Auchan kampányfotó a Sinoszal

„A sokféleségtől leszünk többek!”

Napjaink egyik legnagyobb törekvése világszerte, hogy eltüntessük az egyenlőtlenségeket azért, hogy mindenki azonos esélyekkel indulhasson az életben.

Különösen fontos kérdés ez a munka világában, ahol folyamatos a versenyhelyzet. Éppen ezért szükség van olyan vállalatokra, akik előtérbe helyezik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. A társadalmi felelősségvállalás, a szolidaritás és az összefogás kiemelt helyen szerepel az Auchan alapelvei között, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása pedig a cég HR politikájának egyik alappillére. A vállalat Magyarországon jelenleg is többszáz megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, akiknek integrálódását már a belépésüktől kezdve támogatja.

Az Auchan Magyarország vallja, hogy a sokféleségtől leszünk többek: gazdag a kínálat, nincs két egyforma vásárló, és sokszínű a csapat is, amelynek a megváltozott munkaképességű munkatársak értékes tagjai. Számos integrációs programmal és aktivitással segítik a beilleszkedésüket; tevékenységüket már 2017-ben CSR Hungary Díjjal ismerték el a „Közös ügyek - Közös felelősség” kategóriában, 2019-ben pedig a Fogyatékosság-barát Munkahely Díj tíz éves fennállása alkalmából Champion-díjat kapott a vállalat. A megváltozott munkaképességű kollégák beilleszkedését és napi munkavégzését speciális programokkal, többek között érzékenyítő tréningekkel is támogatja az áruházlánc. Vannak kifejezetten számukra létrehozott pozíciók, de számos olyan lehetőséget is ajánl az Auchan, amely az ép és megváltozott munkaképességű kollégák számára egyaránt nyitott és odafigyel arra is, hogy folyamatos kommunikációval edukálja a munkavállalókat. 2021 őszén például két érzékenyítő tréninget is szerveztek. Ilyen volt a Siketek világnapja alkalmából szervezett jelnyelvi minitréning, ahol a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének köszönhetően több mint száz munkatársuk ismerkedett meg a jelnyelv szépségeivel, és sajátított el néhány hétköznapi, de kifejezetten a vállalatukra jellemző kifejezést. A kampányt egy fotósorozattal is megerősítették, a képeken egy siket vagy nagyothalló és egy ép halló munkatárs hirdeti, hogy sokkal több közös van bennünk, mint hinnénk. Szintén az ősz folyamán a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület csapata egy interaktív előadás keretében mutatta be a segítőkutyák típusait, illetve a velük kapcsolatos szabályokat.

Varga-Futó Ildikó, az Auchan kommunikációs és CSR igazgatója

Elengedhetetlen, hogy a mindennapokban kiemelt helyen szerepeljen az esélyegyenlőség a munkahelyeken, azonban szükséghelyzetben még nagyobb szerepe van az elfogadó, támogató környezetnek. A COVID-19 járvány kapcsán számos nehéz helyzettel kellett szembenéznünk és megküzdeniük a frontvonalban dolgozó munkatársaknak.  Éppen ezért különböző lehetőséget kínált fel a vállalat azoknak a munkatársainak, akik a koronavírus miatt a leginkább veszélyeztetettek. Ide tartoztak a megváltozott munkaképességű munkavállalók is, akik többféle megoldás közül választhattak: szabadság, fizetés nélküli szabadság, illetve állásidő fizetésével támogatták az otthonmaradásukat. Ugyanakkor voltak olyan kollégák is, akik a frontvonalban maradtak. Számos siket és nagyothalló munkatárs ült a járványhelyzetben is a pénztárak mögött, számukra a kommunikációt teljesen ellehetetlenítette a maszk viselése, hiszen így nem tudtak szájról olvasni. Éppen ezért a vállalat a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) támogatásával a kommunikáció megkönnyítésére segítőkártyákat dolgozott ki, amelyek nagy sikert arattak és beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

“Az Auchannál évek óta több száz megváltoztatott munkaképességű kollégát foglalkoztatunk, mert valljuk, hogy mindenkinek lehetőséget kell adnunk az értékteremtő munkára. Jövőbeni terveink között is kiemelt figyelmet fordítunk erre a tevékenységre.  Büszke vagyok arra, hogy ennek a sikeres kezdeményezésnek köszönhetően gazdagabbá vált a vállalati kultúránk.” - Varga-Futó Ildikó, az Auchan kommunikációs és CSR igazgatója.

Fonal, ami mindenkit összeköt

Hetven éve kezdték meg a munkát harmincnál kevesebb vak és gyengénlátó munkatárssal, ma már kilencszáz dolgozójuk van, akik közül hatszázan megváltozott munkaképességűek. A Szegedi SZEFO Zrt. elsősorban kötött ruházati termékeket és áramelosztó, -szabályozó készülékeket készít akkreditált foglalkoztatóként, jelen van a nyílt munkaerőpiacon is. Mi kell ahhoz, hogy integrált munkahelyként sikerrel tudjanak működni?

Elolvasom

Készüljön bármi, a megváltozott munkaképesség nem akadály

Évtizedes munkával fejlődött kisvállalkozásból országosan jegyzett nagyvállalattá a Pro-Team Nonprofit Kft., amelynek tevékenysége folyamatosan bővült, de eredeti céljához, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához hű maradt. A cég indulása óta azt vallja: a befogadó társadalom alapja a diszkrimináció-mentesség, és az ahhoz társuló pozitív cselekvés.

Elolvasom

„Arra törekszünk, hogy mindenkinek tudjunk feladatot adni”

Takarítócégként indultak, de már három pékséget és egy call centert is üzemeltetnek megváltozott munkaképességű dolgozókkal, a hajléktalan embereket pedig parkgondozási feladatokkal várják. Ugyan a tevékenységek köre folyamatosan bővül, egy dolog állandó maradt: a munkatársak túlnyomó többsége valamilyen akadályozottsággal vagy krónikus betegséggel él.

Elolvasom