem pusztán „nagykövetként” vagy „hírvivőként” segít, hanem konkrét programelemek megvalósításában is részt vesz. A cél, hogy az együttműködés révén fogyatékossággal, nehezítettséggel élők is eljussanak például sport, vagy kulturális eseményekre.

A Civilút jószolgálati partnere volt többek között a 2022-es FINA Vizes Világbajnokságnak, támogatva, hogy a rendezvényre a fogyatékossággal élők, nagycsaládosok, egyszülős családok is ellátogathassanak. Megszervezték az elektronikus regisztrációt, a résztvevők értesítését, az önkéntesek felkészítését, a csoportok fogadását, kalauzolását az egyes helyszíneken. „A jószolgálati program nagy körültekintést igényel, hiszen a fogyatékossággal, nehezítettséggel élők esetében számos speciális helyzetet kell figyelembe venni. Mi azért vagyunk, hogy ezekre figyeljünk, jelezzük, »felkészítsük« rá mind a szervezői oldalt, mind pedig a fogyatékossággal, nehezítettséggel élő látogatókat” – mondja Gulyás Andrea. Példaként említi, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy a vizes sporteseményekből mit és hogyan élvezhet egy látássérült, vagy milyen hangtechnikával dolgoznak az egyes versenyeken, ami zavarhatja az autizmussal élőket. Az Civilút később vízilabda eseményeken is nyújtott hasonló segítséget.

Az alapítvány jószolgálati partnerként abban is közreműködött, hogy a Puskás, a musical, illetve a Kőszívű – A Baradlay-legenda című musicaleket jelnyelvi tolmácsolással nézhessék meg a siket és nagyothalló érdeklődők. „A Puskás, a musical produkciójával már a kezdtek óta együttműködünk. A színházi előadásokra – a szervezők által felajánlott tiszteletjegyekkel – fogyatékossággal, nehezítettséggel élő embereket, nagycsaládosokat, egyszülős családokat, egészségügyi dolgozókat hívunk meg. Az előadást a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével és MusicalNeked Produkcióval együttműködésében jelnyelvi tolmácsolással mutatták be, így a színházi élményt hallássérültek is élvezhették. A sikereken felbuzdulva született audionarrációs előadás is” – mondja Gulyás Andrea. Amikor a Kőszívű – A Baradlay-legenda című musical készült, már az első perctől szinte „evidencia” volt, hogy az előadás itt is jelnyelvi tolmácsolással kerül színpadra. Ez újabb lehetőség a fogyatékossággal élők inklúziója irányába, hiszen a programon közösen vehettek részt épek és fogyatékossággal élők.

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom