null

Fermentált káposzta és narancslekvár: Ambrózfalván semmi sem akadály

Igazi boszorkánykonyha működik a Csongrád megyei Ambrózfalván, ahol megváltozott munkaképességű kollégák készítenek fermentált savanyú káposztát, cékla- és narancslekvárt, saját termesztésű fűszerekből összeállított ételízesítőt, és még sok egyéb finomságot. A Vöröskereszt társadalmi vállalkozása fűszerpaprika-üzemként indult, de hamar rájöttek: a paletta átalakításával elérhetik, hogy ne csak pár hónapig, hanem egész évben munkalehetőséget tudjanak teremteni.

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének társadalmi vállalkozása 2020 áprilisában indult a makói térséghez tartozó Ambrózfalván, egy emberi erőforrás fejlesztési operatív program keretében. „Volt egy ingatlanunk ebben a pici faluban, azt szerettünk volna olyan üzemmé alakítani, ahol megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű embereket foglalkoztathatunk. Az AmbRóza indulásakor nehezen találtunk dolgozókat, de amikor a munka megindult, már sok környékbeli jelentkezett nálunk. Mivel sikerült megfelelnünk az ehhez szükséges előírásoknak, a rehabilitációs foglakoztatási rendszerben is akkreditációval rendelkező munkahely lettünk” – mondja Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

A projekt keretében arra is lehetőség nyílt, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozóknak szakmai oktatást szervezzenek. Ennek eredményeképp végezhettek el a kollégák egy konzervgyártó tanfolyamot. Az induláskor csak pirospaprikával foglalkozott a társadalmi vállalkozás, de rájöttek, hogy az csak időszakosan – nagyjából négy hónapig – ad munkát a kollégáknak, ezért ilyen termékeket csak kezdetben készítettek, amikor a dolgozók még tanultak és gyakoroltak. Azóta már más formában, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó kisüzemként is működik az AmbRóza. Az üzemben dolgozó kollégák ma is megváltozott munkaképességűek, van, akinek a szemével van probléma, és vannak, akiknek egyéb egészségkárosodása van. Maga az üzemvezető is megváltozott munkaképességű, így a kollégák helyzetét abszolút át tudja érezni.

Igazodni mindenkihez

„A munkafolyamatokat úgy alakítottuk ki, hogy azok illeszkedjenek a dolgozóink képességeihez, lehetőségeihez. Van közöttük például olyan, aki nem dolgozhat gépekkel, míg mások nem végezhetnek állómunkát. Mivel manufaktúraként működünk, a munkát pedig főleg kézzel végezzük hagyományos eljárásokkal és receptekkel, így mindenkinek tudtunk olyan feladatot találni, ami számára megfelelő” – emeli ki Sasvári Krisztina.

A feldolgozandó zöldségek és gyümölcsök az AmbRóza fekete mosójába érkeznek, tisztításuk itt kezdődik meg. Ezt követően kerülnek át a fehér mosóba és a feldogozóba, ahol már steril körülmények között dolgoznak velük a munkatársak. Az üzem a legnagyobb mennyiségben fermentált savanyú káposztát állít elő, a legtöbbet cserépedényben, erdélyi receptúra alapján. E szerint a káposzta minimum három hétig fermentálódik, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert és egyéb adalékanyagot. A manufaktúrában egyéb termékek is készülhetnek, főztek már lecsót, készítettek lekvárokat – köztük céklalekvárt és eperdzsemet is –, kompótokat. Az idei téli időszakban az AmbRóza a narancslekvárral is megpróbálkozott, az is remekül sikerült.

Az épülethez tartozó háromezer négyzetméteres kertben a dolgozók fűszereket – lestyánt és tárkonyt – is termesztenek, ezekből is készülnek termékek. Egyrészt szárítják a két növényt, másrészt egyéb zöldségek hozzáadásával előállítanak belőlük külön ételízesítőt is.

Kell a kreativitás

„A termékek fejlesztésébe a kollégákat is bevontuk, azok jellegét, összetételét nem mi határoztuk meg. A munkatársak sokat kísérleteztek, igazi boszorkánykonyha működött nálunk ebben az időszakban. Sokat kóstolgattak, és végül azokat a termékeket tartottuk meg a palettánkban, amelyeket ők is jónak tartottak, szívvel-lélekkel készítettek” – mondja Sasvári Krisztina. A társadalmi vállalkozás portékáit magánszemélyeknek egyelőre nem értékesíti, azok jelentős részét egy közeli konyha vásárolja meg. Mellette kapcsolatban állnak egyéb szolgáltatókkal és kereskedelmi egységekkel is, magánszemélyek rajtuk keresztül vehetik meg a termékeiket.

 

Táborkeresés egy kerekesszékes konyhatündérrel II. rész

Ahogyan korábban beszámoltam róla, Flóra és az egyik barátnője elhatározta, hogy idén megtanulnak főzni és egy olyan táborba mennek el, ahol felfedezhetik az olasz gasztronómia világát. Az elsőre kinézett táborban nem tudták, vagy nem akarták fogadni Flórát kerekesszékesként. Mi azonban nem adtuk fel, és találtunk egy másik, szuper tábort! Lássuk, hogy sikerült a kezdeti nehézségeket áthidalni. A cél megvolt, a helyszín pedig újratervezés alatt. Drávucz Rita jegyzete.

Elolvasom

„Számomra a sportolási lehetőség jelentette a fényt az alagút végén”

Megfelelő donor esetén ma már rutinszerűen végeznek az orvosok vesetranszplantációt, de évtizedekkel ezelőtt ez nem így volt, akkor még ritkábbak voltak a szervátültetések. Ez egyben azt is jelentette, hogy a végstádiumú vesebetegség folyamatos dialízist vont maga után, amelyet a gyerekeknél akkor még nem is tudtak kivitelezni. De Berente Judit az utolsó pillanatig kitartott, és végül vesét is kapott – hogy aztán szervátültetett sportolóként komoly sikereket érjen el, és segítse a sorstársakat is.

Elolvasom