A posta dolgozóinak fényképe

Az edukáción és a tévhitek ledöntésén van a fókusz 2021-ben a Magyar Posta életében

Az esélyegyenlőség és a befogadás jegyében 2021 az edukáció éve a Magyar Posta életében – avatott be a megváltozott munkaképességűek integrálásával kapcsolatos munkájukba Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője, valamint a társaság megváltozott munkaképességű munkavállalóival dedikáltan foglalkozó munkatársa, Podmaniczky Éva.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, a befogadó szemlélet erősítése nem újkeletű a Postánál, hiszen nagyon sok éve jelen van a Magyar Posta mindenapjaiban. Ám mindenképpen új a tekintetben, hogy ez az integráció ebben az évben vált a társaság életében tudatos építkezéssé. Olyannyira, hogy egy komplex programot készítettek munkatársaink annak érdekében, ez az attitűd hangsúlyos legyen és a befogadás, elfogadás a gyakorlatban folyamatosan megvalósulhasson. A TEGYÜNK EGYÜTT programmal hirdettük meg munkavállalóink felé, hogy ebben az évben ezzel kiemelten foglalkozunk. Esélyegyenlőségi nagykövetünk is van, Tóth Julianna személyében, aki maga is érintett és ennek a programnak az arca. Cselekvési tervet is készítettünk, amely ezt a folyamatot lépésről lépésre segíti elő.

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta az egyik legnagyobb foglalkoztató Magyarországon csaknem 26.000 munkavállalóval. Úgy éreztük, az edukáció az első, megkerülhetetlen lépés kell legyen. Fontos, hogy a megfelelő információk jussanak el a legmagasabb pozícióban dolgozó vezetőtől kezdve, egészen a legkisebb részlettel foglalkozó munkatársig bezárólag. A megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatban nagyon sok a tévhit, a hiedelem, és a félelem, amelyek korlátot jelentenek. Meggyőződésünk, hogy a megfelelő információk birtokában ezeket a korlátokat át lehet lépni. Az ismeretek terjesztése, a tudás választ ad a felmerülő kérdésekre és segít abban, hogy a fogyatékos emberekkel kapcsolatos tévhiteket és negatív érzelmeket megszüntessük, és az érintett kollégákat nyitottan, támogató módon fogadják az egészséges kollégák. Említésre méltó körülmény, hogy a fogyatékkal élő munkavállalók egy része eltitkolja állapotát, mert úgy hiszi, emiatt csökkennek a munkavállalás esélyei, vagy úgy gondolják, hogy egy leépítésnél hamarabb kerülnek utcára, mint mások. Meggyőződésünk, hogy ezzel a “Tegyünk együtt!” programmal egyre többen merik felvállalni majd magukat, hiszen tudni fogják, hogy a Magyar Posta vezetői és a munkavállalók támogató módon állnak hozzájuk.

Az idén indított program az edukáción kívül számos más lépést is tett, hogy a befogadást erősítse. Így például több civilszervezettel felvettük a kapcsolatot. Velük közös fórumokat szervezünk, valamint olyan kisebb programokat, amelyek lehetőséget adnak a civilszervezet által képviselt fogyatékkal élőknek, hogy kipróbálhassák magukat a munka világában, a Postánál. Megkezdtük a munkakörök felmérését, hogy lássuk, melyek azok, amelyeknél megváltozott munkaképességűeket alkalmazhatunk. Hiszünk abban, hogy csak úgy lehet eredményeket elérni, ha mindenki a képességeihez szabott munkát végezheti.

Ahhoz a társaságnál ez az attitűd széleskörűen elterjedt legyen, alapvető a legfelsővezetés pozitív hozzáállása és példamutatása. Az idén először készült egy kisfilm arról, hogy a Magyar Posta vezérigazgatója, Schamschula György, és Hálózati és Hálózatmodernizációs vezérigazgató-helyettese, Simon Csilla megtanultak jelelni pár mondatot, hogy a Siketek Világnapján egy-egy siket munkatársat jelbeszéddel köszönthessenek. A megköszöntött kollégák és a többiek is nagyon meghatódtak, óriási öröm volt számukra.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom