Akadállyal élő munkavállalók dolgoznak egy irodában

„Mindenki minőséget állít elő - a differencia a munkafolyamatra szánt időben érhető tetten”

Az Erfo-, Főkefe-, Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft.-k Magyarország legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami tulajdonú társaságai. A közös munka során több mint 10.000 munkavállalót foglalkoztatnak, ennek a jelentős része, mintegy 8500 ember megváltozott munkaképességű dolgozó. Csizi Péter ügyvezetővel beszélgettünk munkájukról.


Megváltozott munkaképességű dolgozóink védett munkahelyeken dolgozhatnak. Nem kiközvetített munkaerőről van szó, nem munkaközvetítőként segítjük az elhelyezkedésüket, hanem mi rendelkezünk olyan üzemekkel, egységekkel, ahol ez a típusú foglalkoztatás maradéktalanul megvalósulhat.

Csizi Péter ügyvezető képe

Különböző területekről van szó, többek között Magyarország legtöbb varrodai kapacitásával rendelkezünk, ahol sokféle megrendelést teljesítenek dolgozóink. A különféle cégek formaruháitól kezdve márkás, prémiumkategóriás fashion termékekkel bezárólag. Sokszor a vásárló nincs is tisztában azzal, hogy a minőségi, nagyon szép és kedvelt ruhadarabját védett munkahelyen, egy megváltozott munkaképességű ember készítette. Bár szerencsére egyre több megrendelő vállalja nyíltan az elkészítés hátterét és vállalja fel, hogy speciális foglalkoztatás keretein belül készülnek a termékei. Ez a nyíltság, és ez a transzparens hozzáállás nagyon jó, mert elősegíti a párbeszédet a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját illetően. És talán ösztönző példa is lehet más cégek számára.

Társaságunk két társadalmi cél mentén tevékenykedik: egyrészt foglalkoztat, vagyis munkát biztosít, munkahelyeket teremt fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek számára. Ezzel nem csak a megélhetésükhöz járulunk hozzá, de az érintett emberek önbecsülése is növekedhet, valamint a szocializációjukat is elősegíti a munka. Ki tudnak lépni a lakás falai közül, hiszen van miért, ezáltal pedig emberi kapcsolatokra tesznek szert. Megtanulnak működni a világban, az emberi viszonyrendszereket átlátni, és abban megfelelő módon közlekedni.

A másik cél a társadalmi szemléletváltozás elősegítése. Ezt sokféle érzékenyítő program létrehozásával segítjük, például ilyen érzékenyítő program keretein belül járnak iskolákba előadást tartani látássérült kollégáink. De hozzánk is érkeznek sokan, iskolai gyakorlatra. Nyitottak vagyunk arra, hogy megmutassuk a működésünket, de érkeznek hozzánk olyan fogyatékossággal élő diákok is, akik pályaválasztás előtt állnak és nyitottak, kíváncsiak a nálunk zajló munkára.

Tudni kell, hogy rendkívül sokféle, eltérő sérüléssel, fogyatékossággal élő és eltérő állapotú megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását oldjuk meg. Szinte felsorolni is nehéz, milyen színes, sokrétű feladatot ad ez a társaságnak. Legközvetlenebbül természetesen a dolgozót foglalkoztató üzemvezetőnek, valamint rehabilitációs mentornak.

Nagyon sok türelemre van szükség ehhez a munkához, elkötelezett elfogadásra, mert teljesen mindegy, milyen munkafolyamat elvégzéséről van szó, az ép és a megváltozott munkaképességű dolgozó munkája, a termék minősége között nem lehet eltérés, mindenki csak minőségi munkát adhat ki a kezéből. A differencia csupán a munkafolyamatra szánt időben érhető tetten, a minőségben nem.

Tapasztalatom szerint a megváltozott munkaképességű kollégák sokszor érzékenyebbek, ezért extrán kell figyelni érzéseikre. Rendkívül fontos számukra a biztonság is, ezért három éve áttértünk a határozatlan idejű munkaszerződésekre.

Fontos, hogy ne csak a munkaerőpiacon mutassuk meg magunkat, hanem azon túlnyúlóan is, ezért hoztuk létre a  Tehetség Alapot. Ez egy szívünknek nagyon kedves program, a munkahelyen kívüli tehetséggondozásról, a tehetségek támogatásáról szól. Ennek keretében többek között teke világbajnok mellett vívó paralimpikont, továbbá kiemelkedő tehetségű hallássérült festőt vagy épp látássérült énekes kollégáinkat is támogatjuk.

Fonal, ami mindenkit összeköt

Hetven éve kezdték meg a munkát harmincnál kevesebb vak és gyengénlátó munkatárssal, ma már kilencszáz dolgozójuk van, akik közül hatszázan megváltozott munkaképességűek. A Szegedi SZEFO Zrt. elsősorban kötött ruházati termékeket és áramelosztó, -szabályozó készülékeket készít akkreditált foglalkoztatóként, jelen van a nyílt munkaerőpiacon is. Mi kell ahhoz, hogy integrált munkahelyként sikerrel tudjanak működni?

Elolvasom

Készüljön bármi, a megváltozott munkaképesség nem akadály

Évtizedes munkával fejlődött kisvállalkozásból országosan jegyzett nagyvállalattá a Pro-Team Nonprofit Kft., amelynek tevékenysége folyamatosan bővült, de eredeti céljához, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához hű maradt. A cég indulása óta azt vallja: a befogadó társadalom alapja a diszkrimináció-mentesség, és az ahhoz társuló pozitív cselekvés.

Elolvasom

„Arra törekszünk, hogy mindenkinek tudjunk feladatot adni”

Takarítócégként indultak, de már három pékséget és egy call centert is üzemeltetnek megváltozott munkaképességű dolgozókkal, a hajléktalan embereket pedig parkgondozási feladatokkal várják. Ugyan a tevékenységek köre folyamatosan bővül, egy dolog állandó maradt: a munkatársak túlnyomó többsége valamilyen akadályozottsággal vagy krónikus betegséggel él.

Elolvasom