Akadállyal élő munkavállalók dolgoznak egy irodában

„Mindenki minőséget állít elő - a differencia a munkafolyamatra szánt időben érhető tetten”

Az Erfo-, Főkefe-, Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft.-k Magyarország legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami tulajdonú társaságai. A közös munka során több mint 10.000 munkavállalót foglalkoztatnak, ennek a jelentős része, mintegy 8500 ember megváltozott munkaképességű dolgozó. Csizi Péter ügyvezetővel beszélgettünk munkájukról.


Megváltozott munkaképességű dolgozóink védett munkahelyeken dolgozhatnak. Nem kiközvetített munkaerőről van szó, nem munkaközvetítőként segítjük az elhelyezkedésüket, hanem mi rendelkezünk olyan üzemekkel, egységekkel, ahol ez a típusú foglalkoztatás maradéktalanul megvalósulhat.

Csizi Péter ügyvezető képe

Különböző területekről van szó, többek között Magyarország legtöbb varrodai kapacitásával rendelkezünk, ahol sokféle megrendelést teljesítenek dolgozóink. A különféle cégek formaruháitól kezdve márkás, prémiumkategóriás fashion termékekkel bezárólag. Sokszor a vásárló nincs is tisztában azzal, hogy a minőségi, nagyon szép és kedvelt ruhadarabját védett munkahelyen, egy megváltozott munkaképességű ember készítette. Bár szerencsére egyre több megrendelő vállalja nyíltan az elkészítés hátterét és vállalja fel, hogy speciális foglalkoztatás keretein belül készülnek a termékei. Ez a nyíltság, és ez a transzparens hozzáállás nagyon jó, mert elősegíti a párbeszédet a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját illetően. És talán ösztönző példa is lehet más cégek számára.

Társaságunk két társadalmi cél mentén tevékenykedik: egyrészt foglalkoztat, vagyis munkát biztosít, munkahelyeket teremt fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek számára. Ezzel nem csak a megélhetésükhöz járulunk hozzá, de az érintett emberek önbecsülése is növekedhet, valamint a szocializációjukat is elősegíti a munka. Ki tudnak lépni a lakás falai közül, hiszen van miért, ezáltal pedig emberi kapcsolatokra tesznek szert. Megtanulnak működni a világban, az emberi viszonyrendszereket átlátni, és abban megfelelő módon közlekedni.

A másik cél a társadalmi szemléletváltozás elősegítése. Ezt sokféle érzékenyítő program létrehozásával segítjük, például ilyen érzékenyítő program keretein belül járnak iskolákba előadást tartani látássérült kollégáink. De hozzánk is érkeznek sokan, iskolai gyakorlatra. Nyitottak vagyunk arra, hogy megmutassuk a működésünket, de érkeznek hozzánk olyan fogyatékossággal élő diákok is, akik pályaválasztás előtt állnak és nyitottak, kíváncsiak a nálunk zajló munkára.

Tudni kell, hogy rendkívül sokféle, eltérő sérüléssel, fogyatékossággal élő és eltérő állapotú megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását oldjuk meg. Szinte felsorolni is nehéz, milyen színes, sokrétű feladatot ad ez a társaságnak. Legközvetlenebbül természetesen a dolgozót foglalkoztató üzemvezetőnek, valamint rehabilitációs mentornak.

Nagyon sok türelemre van szükség ehhez a munkához, elkötelezett elfogadásra, mert teljesen mindegy, milyen munkafolyamat elvégzéséről van szó, az ép és a megváltozott munkaképességű dolgozó munkája, a termék minősége között nem lehet eltérés, mindenki csak minőségi munkát adhat ki a kezéből. A differencia csupán a munkafolyamatra szánt időben érhető tetten, a minőségben nem.

Tapasztalatom szerint a megváltozott munkaképességű kollégák sokszor érzékenyebbek, ezért extrán kell figyelni érzéseikre. Rendkívül fontos számukra a biztonság is, ezért három éve áttértünk a határozatlan idejű munkaszerződésekre.

Fontos, hogy ne csak a munkaerőpiacon mutassuk meg magunkat, hanem azon túlnyúlóan is, ezért hoztuk létre a  Tehetség Alapot. Ez egy szívünknek nagyon kedves program, a munkahelyen kívüli tehetséggondozásról, a tehetségek támogatásáról szól. Ennek keretében többek között teke világbajnok mellett vívó paralimpikont, továbbá kiemelkedő tehetségű hallássérült festőt vagy épp látássérült énekes kollégáinkat is támogatjuk.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom