null

Közel 650 oktatási intézmény csatlakozott a szemléletformáló programhoz

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Parasport Napját. Az eseményen megemlékeztek az elhunyt bajnokokról, a Lélekmozgató programra pedig óvodásokat és iskolásokat, főiskolai és egyetemi hallgatókat invitáltak. A programsorozat keretében tartották meg a Parasport Fejlesztésének Lehetőségei című konferenciát is.

„A Magyar Parasport Napján idén már érezhető volt az a változás, ami miatt programunkat elindítottuk. A Lélekmozgató programra például már a felhívás előtt jelentkeztek az oktatási intézmények és az önkormányzatok, a programjaikból pedig tükröződik, hogy a résztvevők és a diákok mostanra már tudják, mit jelent a fogyatékosság fogalma. Ismerik a fogyatékkal élő sportolókat is, ami nagy előrelépés a társadalmi integráció szélesítésében” – mondja Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára.

Imádták a Lélekmozgatót

A parasport napját minden évben február 22-én tartják, ennek fontos eleme a Lélekmozgató program, amelyhez óvodások, iskolások, valamint idén már a főiskolák és egyetemek hallgatói is csatlakozhattak. A lehetőséggel idén 629 oktatási intézmény élt. A szemléletformáló beszélgetések, parasport-foglalkozások egyaránt segítették, hogy a résztvevők megismerkedhessenek a parasport és a fogyatékosság témakörével.

A pedagógusok ezen a napon – a testnevelés órák keretében – bemutathatták diákjaiknak a parasportok csapatsportágait, ami segítette, hogy az épek és a fogyatékossággal élők közelebb kerüljenek egymáshoz. A kezdeményezéshez – a fogyatékossággal élők különböző szövetségeinek bevonásával – olyan kiadvány is készült, amely mankót adott ahhoz, hogy a pedagógusok igazán izgalmas testnevelésórákat szervezhessenek, tarthassanak. Emellett készültek letölthető kisfilmek, előadások és oktatási segédletek is. Az óvodás és kisiskolás korosztály érzékenyítését a gyerekek körében jól ismert Bartos Erika meséi és rajzai segítették.

A Lélekmozgató program keretében többféle pályázatot is kiírtak, ezeken a regisztrált intézmények indulhattak különböző programokkal, ezen kívül pedig rajz- és videópályázat is indult.

Az idei Lélekmozgató kiemelt intézménye a fővárosi Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium volt, ahol a diákok több program közül választhattak. Kipróbálhatták például a kerekesszékes kosárlabdát, az ülőröplabdát és a paraboccia sportágat, megismerkedhettek a kerekesszékes vívással is. Ebben Dani Gyöngyi és Krajnyák Zsuzsa paralimpiai ezüst- és bronzérmes Európa-bajnok és világbajnok vívó segítette őket. A gyerekek egy érzékenyítő akadálypályán is próbára tehették ügyességüket.

A parasport napjának kiemelt eseménye volt az a koszorúzás is, amit a Parlament melletti Olimpia Parkban tartottak. A jelen lévők a paralimpia egykori bajnokai előtt rótták le tiszteletüket. A koszorúzáson mások mellett Sárfalvi Péter helyettes-államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, illetve Szekeres Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke vett részt. Jelen volt a megemlékezésen a Magyar Parasport Napja 2022 két nagykövete, Ekler Luca paralimpikon távolugró és dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó is.

Gödöllőn a parasport napját sporttal ünnepelték, ugyanis a város adott otthont az asztalitenisz országos diákolimpia döntőjének, amelyen tanulásban és értelmükben akadályozott diákok indulhattak. Az eseményen az asztalitenisz két kiváló parasportolója, Pálos Péter kétszeres paralimpiai bajnok és Tóth Kriszta Európa-bajnok is részt vett, akik a jelenlevőkkel is megmérkőztek. A versenyzők megismerhették a látássérültek asztalitenisz játékát is.

Fókuszban a parasport

A korábbi évek hagyományához híven a parasport napján nemzetközi konferenciát is szerveztek, amelyen az Év Fogyatékos Sportolókkal Foglalkozó Edzője díjat is átadták. Idén Szabó Álmos úszóedző vehette át a kitüntetést, aki mások mellett Illés Fannit és Pap Biankát is felkészítette a paralimpiára. Az úszók aranyéremmel tértek haza Tokióból.

A konferencián letette esküjét a XIII. Téli Paralimpiai Játékokra utazó magyar paralimpiai csapat is. A ceremónián jelen volt dr. Früstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke, aki beszédében kifejezte gratulációját és büszkeségét Dumity Richárd alpesi sízőnek, aki egyetlen magyar versenyzőként képviselheti hazánkat a játékokon.

Ezt követően Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, majd Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is gratulált Dumity Richárdnak, akinek köszönhetően a hazai parasport mozgalom újabb mérföldkövet léphet át. A XIII. Téli Paralimpiai Játékokat március 4. és 13. között rendezik meg Pekingben, hazánk immáron ötödik alkalommal képviselteti magát a megmérettetésen.

Az eseményen részt vett Illés Fanni paralimpiai úszó, Ekler Luca paralimpiai távolugró, Osváth Richárd paralimpiai kerekesszékes vívó, valamint Szabó Álmos úszóedző is, akik a tokiói paralimpia kulisszatitkairól, a mindennapos felkészülésükről és a kint megélt élményekről számoltak be.

A konferencia nemzetközi vendége dr. Tabo Huntley, a ParaCoach program vezetője, a Liverpool John Moores Egyetem tanára volt. A professzor a fogyatékossággal élő sportolókkal foglalkozó edzőképzésről tartott részletes beszámolót. Szó volt a rendezvényen arról is, hogy a Testnevelési Egyetem a Magyar Paralimpiai Bizottság partnerségével idén is meghirdeti az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzését.

Képeink forrása: Magyar Paralimpiai Bizottság

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom