null

Felkészülni a munkára és a „felnőtt létre”

A fogyatékosság, sérülés és alapbetegség jellegétől függetlenül segítenek mindenkinek, aki megváltozott munkaképességgel keres munkát, működtetnek saját társadalmi vállalkozásokat is. A Kék Madár Alapítványnak nem csak a munkahelyi befogadás a szívügye, hanem az is, hogy a fogyatékkal élők egymással szemben is nyitottak legyenek.

Tolerancia és elfogadás, korrektség és profizmus, ügyfélközpontúság és innovativitás – ezek a Kék Madár Alapítvány alapértékei, amelyek mentén a szervezet 1997 óta működik. Munkatársai főként fogyatékkal élőknek és kisgyerekes családoknak nyújtanak közhasznú szolgáltatásokat. „Működtetünk például családi bölcsődét, ahol három év alatti gyereknek biztosítunk napközbeni ellátást. A fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű embereket munkaerőpiaci szolgáltatásokkal várjuk, azt segítjük, hogy az elsődleges munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni, a normál munkahelyeken tudjanak beilleszkedni” – mondja Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány egyik alapítója és ügyvezetője.

A közhasznú szervezet szekszárdi központtal működik, a városban és annak környéken 280-300 céggel van együttműködési megállapodása. Akadnak köztük nagyobbak – áruházláncok, városi közétkeztetőcégek, tejipari cégek, iskolák és építőipari alapanyagokat gyártó cégek –, amelyeknek állandóan szükségük van munkaerőre, így velük gyakorlatilag folyamatosan tartják a kapcsolatot. Emellett országszerte nyújtanak rehabilitációs tanácsadó szolgáltatásokat más cégeknek, szerveznek és bonyolítanak szakmai képzéseket.

Tanulni a felnőtt-létet

A fogyatékossággal élő személyeknek életvezetési tanácsadást is biztosít a Kék Madár Alapítvány, erre hozták létre a Felnőtt-lét Akadémia nevű programot. Ez azt célozza, hogy az érintetteket felkészítsék a felnőtt életre, segítsék őket azon készségek, képességek megszerzésében, amelyek szükségesek az önállósághoz és a munkaerőpiaci integrációhoz.

„Programjainkat fejlesztő- és gyógypedagógus, pszichológus és szociális munkás tartja, segítenek nekünk pedagógusok és szakácsok is. Utóbbiak a háztartásvezetési ismereteket mutatják be a fiataloknak. Nemrég fejeződött be egy olyan programunk, ami a megváltozott szokásokhoz igazodva az online térben történő biztonságos jelenléttel foglalkozott. Ennek keretében különböző applikációkat mutattunk be, online felületek használatát tanítottuk meg a résztvevőknek. Van olyan szabadidős programunk is, amelyen különböző mozgásformákat lehet kipróbálni, lehet akár gyógytornázni” – mondja Mészáros Andrea. Az alapítvány kezdeményezése az Adj egy élményt! program is, ami teljesen integrált. Itt mindenki a saját lehetőségeihez, erőforrásaihoz mérten ajánlhat fel élményeket, például egy közös túrát, egy koncertélményt vagy jógaórát, csónakázást. A lényeg a minél több élményalapú találkozás és beszélgetés a fogyatékossággal élő és az ép emberek között.

Manufaktúra és étterem

Szekszárdon saját társadalmi vállalkozást is működtet a Kék Madár Alapítvány. „Ez egy csokoládémanufaktúra, amelyben gondosan válogatott alapanyagokból készítenek prémiumkategóriájú termékeket megváltozott munkaképességű dolgozók. Nagyon szépek a csomagolásaink is, kiváló szakemberekkel dolgozunk együtt. A manufaktúrához rendezvényközpont is tartozik, ebben közösségeknek, családoknak, iskolai osztályoknak tartunk félnapos vagy egynapos programokat. Szervezünk workshopokat is különböző élelmiszeripari témákról. A legtöbbször nyilván a csokikészítésről, de foglalkozunk kenyérrel és macaronnal is. A résztvevők mindig tisztában vannak azzal, hogy segítőik megváltozott munkaképességű emberek, így a programnak érzékenyítő szerepe is van” – emeli ki Mészáros Andrea.

Az alapítvány éttermeket is működtet társadalmi vállalkozásként: az első ilyen Szekszárdon nyílt 2007-ben, a második pedig Budapesten 2019-ben. Az Ízlelelőben mindkét helyen fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű kollégák dolgoznak, köztük értelmileg akadályozott, siket, látás- és mozgássérült, autizmussal és különböző egészségkárosodással élő személyek.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom