null

Call center, mintagazdaság és varroda: így segít a Magyar Vöröskereszt

Értékteremtő tevékenység, vagy éppen második esély. Két lehetőség, ami nem zárja ki egymást, együtt jár. A Magyar Vöröskereszt évek óta dolgozik azon, hogy helyet biztosítson megváltozott munkaképességű kollégáknak. Véradás-szervezési call center, ahol a fogyatékossággal élő munkatársak azon dolgoznak, hogy a véradók segítségével életeket mentsenek. Kézműves sajtok és háztáji jellegű tejtermék, formaruhák és egyéb öltözetek, amelyeket mind megváltozott munkaképességű dolgozók készítenek. Hogyan nyújt segítő kezet a Magyar Vöröskereszt a rászoruló embereknek, akik ezáltal értéket teremthetnek?

Több módon figyel a megváltozott munkaképességű emberekre az egyik legnagyobb múltra visszatekintő hazai humanitárius szervezet. A Magyar Vöröskereszt 2022 márciusában, Miskolcon hozott létre egy olyan országos véradás-szervezési call centert, ahol kizárólag fogyatékossággal élő kollégák dolgoznak. Öt megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén mellett Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg – összesen 40 megváltozott munkaképességű kolléga végzi ezeket a feladatokat.

A központ az Országos Vérellátó Szolgálattal szorosan együttműködve évente akár egymillió telefonhívást is intézhet annak érdekében, hogy napi 1800 véradót toborozzon. Ennyi önkéntes kell ugyanis ahhoz, hogy a műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához biztonságos készlet álljon rendelkezésre, illetve a vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek ellátása is folyamatosan biztosítható legyen.

Az együttműködés, amelyet a Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal kötött a call center működéséről, egy évre szól. A kollégák az OVSZ-től kapott lista alapján elsősorban azokat keresik meg telefonon, akik korábban rendszeres véradók voltak, de az elmúlt két évben valamilyen okból nem jelentkeztek véradásra. A szervezők abban bíznak, hogy az egységes rendszerrel működő telefonos behívási módszer növelni fogja az aktív donorok számát.

A call centernek helyet adó miskolci épületben kapott otthont a Kézfogás Klaszter projektirodája is. A szervezet alapvető feladata a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatása, a hátrányból induló, de dolgozni akaró személyek munkaerő-piaci reintegrációjának felgyorsítása.

Különleges varroda

A Magyar Vöröskereszt már a korábbi években is igyekezett segíteni a megváltozott munkaképességű embereket. Ennek remek példája az a társadalmi vállalkozás, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetük indított Miskolcon. A varrodában, amely 2019-ben nyitotta meg kapuit, formaruhákat, gyermekruhákat és ágyneműket készítenek a kollégák, akik vállalnak gépi hímzést és textilnyomást is.

Az üzemnek már vannak saját márkás termékei is, amelyeket egyre többen ismernek és kedvelnek. A Tű, Cérna, Szeretet névre keresztelt varroda munkatársai olyan ajándéktárgyakat – például szappanokat, gyertyákat – is készítenek, amelyekkel a Magyar Vöröskereszt a véradóknak mond köszönetet a segítségnyújtásért.

Sajtok védjeggyel

Büszke lehet a szervezet a mezőcsáti Kis-Hortobágy Majorra is, amely 2018-ban indult útjára, és szintén megváltozott munkaképességű embereknek biztosít munkalehetőséget. A 100 kecskét nevelő állattartótelepből és egy sajtüzemből álló mintagazdaságban a dolgozók 80 százaléka testi, illetve szellemi fogyatékkal élő, akik ezt megelőzően nem tudtak munkába állni, a projektnek köszönhetően viszont úgy kaptak feladatokat, hogy az nem csak megélhetési lehetőséget jelent számukra, hanem tevékenységükkel értéket is teremtenek.

A major sajtjai tájjellegű, hagyományos, háztáji portékák, nem tartalmaznak tartósítószert és színezőanyagot, teljes tejből készülnek. Az üzemben a majorból naponta érkező 200-300 liter kecsketejen túl tehéntejet is feldolgoznak, amelyet a nagy múltú geleji tehenészettől vásárolnak. A termékek 2019-ben elnyerték a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amelyet a Bükki Nemzeti Park és az Agrárminisztérium ítélt oda a Kis-Hortobágy Major sajtjainak. A fejlesztés azon túl, hogy lehetőséget biztosít a megváltozott munkaképességű embereknek, felhívja a figyelmet a terület gazdasági és gasztroturisztikai értékeire is.