null

Fermentált káposzta és narancslekvár: Ambrózfalván semmi sem akadály

Igazi boszorkánykonyha működik a Csongrád megyei Ambrózfalván, ahol megváltozott munkaképességű kollégák készítenek fermentált savanyú káposztát, cékla- és narancslekvárt, saját termesztésű fűszerekből összeállított ételízesítőt, és még sok egyéb finomságot. A Vöröskereszt társadalmi vállalkozása fűszerpaprika-üzemként indult, de hamar rájöttek: a paletta átalakításával elérhetik, hogy ne csak pár hónapig, hanem egész évben munkalehetőséget tudjanak teremteni.

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének társadalmi vállalkozása 2020 áprilisában indult a makói térséghez tartozó Ambrózfalván, egy emberi erőforrás fejlesztési operatív program keretében. „Volt egy ingatlanunk ebben a pici faluban, azt szerettünk volna olyan üzemmé alakítani, ahol megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű embereket foglalkoztathatunk. Az AmbRóza indulásakor nehezen találtunk dolgozókat, de amikor a munka megindult, már sok környékbeli jelentkezett nálunk. Mivel sikerült megfelelnünk az ehhez szükséges előírásoknak, a rehabilitációs foglakoztatási rendszerben is akkreditációval rendelkező munkahely lettünk” – mondja Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

A projekt keretében arra is lehetőség nyílt, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozóknak szakmai oktatást szervezzenek. Ennek eredményeképp végezhettek el a kollégák egy konzervgyártó tanfolyamot. Az induláskor csak pirospaprikával foglalkozott a társadalmi vállalkozás, de rájöttek, hogy az csak időszakosan – nagyjából négy hónapig – ad munkát a kollégáknak, ezért ilyen termékeket csak kezdetben készítettek, amikor a dolgozók még tanultak és gyakoroltak. Azóta már más formában, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó kisüzemként is működik az AmbRóza. Az üzemben dolgozó kollégák ma is megváltozott munkaképességűek, van, akinek a szemével van probléma, és vannak, akiknek egyéb egészségkárosodása van. Maga az üzemvezető is megváltozott munkaképességű, így a kollégák helyzetét abszolút át tudja érezni.

Igazodni mindenkihez

„A munkafolyamatokat úgy alakítottuk ki, hogy azok illeszkedjenek a dolgozóink képességeihez, lehetőségeihez. Van közöttük például olyan, aki nem dolgozhat gépekkel, míg mások nem végezhetnek állómunkát. Mivel manufaktúraként működünk, a munkát pedig főleg kézzel végezzük hagyományos eljárásokkal és receptekkel, így mindenkinek tudtunk olyan feladatot találni, ami számára megfelelő” – emeli ki Sasvári Krisztina.

A feldolgozandó zöldségek és gyümölcsök az AmbRóza fekete mosójába érkeznek, tisztításuk itt kezdődik meg. Ezt követően kerülnek át a fehér mosóba és a feldogozóba, ahol már steril körülmények között dolgoznak velük a munkatársak. Az üzem a legnagyobb mennyiségben fermentált savanyú káposztát állít elő, a legtöbbet cserépedényben, erdélyi receptúra alapján. E szerint a káposzta minimum három hétig fermentálódik, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert és egyéb adalékanyagot. A manufaktúrában egyéb termékek is készülhetnek, főztek már lecsót, készítettek lekvárokat – köztük céklalekvárt és eperdzsemet is –, kompótokat. Az idei téli időszakban az AmbRóza a narancslekvárral is megpróbálkozott, az is remekül sikerült.

Az épülethez tartozó háromezer négyzetméteres kertben a dolgozók fűszereket – lestyánt és tárkonyt – is termesztenek, ezekből is készülnek termékek. Egyrészt szárítják a két növényt, másrészt egyéb zöldségek hozzáadásával előállítanak belőlük külön ételízesítőt is.

Kell a kreativitás

„A termékek fejlesztésébe a kollégákat is bevontuk, azok jellegét, összetételét nem mi határoztuk meg. A munkatársak sokat kísérleteztek, igazi boszorkánykonyha működött nálunk ebben az időszakban. Sokat kóstolgattak, és végül azokat a termékeket tartottuk meg a palettánkban, amelyeket ők is jónak tartottak, szívvel-lélekkel készítettek” – mondja Sasvári Krisztina. A társadalmi vállalkozás portékáit magánszemélyeknek egyelőre nem értékesíti, azok jelentős részét egy közeli konyha vásárolja meg. Mellette kapcsolatban állnak egyéb szolgáltatókkal és kereskedelmi egységekkel is, magánszemélyek rajtuk keresztül vehetik meg a termékeiket.

 

Főszerepben a lakástextilek

Az idei Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatra a hódmezővásárhelyi Hódfó hímzőműhelye is pályázott, alkotásaikat pedig beválogatták az ahhoz kapcsolódó kiállításra. Ez a munkahely abban különleges, hogy munkatársainak 95 százaléka megváltozott munkaképességű, és mindannyian olyan tevékenységet végeznek, ami állapotukhoz a legjobban igazodik. Hímzőműhelyük pályázati alkotásait szeptember végéig a mezőkövesdi Matyó Múzeumban is megtekintheti a nagyközönség.

Elolvasom

Több mint gyerekgyógyászat: mi történik a Down-szakrendelésen?

Bő három évtizede, a Down Alapítvány kezdeményezésére indította el Down-szakrendelést a Bethesda Gyermekkorház, ahol az érintetteket nemcsak az alapbetegségükhöz kapcsoló egészségügyi problémák miatt követik és látják el, hanem segítik a családjaikat is. Esetükben a sorstársak támogatása rengeteget számít, segíti már a kicsik érkezésére való felkészülést is.

Elolvasom

„Vannak különleges felkérések is, szabtuk már személyre paralimpikonok kerekesszékeit is”

Ma már sokféle kerekesszék és moped segíti a mozgáskorlátozott emberek közlekedését, és hatalmas választékban kaphatók gyógyászati segédeszközök is – de ezeket teljesen egyénre szabva most sem lehet beszerezni, és nehézkes a szervizelésük is. Ezen próbálnak változtatni a Merek Gurulóműhelyének műszerészei, akik maguk is akadályozottsággal élő emberek. Csapatuk nap mint nap várja azokat, akiknek életét valamilyen műszaki megoldás teheti egyszerűbbé, kényelmesebbé.

Elolvasom