null

Közel 650 oktatási intézmény csatlakozott a szemléletformáló programhoz

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Parasport Napját. Az eseményen megemlékeztek az elhunyt bajnokokról, a Lélekmozgató programra pedig óvodásokat és iskolásokat, főiskolai és egyetemi hallgatókat invitáltak. A programsorozat keretében tartották meg a Parasport Fejlesztésének Lehetőségei című konferenciát is.

„A Magyar Parasport Napján idén már érezhető volt az a változás, ami miatt programunkat elindítottuk. A Lélekmozgató programra például már a felhívás előtt jelentkeztek az oktatási intézmények és az önkormányzatok, a programjaikból pedig tükröződik, hogy a résztvevők és a diákok mostanra már tudják, mit jelent a fogyatékosság fogalma. Ismerik a fogyatékkal élő sportolókat is, ami nagy előrelépés a társadalmi integráció szélesítésében” – mondja Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára.

Imádták a Lélekmozgatót

A parasport napját minden évben február 22-én tartják, ennek fontos eleme a Lélekmozgató program, amelyhez óvodások, iskolások, valamint idén már a főiskolák és egyetemek hallgatói is csatlakozhattak. A lehetőséggel idén 629 oktatási intézmény élt. A szemléletformáló beszélgetések, parasport-foglalkozások egyaránt segítették, hogy a résztvevők megismerkedhessenek a parasport és a fogyatékosság témakörével.

A pedagógusok ezen a napon – a testnevelés órák keretében – bemutathatták diákjaiknak a parasportok csapatsportágait, ami segítette, hogy az épek és a fogyatékossággal élők közelebb kerüljenek egymáshoz. A kezdeményezéshez – a fogyatékossággal élők különböző szövetségeinek bevonásával – olyan kiadvány is készült, amely mankót adott ahhoz, hogy a pedagógusok igazán izgalmas testnevelésórákat szervezhessenek, tarthassanak. Emellett készültek letölthető kisfilmek, előadások és oktatási segédletek is. Az óvodás és kisiskolás korosztály érzékenyítését a gyerekek körében jól ismert Bartos Erika meséi és rajzai segítették.

A Lélekmozgató program keretében többféle pályázatot is kiírtak, ezeken a regisztrált intézmények indulhattak különböző programokkal, ezen kívül pedig rajz- és videópályázat is indult.

Az idei Lélekmozgató kiemelt intézménye a fővárosi Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium volt, ahol a diákok több program közül választhattak. Kipróbálhatták például a kerekesszékes kosárlabdát, az ülőröplabdát és a paraboccia sportágat, megismerkedhettek a kerekesszékes vívással is. Ebben Dani Gyöngyi és Krajnyák Zsuzsa paralimpiai ezüst- és bronzérmes Európa-bajnok és világbajnok vívó segítette őket. A gyerekek egy érzékenyítő akadálypályán is próbára tehették ügyességüket.

A parasport napjának kiemelt eseménye volt az a koszorúzás is, amit a Parlament melletti Olimpia Parkban tartottak. A jelen lévők a paralimpia egykori bajnokai előtt rótták le tiszteletüket. A koszorúzáson mások mellett Sárfalvi Péter helyettes-államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, illetve Szekeres Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke vett részt. Jelen volt a megemlékezésen a Magyar Parasport Napja 2022 két nagykövete, Ekler Luca paralimpikon távolugró és dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó is.

Gödöllőn a parasport napját sporttal ünnepelték, ugyanis a város adott otthont az asztalitenisz országos diákolimpia döntőjének, amelyen tanulásban és értelmükben akadályozott diákok indulhattak. Az eseményen az asztalitenisz két kiváló parasportolója, Pálos Péter kétszeres paralimpiai bajnok és Tóth Kriszta Európa-bajnok is részt vett, akik a jelenlevőkkel is megmérkőztek. A versenyzők megismerhették a látássérültek asztalitenisz játékát is.

Fókuszban a parasport

A korábbi évek hagyományához híven a parasport napján nemzetközi konferenciát is szerveztek, amelyen az Év Fogyatékos Sportolókkal Foglalkozó Edzője díjat is átadták. Idén Szabó Álmos úszóedző vehette át a kitüntetést, aki mások mellett Illés Fannit és Pap Biankát is felkészítette a paralimpiára. Az úszók aranyéremmel tértek haza Tokióból.

A konferencián letette esküjét a XIII. Téli Paralimpiai Játékokra utazó magyar paralimpiai csapat is. A ceremónián jelen volt dr. Früstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke, aki beszédében kifejezte gratulációját és büszkeségét Dumity Richárd alpesi sízőnek, aki egyetlen magyar versenyzőként képviselheti hazánkat a játékokon.

Ezt követően Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, majd Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is gratulált Dumity Richárdnak, akinek köszönhetően a hazai parasport mozgalom újabb mérföldkövet léphet át. A XIII. Téli Paralimpiai Játékokat március 4. és 13. között rendezik meg Pekingben, hazánk immáron ötödik alkalommal képviselteti magát a megmérettetésen.

Az eseményen részt vett Illés Fanni paralimpiai úszó, Ekler Luca paralimpiai távolugró, Osváth Richárd paralimpiai kerekesszékes vívó, valamint Szabó Álmos úszóedző is, akik a tokiói paralimpia kulisszatitkairól, a mindennapos felkészülésükről és a kint megélt élményekről számoltak be.

A konferencia nemzetközi vendége dr. Tabo Huntley, a ParaCoach program vezetője, a Liverpool John Moores Egyetem tanára volt. A professzor a fogyatékossággal élő sportolókkal foglalkozó edzőképzésről tartott részletes beszámolót. Szó volt a rendezvényen arról is, hogy a Testnevelési Egyetem a Magyar Paralimpiai Bizottság partnerségével idén is meghirdeti az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzését.

Képeink forrása: Magyar Paralimpiai Bizottság

Befogadó játszótér a közös élményekért már Berettyóújfaluban is

Akadálymentes megközelítést és közös élményeket ígér fogyatékkal élő és ép gyermekeknek egyaránt a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült újabb befogadó játszótér Berettyóújfalun. A nemzeti lottótársaság „Játék összeköt” programjának keretében 2017 óta már 26 olyan inkluzív játszótér épült országszerte, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül válhatnak befogadó felnőttekké.

Elolvasom

Mentorálással és kellő támogatással bármi elérhető

Három évtizede segíti a fogyatékossággal elő embereket a KézenFogva Alapítvány, amelynek tevékenysége az idő során egyre jobban bővült, ma már komplett láncolatot alkot. Minden az önálló életvitel és a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatás felé mutat, ami mentorálással és kellő támogatással azok számára is elérhető lehet, akiknél korábban ez csak távoli vágy lehetett volna.

Elolvasom