null

„A megváltozott munkaképességű kollégák nagyon lelkesek, értékelik a biztonságot, illetve a közösségi hangulatot”

Egy családi ház garázsából indult a cég víziója a kétezres évek elején. Jelenleg évi több száz tonna papír feldolgozásával működik az elsősorban nyomdaipari termékeket gyártó cégcsoport, több millió plasztikkártyát állítanak elő egy szezonban és közel 130 munkatárssal dolgoznak. A vállalkozás a világjárvány közepén is folytatta a beruházásokat. A Szűcs Network cégcsoport alapítójával és ügyvezető igazgatójával, Szűcs Jánossal beszélgettünk Nyíregyházán.

Hogyan indult a vállalkozás?

Amikor a családi garázsban egyedül kezdtem el a vállalkozásomat, hű társam egy kutya volt. Aztán ahogy fejlesztettem és bővült a tevékenységi köröm, munkatársakra lett szükségem. A kezdetben nálam dolgozó megváltozott munkaképességű emberekkel való közös munka közben született meg bennem az elhatározás, hogy szeretnék egy igazi, közösség-szemléletű munkahelyet teremteni, ahol ezek az emberek elfogadó közegben tevékenykednek, hasznosnak érzik magukat és céljaikat megvalósíthatják. Ma több ezer négyzetméteres telephelyen folynak a munkálatok telephelyünkön, itt Nyíregyházán, egy ipari területen.

Szűcs János a Szűcs Network cégcsoport ügyvezetője

 

Hány megváltozott munkaképességű kollégát alkalmaznak, ők milyen munkakörben dolgoznak?

Több éve védett vállalkozás vagyunk, emberbarát és akadálymentesített közeg segíti dolgozóink azon 85%-át, akik megváltozott munkaképességgel bírnak. Van kerekesszékes és siket foglalkoztatottunk, illetve nagyobb százalékban daganattal küzdők vagy ilyen jellegű betegség miatt rehabilitált emberek látják el az aktuális feladatokat.  Közülük több személy vezető pozícióban van cégünknél, termelési- illetve kereskedelmi osztályvezetőként, telephelyünkön pedig 60-70 megváltozott munkaképességű ember tevékenykedik különböző (gépkezelő, kötészeti munkatárs, operátor) munkakörökben. Több mint 70 személyt alkalmazunk bedolgozói munkaviszonnyal, otthonról dolgoznak. Ők 1-2 hetente személyesen is befáradnak munkamegbeszélésre, a mindennapokban pedig telefonon vagy online tartjuk velük a kapcsolatot. Megváltozott munkaképességű dolgozóink általában 6-órás munkakörben tevékenykednek, de vannak 4-órás munkatársaink is.

Tapasztalatom szerint a megváltozott munkaképességű kollégák nagyon lelkesek, értékelik a biztonságot, illetve a közösségi hangulatot. Büszke vagyok a dolgozóimra és ha fejleszteni fogok, mindenképpen továbbra is előtérbe fogom helyezni az ő igényeiket és lehetőségeiket.

Cégünk elsősorban papír és műanyag alapú nyomdai termékek gyártásával foglalkozik, újdonságként IT termékek üzemeltetését is bevezettük. Termékeink nagyon változatosak, széleskörű választékkal állunk ügyfeleink rendelkezésére. A fotónyomtatási szolgáltatásoktól kezdve, a poszter és szórólap gyártáson keresztül a reklámcélú eszközök (fémtáblák, molino, mesh háló nyomtatás, pvc tábla), és reklámajándékok (tollak, mappák, naptárak), számítástechnikai termékek (pendrive-ok, powerbankok) illetve, kulcskártyák, pontgyűjtő kártyák, ragasztószalagok sokaságát forgalmazzuk. Sok vásárló talán nincs is tisztában vele, hogy ezeket a magas minőségű termékeket és szolgáltatásokat megváltozott munkaképességű emberek gyártották vagy készítették elő. Szeretném, ha cégvezető társaim, illetve más munkaadók számára is ösztönző lenne a mi példánk.

Milyen szolgáltatások, juttatásokat biztosít a cégcsoport a dolgozóknak?

Cégünknél alkalmazásban van szakképzett pszichológus, akihez dolgozóink bizalommal fordulhatnak magánéleti vagy munkahelyi problémáik ügyében. Évente rendezünk családi napot, ahol játékos csapatépítő feladatokkal, közös főzéssel igyekszünk közösségi szemléletünket tovább fejleszteni, kapcsolatunkat még emberibbé, barátivá formálni. Év végén dolgozóink bónusz juttatásokban részesülhetnek.