null

Gyerekrehabilitációtól az SNI-fogászatig – a Bethesdában mindenre van megoldás

Bár nevében gyermekkórház, a Bethesda tevékenysége messze túlmutat azon, amit köznyelvi értelemben ez a szó jelent. A Városliget tőszomszédságában a mentális zavarokkal küzdő gyerekek ugyanúgy kaphatnak segítséget, ahogy a súlyos égési sérültek. A kicsiknek így minden esélyük megvan arra, hogy felnőttként jól boldoguljanak a társadalomban.

Több mint másfél évszázada hívták életre a Bethesda Gyermekkórházat, eredetileg a szegények számára. Ezzel Budapesten a Szent Rókus Kórház után a Bethesda volt a második olyan egészségügyi intézmény, amely közkórházként alakult meg. A bővülés azóta folyamatos, az elmúlt években, évtizedekben sorra nyíltak meg azon részlegek, amelyek túlmutatnak a hagyományos értelemben vett kórházi funkción. A rehabilitációra szoruló, fogyatékkal és mentális problémákkal élő gyerekek segítése régóta fókuszban van, ezek a tevékenységek a főigazgatónak külön szívügyei.

„Egyértelmű, hogy gyerekszakkórházként működünk, de elvállaljuk azokat a speciális feladatokat is, amelyek munkaigényesek, ember- és családcentrikus ellátást igényelnek. Ilyen a kórházunk életében központi szerepet betöltő gyerekrehabilitáció, amelynek alapjait az adta meg, hogy az intézményt sok súlyosan elesett, sérült gyerek találta meg. Erre idővel egész profil épült, ahol az égéssérült gyerekek mellett a kómás, eszméletlen, tartósan lélegeztetett kicsik kezelése, talpra állítása, otthoni gondozása is kiemelt hangsúlyt kapott” – mondja dr. Velkey György János, a kórház főigazgatója.

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Az égéssérült gyermeket gyógyító központba súlyos vagy nagy felületű égést elszenvedett kicsik kerülnek az ország szinte minden szegletéből. Ez az ellátás nagyon komplex, az égésplasztikai, sebészeti intenzív terápiás munkát sok társszakma kiegészíti. Több olyan feladatot is ellátnak itt, ami nem közvetlen orvosi-egészségügyi kompetencia: például megelőzési programot dolgoztak ki, figyelnek a pszichés segítésnyújtásra, lehetőséget adnak gyógytornára. Hangsúlyt fektetnek a szociális reintegrációra is, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a hegekkel rendelkező, súlyosan égéssérült gyerekek visszailleszkedhessenek a társadalomba.

Központban a lélek

Sok olyan kisebb szolgálata is van a kórháznak, amely társadalmi igényekből nőtte ki magát. Ilyen például az országos Down-ambulancia, amelynek keretében az intézmény a Down Alapítvánnyal közösen működtet tanácsadó, támogató, egészségügyi és szociális ügyekben is segítő rendszert.

„Komplex ADHD ellátás is elérhető nálunk, és van olyan koraifejlesztő-részleg, amelynél a hároméves korig meglévő részképesség-zavarokat orvosilag, pedagógiailag és szociálisan közelítjük meg, illetve gondozzuk. Foglalkozunk korai adaptációs zavarokkal, viselkedés- és magatartászavarokkal, erős a pszichoszomatikus profilunk is. A pszichoterápiára a krónikus belgyógyászati betegségeknél és a sérüléseknél is nagy figyelmet fordítunk” – mondja a főigazgató.

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Külön egysége a Bethesdának az a fogászati ambulancia is, amit kifejezetten azoknak a gyermekeknek hoztak létre, akik fogyatékkal élnek vagy sajátos nevelési igényűek. Náluk a fogászati beavatkozások nagy kihívásnak számítanak, mert az együttműködő készségük nem olyan, mint az átlagos gyerekeké. Számukra gyakran csak az altatásban végzett kezelések hoznak megoldást.

Fontos részleg a kórház krónikus fájdalom-ambulanciája is, ahová a komoly, szervi tüneteken túlmutató hasfájással, fejfájással és fájdalmakkal hozhatják el a szülők gyerekeiket. Velük is olyan komplex team foglalkozik, amelynek a szakorvosok mellett pszichológus, gyógytornász is tagja. Szintén kiemelt profil a gyermek-ideggyógyászat, ami különösen az epilepsziás gyerekek komplex kezelését segíti. Ebben az egységben elérhető családterápia, létrejöttek szülői támogató csoportok is.

Kellenek a partnerek

A Bethesda régóta együttműködik a Piros Orr Alapítvánnyal, melynek köszönhetően az intézményben rendszeresen megfordulnak bohócdoktorok. Velük sok újdonságot közösen dolgoztak ki, ilyen például a kicsik műtőbe való bevezetése.

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Kapcsolatban állnak más civil szervezetekkel is, így például a Kórházsulival. Ez az alapítvány a tartós betegség miatt az iskolából kimaradó, társaktól gyakran teljesen elszigetelt gyerekeket segíti. Nekik általában tartós támogatásra van szükségük, ugyanis a kórházi kezelést gyakran hosszú rehabilitációs időszak követi, ami hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat. Kapcsolatban van a kórház a Csodalámpa Alapítvánnyal is, amely életveszélyesen beteg gyerekeknek teljesíti egy-egy kívánságát, megtörve ezzel a hosszú kezelések rutinját. A Bethesda az ilyen együttműködésekkel tudatosan építi annak kultúráját, hogy a gyerekek és a családok a lehető legtermészetesebben, legkellemesebben érezhessék magukat az intézményben.

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom