A Hosszú út riportfilm plakátja

Megváltozott munkaképességűek integrációját segíti a SPAR

A SPAR Magyarország új értéket teremt a hazai munkaerőpiacon azzal, hogy társadalmi fenntarthatósági programjai egyre szélesebb körben nyújtanak valódi támogatást azoknak, akiknek arra szüksége van. A vállalat és a Janka Tanya közötti együttműködés iránymutató modellje annak, miként lehet a megváltozott munkaképességű embertársainkat a munka világába integrálni.

A SPAR Magyarország számára fontos a megváltozott munkaképességű kollégák beilleszkedése és hosszú távú foglalkoztatásuk megoldása. A vállalatnál jelenleg 92 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik, és hét fő fogyatékkal élő, autista fiatalnak adnak munkát. A cég esélyegyenlőségi referenst alkalmaz, szemléletformáló tréningeket tart a kollégáknak, továbbá több mint tíz éve biztosít árusítóhelyeket a Szerencsejáték Zrt.-nek: közel száz szuper- és hipermarketben vásárolhatók sorsjegyek megváltozott munkaképességű emberektől. A SPAR Magyarország 2010 óta már négy alkalommal nyerte el a Fogyatékosságbarát Munkahely elismerést, ezen túlmenően pedig Befogadó Munkahely különdíjat is kapott, amit a Janka Tanyával megvalósított programja elismeréseként vehetett át.

Fénykép a díjátadóról

A gazdasági élet szereplői előtt álló kihívás, hogy mind szélesebb körben vonják be a napközbeni és alternatív foglalkoztatásba autista és értelmi fogyatékos embertársainkat. A tótvázsonyi Janka Tanya és a SPAR Magyarország együttműködése egy fenntartható és követendő példát állít. A közösség célja, hogy a nappali ellátás mellett fejlesztő és rehabilitációs foglalkoztatást biztosítson a megváltozott munkaképességű felnőttek számára, amellyel elősegíti és támogatja a társadalomba való beilleszkedésüket.

A Hoszú út riportfilm vetítése

Az esélyegyenlőség iránt elkötelezett SPAR a tótvázsonyi Janka Tanyával 2017 óta működik együtt: a veszprémi INTERSPAR munkatársai heti két-három alkalommal fogadják a fiatalokat, akik árufeltöltői és raktározási feladatokat látnak el az áruházban, sőt az általuk készített díszek és használati tárgyak megvásárolhatók a vállalat központjában évente megrendezésre kerülő karácsonyi és húsvéti vásárokon is. A vállalat „Hosszú út” címmel riportfilmet is készített a Veszprém megyei közösségben élő sérült fiatalok mindennapjairól és a közös munkáról. A megható alkotást, amely bemutatja, hogy a Janka Tanya szakemberi segítségével és megfelelő oktatómunkával az autista embertársaink is teljes életet élhetnek 2021-ben műsorára tűzte az ATV, de foglalkozott vele az RTL Klub. 

A film teljes terjedelmében megtekinthető a SPAR Magyarország Youtube csatornáján: