A posta dolgozóinak fényképe

Az edukáción és a tévhitek ledöntésén van a fókusz 2021-ben a Magyar Posta életében

Az esélyegyenlőség és a befogadás jegyében 2021 az edukáció éve a Magyar Posta életében – avatott be a megváltozott munkaképességűek integrálásával kapcsolatos munkájukba Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője, valamint a társaság megváltozott munkaképességű munkavállalóival dedikáltan foglalkozó munkatársa, Podmaniczky Éva.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, a befogadó szemlélet erősítése nem újkeletű a Postánál, hiszen nagyon sok éve jelen van a Magyar Posta mindenapjaiban. Ám mindenképpen új a tekintetben, hogy ez az integráció ebben az évben vált a társaság életében tudatos építkezéssé. Olyannyira, hogy egy komplex programot készítettek munkatársaink annak érdekében, ez az attitűd hangsúlyos legyen és a befogadás, elfogadás a gyakorlatban folyamatosan megvalósulhasson. A TEGYÜNK EGYÜTT programmal hirdettük meg munkavállalóink felé, hogy ebben az évben ezzel kiemelten foglalkozunk. Esélyegyenlőségi nagykövetünk is van, Tóth Julianna személyében, aki maga is érintett és ennek a programnak az arca. Cselekvési tervet is készítettünk, amely ezt a folyamatot lépésről lépésre segíti elő.

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta az egyik legnagyobb foglalkoztató Magyarországon csaknem 26.000 munkavállalóval. Úgy éreztük, az edukáció az első, megkerülhetetlen lépés kell legyen. Fontos, hogy a megfelelő információk jussanak el a legmagasabb pozícióban dolgozó vezetőtől kezdve, egészen a legkisebb részlettel foglalkozó munkatársig bezárólag. A megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatban nagyon sok a tévhit, a hiedelem, és a félelem, amelyek korlátot jelentenek. Meggyőződésünk, hogy a megfelelő információk birtokában ezeket a korlátokat át lehet lépni. Az ismeretek terjesztése, a tudás választ ad a felmerülő kérdésekre és segít abban, hogy a fogyatékos emberekkel kapcsolatos tévhiteket és negatív érzelmeket megszüntessük, és az érintett kollégákat nyitottan, támogató módon fogadják az egészséges kollégák. Említésre méltó körülmény, hogy a fogyatékkal élő munkavállalók egy része eltitkolja állapotát, mert úgy hiszi, emiatt csökkennek a munkavállalás esélyei, vagy úgy gondolják, hogy egy leépítésnél hamarabb kerülnek utcára, mint mások. Meggyőződésünk, hogy ezzel a “Tegyünk együtt!” programmal egyre többen merik felvállalni majd magukat, hiszen tudni fogják, hogy a Magyar Posta vezetői és a munkavállalók támogató módon állnak hozzájuk.

Az idén indított program az edukáción kívül számos más lépést is tett, hogy a befogadást erősítse. Így például több civilszervezettel felvettük a kapcsolatot. Velük közös fórumokat szervezünk, valamint olyan kisebb programokat, amelyek lehetőséget adnak a civilszervezet által képviselt fogyatékkal élőknek, hogy kipróbálhassák magukat a munka világában, a Postánál. Megkezdtük a munkakörök felmérését, hogy lássuk, melyek azok, amelyeknél megváltozott munkaképességűeket alkalmazhatunk. Hiszünk abban, hogy csak úgy lehet eredményeket elérni, ha mindenki a képességeihez szabott munkát végezheti.

Ahhoz a társaságnál ez az attitűd széleskörűen elterjedt legyen, alapvető a legfelsővezetés pozitív hozzáállása és példamutatása. Az idén először készült egy kisfilm arról, hogy a Magyar Posta vezérigazgatója, Schamschula György, és Hálózati és Hálózatmodernizációs vezérigazgató-helyettese, Simon Csilla megtanultak jelelni pár mondatot, hogy a Siketek Világnapján egy-egy siket munkatársat jelbeszéddel köszönthessenek. A megköszöntött kollégák és a többiek is nagyon meghatódtak, óriási öröm volt számukra.

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom