null

Call center, mintagazdaság és varroda: így segít a Magyar Vöröskereszt

Értékteremtő tevékenység, vagy éppen második esély. Két lehetőség, ami nem zárja ki egymást, együtt jár. A Magyar Vöröskereszt évek óta dolgozik azon, hogy helyet biztosítson megváltozott munkaképességű kollégáknak. Véradás-szervezési call center, ahol a fogyatékossággal élő munkatársak azon dolgoznak, hogy a véradók segítségével életeket mentsenek. Kézműves sajtok és háztáji jellegű tejtermék, formaruhák és egyéb öltözetek, amelyeket mind megváltozott munkaképességű dolgozók készítenek. Hogyan nyújt segítő kezet a Magyar Vöröskereszt a rászoruló embereknek, akik ezáltal értéket teremthetnek?

Több módon figyel a megváltozott munkaképességű emberekre az egyik legnagyobb múltra visszatekintő hazai humanitárius szervezet. A Magyar Vöröskereszt 2022 márciusában, Miskolcon hozott létre egy olyan országos véradás-szervezési call centert, ahol kizárólag fogyatékossággal élő kollégák dolgoznak. Öt megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén mellett Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg – összesen 40 megváltozott munkaképességű kolléga végzi ezeket a feladatokat.

A központ az Országos Vérellátó Szolgálattal szorosan együttműködve évente akár egymillió telefonhívást is intézhet annak érdekében, hogy napi 1800 véradót toborozzon. Ennyi önkéntes kell ugyanis ahhoz, hogy a műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához biztonságos készlet álljon rendelkezésre, illetve a vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek ellátása is folyamatosan biztosítható legyen.

Az együttműködés, amelyet a Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal kötött a call center működéséről, egy évre szól. A kollégák az OVSZ-től kapott lista alapján elsősorban azokat keresik meg telefonon, akik korábban rendszeres véradók voltak, de az elmúlt két évben valamilyen okból nem jelentkeztek véradásra. A szervezők abban bíznak, hogy az egységes rendszerrel működő telefonos behívási módszer növelni fogja az aktív donorok számát.

A call centernek helyet adó miskolci épületben kapott otthont a Kézfogás Klaszter projektirodája is. A szervezet alapvető feladata a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatása, a hátrányból induló, de dolgozni akaró személyek munkaerő-piaci reintegrációjának felgyorsítása.

Különleges varroda

A Magyar Vöröskereszt már a korábbi években is igyekezett segíteni a megváltozott munkaképességű embereket. Ennek remek példája az a társadalmi vállalkozás, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetük indított Miskolcon. A varrodában, amely 2019-ben nyitotta meg kapuit, formaruhákat, gyermekruhákat és ágyneműket készítenek a kollégák, akik vállalnak gépi hímzést és textilnyomást is.

Az üzemnek már vannak saját márkás termékei is, amelyeket egyre többen ismernek és kedvelnek. A Tű, Cérna, Szeretet névre keresztelt varroda munkatársai olyan ajándéktárgyakat – például szappanokat, gyertyákat – is készítenek, amelyekkel a Magyar Vöröskereszt a véradóknak mond köszönetet a segítségnyújtásért.

Sajtok védjeggyel

Büszke lehet a szervezet a mezőcsáti Kis-Hortobágy Majorra is, amely 2018-ban indult útjára, és szintén megváltozott munkaképességű embereknek biztosít munkalehetőséget. A 100 kecskét nevelő állattartótelepből és egy sajtüzemből álló mintagazdaságban a dolgozók 80 százaléka testi, illetve szellemi fogyatékkal élő, akik ezt megelőzően nem tudtak munkába állni, a projektnek köszönhetően viszont úgy kaptak feladatokat, hogy az nem csak megélhetési lehetőséget jelent számukra, hanem tevékenységükkel értéket is teremtenek.

A major sajtjai tájjellegű, hagyományos, háztáji portékák, nem tartalmaznak tartósítószert és színezőanyagot, teljes tejből készülnek. Az üzemben a majorból naponta érkező 200-300 liter kecsketejen túl tehéntejet is feldolgoznak, amelyet a nagy múltú geleji tehenészettől vásárolnak. A termékek 2019-ben elnyerték a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amelyet a Bükki Nemzeti Park és az Agrárminisztérium ítélt oda a Kis-Hortobágy Major sajtjainak. A fejlesztés azon túl, hogy lehetőséget biztosít a megváltozott munkaképességű embereknek, felhívja a figyelmet a terület gazdasági és gasztroturisztikai értékeire is.

 

 

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom