null

Felkészülni a munkára és a „felnőtt létre”

A fogyatékosság, sérülés és alapbetegség jellegétől függetlenül segítenek mindenkinek, aki megváltozott munkaképességgel keres munkát, működtetnek saját társadalmi vállalkozásokat is. A Kék Madár Alapítványnak nem csak a munkahelyi befogadás a szívügye, hanem az is, hogy a fogyatékkal élők egymással szemben is nyitottak legyenek.

Tolerancia és elfogadás, korrektség és profizmus, ügyfélközpontúság és innovativitás – ezek a Kék Madár Alapítvány alapértékei, amelyek mentén a szervezet 1997 óta működik. Munkatársai főként fogyatékkal élőknek és kisgyerekes családoknak nyújtanak közhasznú szolgáltatásokat. „Működtetünk például családi bölcsődét, ahol három év alatti gyereknek biztosítunk napközbeni ellátást. A fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű embereket munkaerőpiaci szolgáltatásokkal várjuk, azt segítjük, hogy az elsődleges munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni, a normál munkahelyeken tudjanak beilleszkedni” – mondja Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány egyik alapítója és ügyvezetője.

A közhasznú szervezet szekszárdi központtal működik, a városban és annak környéken 280-300 céggel van együttműködési megállapodása. Akadnak köztük nagyobbak – áruházláncok, városi közétkeztetőcégek, tejipari cégek, iskolák és építőipari alapanyagokat gyártó cégek –, amelyeknek állandóan szükségük van munkaerőre, így velük gyakorlatilag folyamatosan tartják a kapcsolatot. Emellett országszerte nyújtanak rehabilitációs tanácsadó szolgáltatásokat más cégeknek, szerveznek és bonyolítanak szakmai képzéseket.

Tanulni a felnőtt-létet

A fogyatékossággal élő személyeknek életvezetési tanácsadást is biztosít a Kék Madár Alapítvány, erre hozták létre a Felnőtt-lét Akadémia nevű programot. Ez azt célozza, hogy az érintetteket felkészítsék a felnőtt életre, segítsék őket azon készségek, képességek megszerzésében, amelyek szükségesek az önállósághoz és a munkaerőpiaci integrációhoz.

„Programjainkat fejlesztő- és gyógypedagógus, pszichológus és szociális munkás tartja, segítenek nekünk pedagógusok és szakácsok is. Utóbbiak a háztartásvezetési ismereteket mutatják be a fiataloknak. Nemrég fejeződött be egy olyan programunk, ami a megváltozott szokásokhoz igazodva az online térben történő biztonságos jelenléttel foglalkozott. Ennek keretében különböző applikációkat mutattunk be, online felületek használatát tanítottuk meg a résztvevőknek. Van olyan szabadidős programunk is, amelyen különböző mozgásformákat lehet kipróbálni, lehet akár gyógytornázni” – mondja Mészáros Andrea. Az alapítvány kezdeményezése az Adj egy élményt! program is, ami teljesen integrált. Itt mindenki a saját lehetőségeihez, erőforrásaihoz mérten ajánlhat fel élményeket, például egy közös túrát, egy koncertélményt vagy jógaórát, csónakázást. A lényeg a minél több élményalapú találkozás és beszélgetés a fogyatékossággal élő és az ép emberek között.

Manufaktúra és étterem

Szekszárdon saját társadalmi vállalkozást is működtet a Kék Madár Alapítvány. „Ez egy csokoládémanufaktúra, amelyben gondosan válogatott alapanyagokból készítenek prémiumkategóriájú termékeket megváltozott munkaképességű dolgozók. Nagyon szépek a csomagolásaink is, kiváló szakemberekkel dolgozunk együtt. A manufaktúrához rendezvényközpont is tartozik, ebben közösségeknek, családoknak, iskolai osztályoknak tartunk félnapos vagy egynapos programokat. Szervezünk workshopokat is különböző élelmiszeripari témákról. A legtöbbször nyilván a csokikészítésről, de foglalkozunk kenyérrel és macaronnal is. A résztvevők mindig tisztában vannak azzal, hogy segítőik megváltozott munkaképességű emberek, így a programnak érzékenyítő szerepe is van” – emeli ki Mészáros Andrea.

Az alapítvány éttermeket is működtet társadalmi vállalkozásként: az első ilyen Szekszárdon nyílt 2007-ben, a második pedig Budapesten 2019-ben. Az Ízlelelőben mindkét helyen fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű kollégák dolgoznak, köztük értelmileg akadályozott, siket, látás- és mozgássérült, autizmussal és különböző egészségkárosodással élő személyek.

Fonal, ami mindenkit összeköt

Hetven éve kezdték meg a munkát harmincnál kevesebb vak és gyengénlátó munkatárssal, ma már kilencszáz dolgozójuk van, akik közül hatszázan megváltozott munkaképességűek. A Szegedi SZEFO Zrt. elsősorban kötött ruházati termékeket és áramelosztó, -szabályozó készülékeket készít akkreditált foglalkoztatóként, jelen van a nyílt munkaerőpiacon is. Mi kell ahhoz, hogy integrált munkahelyként sikerrel tudjanak működni?

Elolvasom

Készüljön bármi, a megváltozott munkaképesség nem akadály

Évtizedes munkával fejlődött kisvállalkozásból országosan jegyzett nagyvállalattá a Pro-Team Nonprofit Kft., amelynek tevékenysége folyamatosan bővült, de eredeti céljához, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához hű maradt. A cég indulása óta azt vallja: a befogadó társadalom alapja a diszkrimináció-mentesség, és az ahhoz társuló pozitív cselekvés.

Elolvasom

„Arra törekszünk, hogy mindenkinek tudjunk feladatot adni”

Takarítócégként indultak, de már három pékséget és egy call centert is üzemeltetnek megváltozott munkaképességű dolgozókkal, a hajléktalan embereket pedig parkgondozási feladatokkal várják. Ugyan a tevékenységek köre folyamatosan bővül, egy dolog állandó maradt: a munkatársak túlnyomó többsége valamilyen akadályozottsággal vagy krónikus betegséggel él.

Elolvasom