A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.

 A Szerencsejáték Zrt. programjának köszönhetően Pomázon nyitotta meg kapuit a legújabb olyan játszótér, ahol a gyerekek a fogyatékosság minden típusa szempontjából akadálymentes környezetben játszhatnak. A nemzeti lottótársaság országos programjában már a 21. befogadó játszótér várja a gyerekeket. A Szerencsejáték Zrt. célja, hogy az akadálymentes és befogadó játszóterekkel már gyermekkorban, a közös játékon keresztül valósítsa meg a szemléletformálást.

„Magyarországon minden tizennegyedik kiskorú él a fogyatékosság valamely típusával. A tavaly elindított "Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!" szemléletformáló kampányunkkal, valamint az év végéig átadott, összesen 22 befogadó játszótérrel az érintett gyermekek beilleszkedését szeretnénk megkönnyíteni.” – hangsúlyozta Mager Andrea. A Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A célunk az, hogy játszótérépítési programunkkal lehetőséget teremtsünk az ép és fogyatékossággal élő gyerekek találkozására és közös játékára. Hiszünk abban, hogy a közös élmények, a közös játék örömének nyomán befogadóbbak és nyitottabbak lesznek a gyerekek, és felnőttként már ezt a szemléletet adhatják tovább, akár majd a saját gyerekeiknek is.”

 A Szerencsejáték Zrt. 2017-ben elindított játszótérépítési programjának célja, hogy a szemléletformálás már gyermekkorban megkezdődhessen, és ezeken a közösségi tereken keresztül is támogassa a fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedését, valamint sikeres, boldog felnőtté válását.

„A magyar jövőt a magyar családok írják.” - emelte ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára. Vitályos Eszter hangsúlyozta: „Nem attól leszünk különlegesek, amilyenek vagyunk, hanem attól, ahogyan mással bánunk. Ezen a játszótéren ép és fogyatékossággal élők is közösen játszhatnak, tanulhatnak, és ezzel közösen alapozhatják meg a jövő sikerességét.”

 A nemzeti lottótársaság 2017-ben indított játszótérépítési programja idén újabb szintet lépett, hiszen a kezdeményezés élén jószolgálati nagykövet is áll. Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők szélesebb körű integrációját. Az olimpikon kislányánál 2 éves korban diagnosztizálták Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegséget, egy ritka, genetikai rendellenességet, amely miatt Flóra kerekesszékkel közlekedik.

Az egyes játszóterek meséket idéző világot jelenítenek meg. A pomázi játszótér játékelemei a Kastély tematikára épültek, és ezek a fogyatékossággal élő gyermekek számára is biztosítják a játék örömét, az akadálymentes játékokon keresztül a gyermekek közösen fedezhetik fel környezetüket.

 

„Egy színes, jókedvű, befogadó játszótér nyitotta meg kapuit. A játszótér megvalósításával több száz gyermek számára biztosítják a játék örömét Pomázon.” - emlékeztetett Leidinger István, Pomáz polgármestere.

A Szerencsejáték Zrt. 2017-ben indította el játszótérépítési programját, amelyet az időszakos, limitált darabszámú Nagykarácsony sorsjegy értékesítésével, játékosaival közösen finanszíroz.  befogadó játszóterekkel a következő helyeken lehet találkozni: Budapest III., IV., VIII., XVI., XVIII., XXI., XXII. kerülete, Veszprém, Miskolc, Pécs, Sopron, Kaposvár, Debrecen, Tiszaföldvár-Homok, Esztergom, Nyíregyháza, Eger, Győr, Szekszárd, Pécel, valamint Pomáz.

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom