null

„A versenyzőinket a boccia nem csak testileg tartja karban, hanem mentálisan is erősíti”

Egyesületüket eredetileg azért hozták létre, hogy a mozgássérült emberek megismerhessék a bocciát, aztán a kör tovább bővült olyan sportágakkal, amelyeket az érintettek űzhetnek. A MEREK Sportegyesület nem csak a kerekesszékkel élők mindennapjait teszi élhetőbbé, hanem egyúttal segíti a társadalmi szemléletformálást is.

A boccia azért különleges sportág, mert olyan emberek is űzhetik, akik mozgásukban nagyon korlátozottak, akik más parasportot, például ülőröplabdát vagy para-asztaliteniszt sem tudnak játszani. „Ezt a sportágat kifejezetten olyan embereknek találták ki, akik súlyosan mozgássérültek. Ez abból is látható, hogy a nemzetközileg regisztrált boccia kategóriákban alapfeltétel a játékosok négy végtagi érintettsége. Akinél ez nincs így, az ezt a sportágat inkább csak a hazai kategóriákban űzheti. Természetesen a boccia a mozgáskorlátozottsággal élő embereket hobbisportként is remekül fejleszti, segíti az általános állapotuk megőrzését. Ez a játék hatalmas örömet jelent az érintetteknek, jó látni, hogy mennyire jól érzik magukat a gyakorlása közben” – mondja Köhler Gábor, a MEREK Sportegyesület vezetőségi tagja. Gábor önkéntesként ismerkedett meg a bocciával, a kerekesszékes emberek sportjával. Őket már korábban is segítette más módon, például futóversenyeken tolva futott velük, hogy speciális módon ők is átélhessék annak élményét.

Játék két szinten

A MEREK Sportegyesület hétfőnként tart olyan szabadidős foglalkozásokat, amelyekre bárki ellátogathat, nem csak a parasportolók. A hétfői alkalmak mellett szerdán és csütörtökön külön edzések is vannak, azok már kifejezetten az igazolt versenyzőknek. Vannak a sportegyesületnek olyan játékosai is, akik már több mint 25 éve űzik a bocciát. Az egyesületnek jelenleg huszonöt igazolt versenyzője van, a szám pedig folyamatosan növekszik. 

A bocciások mellett már vannak handbike-osok is, akik saját készítésű, kézzel hajtott kerékpárt használnak, illetve azzal versenyeznek. Ők tavaly részt vettek például az Ultrabalatonon. Egy részük dolgozik és munkába is a speciális kerékpárral jár, az évszaktól függetlenül. A handbike-osok segítik a boccia játékosokat is speciális eszközök előállításával. Készítenek nekik például labdatartót a kerekesszékeikhez. Ezekből mindenkinek az egyéni a legoptimálisabb, olyan, ami igazodik az adott sérüléshez, mozgásképességhez.

Testileg és lelkileg

„A versenyzőket ez a sportág nem csak testileg tartja karban, hanem mentálisan is erősíti. Rengeteget számít, hogy az érintettek a közösségnek sportolóként is hasznos tagjai lehetnek, akikre mások felnéznek, akiknek szurkolnak. Az elért sikereknek mindenki örül, legyen az játékos, szülő, rokon vagy szurkoló. A versenyeken azt is jó látni, hogy azok sem szomorkodnak, akik adott esetben nem szerepelnek eredményesen. Ez azért van így, mert a játékba való bekapcsolódás itt mindenkinek élmény, függetlenül a győzelemtől” – mondja Gábor.

A sportegyesület a társadalmi szemléletformálásban is részt vesz, tagjai és önkéntesei járnak érzékenyítő rendezvényekre, integrált sportnapokra. Az elmúlt hónapokban megfordultak ilyen eseményeken a II., a X. és a XI. kerületben. Tavaly a Margitszigeten is volt olyan sportnap, amin képviselhették magukat, és részt vettek a tatai Szabó Szonja Para Képzőművészeti Biennálén és Para Boccia Emlékversenyen is. Az ilyen eseményeken létrehozhatóak vegyes csapatok is, ami lehetővé teszi, hogy az elért siker közös legyen. Ez remekül összekovácsolja a kerekesszékeseket és az épeket. Az ilyen rendezvények nemcsak a szemléletformálást segítik, hanem arra is lehetőséget adnak, hogy a csapatot és a sportágat a helyszínre látogató kerekesszékesek megismerjék. A tapasztalat ilyenkor az, hogy sokan vannak, akik erről a sportágról korábban hírből sem hallottak, de ha ilyen módon lehetőséget kapnak, boldogan játszanak és keresik a további kapcsolatot a bocciával és az egyesülettel. A közösséghez önkéntesként is lehet csatlakozni, segítve akár a labdaszedést, akár az időmérést. A MEREK SE diákok jelentkezését is várja a közösségi szolgálat keretében.

Kézenfogva ballagunk – középiskolások egy jó ügyért

Tíz éve fut a Kézenfogva Ballagunk program, amit a Kézenfogva Alapítvány hívott életre annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok képzését, munkavállalását a középiskolások is támogatni tudják ballagásuk alkalmából. Egyfajta érzékenyítés is ez a végzős diákok, és rajtuk keresztül a társadalom egésze felé.

Elolvasom

Jókedv és pörgő kerék – a tánc mindenkit összeköt

A tánc felüdít és összeköt, közösséget formál, jótékony hatását a fogyatékossággal élő emberek is érzik. Ez hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amely ma már a kombitánc és a szemléletformáló programok felé is nyitott, vezetője rekreációs táborokat is szervez – nem csak kerekesszékes sorstársaknak, hanem nehéz sorsú embereknek is.

Elolvasom