null

Fermentált káposzta és narancslekvár: Ambrózfalván semmi sem akadály

Igazi boszorkánykonyha működik a Csongrád megyei Ambrózfalván, ahol megváltozott munkaképességű kollégák készítenek fermentált savanyú káposztát, cékla- és narancslekvárt, saját termesztésű fűszerekből összeállított ételízesítőt, és még sok egyéb finomságot. A Vöröskereszt társadalmi vállalkozása fűszerpaprika-üzemként indult, de hamar rájöttek: a paletta átalakításával elérhetik, hogy ne csak pár hónapig, hanem egész évben munkalehetőséget tudjanak teremteni.

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének társadalmi vállalkozása 2020 áprilisában indult a makói térséghez tartozó Ambrózfalván, egy emberi erőforrás fejlesztési operatív program keretében. „Volt egy ingatlanunk ebben a pici faluban, azt szerettünk volna olyan üzemmé alakítani, ahol megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű embereket foglalkoztathatunk. Az AmbRóza indulásakor nehezen találtunk dolgozókat, de amikor a munka megindult, már sok környékbeli jelentkezett nálunk. Mivel sikerült megfelelnünk az ehhez szükséges előírásoknak, a rehabilitációs foglakoztatási rendszerben is akkreditációval rendelkező munkahely lettünk” – mondja Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

A projekt keretében arra is lehetőség nyílt, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozóknak szakmai oktatást szervezzenek. Ennek eredményeképp végezhettek el a kollégák egy konzervgyártó tanfolyamot. Az induláskor csak pirospaprikával foglalkozott a társadalmi vállalkozás, de rájöttek, hogy az csak időszakosan – nagyjából négy hónapig – ad munkát a kollégáknak, ezért ilyen termékeket csak kezdetben készítettek, amikor a dolgozók még tanultak és gyakoroltak. Azóta már más formában, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó kisüzemként is működik az AmbRóza. Az üzemben dolgozó kollégák ma is megváltozott munkaképességűek, van, akinek a szemével van probléma, és vannak, akiknek egyéb egészségkárosodása van. Maga az üzemvezető is megváltozott munkaképességű, így a kollégák helyzetét abszolút át tudja érezni.

Igazodni mindenkihez

„A munkafolyamatokat úgy alakítottuk ki, hogy azok illeszkedjenek a dolgozóink képességeihez, lehetőségeihez. Van közöttük például olyan, aki nem dolgozhat gépekkel, míg mások nem végezhetnek állómunkát. Mivel manufaktúraként működünk, a munkát pedig főleg kézzel végezzük hagyományos eljárásokkal és receptekkel, így mindenkinek tudtunk olyan feladatot találni, ami számára megfelelő” – emeli ki Sasvári Krisztina.

A feldolgozandó zöldségek és gyümölcsök az AmbRóza fekete mosójába érkeznek, tisztításuk itt kezdődik meg. Ezt követően kerülnek át a fehér mosóba és a feldogozóba, ahol már steril körülmények között dolgoznak velük a munkatársak. Az üzem a legnagyobb mennyiségben fermentált savanyú káposztát állít elő, a legtöbbet cserépedényben, erdélyi receptúra alapján. E szerint a káposzta minimum három hétig fermentálódik, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert és egyéb adalékanyagot. A manufaktúrában egyéb termékek is készülhetnek, főztek már lecsót, készítettek lekvárokat – köztük céklalekvárt és eperdzsemet is –, kompótokat. Az idei téli időszakban az AmbRóza a narancslekvárral is megpróbálkozott, az is remekül sikerült.

Az épülethez tartozó háromezer négyzetméteres kertben a dolgozók fűszereket – lestyánt és tárkonyt – is termesztenek, ezekből is készülnek termékek. Egyrészt szárítják a két növényt, másrészt egyéb zöldségek hozzáadásával előállítanak belőlük külön ételízesítőt is.

Kell a kreativitás

„A termékek fejlesztésébe a kollégákat is bevontuk, azok jellegét, összetételét nem mi határoztuk meg. A munkatársak sokat kísérleteztek, igazi boszorkánykonyha működött nálunk ebben az időszakban. Sokat kóstolgattak, és végül azokat a termékeket tartottuk meg a palettánkban, amelyeket ők is jónak tartottak, szívvel-lélekkel készítettek” – mondja Sasvári Krisztina. A társadalmi vállalkozás portékáit magánszemélyeknek egyelőre nem értékesíti, azok jelentős részét egy közeli konyha vásárolja meg. Mellette kapcsolatban állnak egyéb szolgáltatókkal és kereskedelmi egységekkel is, magánszemélyek rajtuk keresztül vehetik meg a termékeiket.

 

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom