null

„Jó érzés látni, mennyi szeretet van a munkájuk mögött”

Nem meglepő, ha egy csúcsétterem különleges beszállítóktól szerzi be az alapanyagokat, arra viszont rácsodálkozunk, ha kiderül: ez a különleges hely fogyatékos- és időskorú otthon is lehet. Az ivánci Gondviselés Háza fontos beszállítója az őriszentpéteri Pajtának, a kapcsolat pedig messze túlmutat zöldségek adásvételén.

Az őriszentpéteri Pajta étterem 10 éves, a tulajdonosok pedig már a kezdetek óta együtt dolgoznak az ivánci biokertészettel. Az igazán komoly kapcsolat öt éve indult, amikor a csapathoz Farkas Richárd személyében új séf csatlakozott, aki szorosabbra fűzte az együttműködést.

Közös étlap

A konyha csapata év elején összegzi a kertészet dolgozóival az elmúlt esztendő tapasztalatait. A gondos tervezők ekkor már látják, milyen zöldségekre lesz szükségük az új étlap megalkotásához, ennek alapján egyeztetnek a Gondviselés Házának csapatával arról, tudják-e azokat számukra lépcsőzetesen ültetni, elnyújtva ezzel a szezont. „Az ivánci otthontól minden évben rengeteg zöldséget kapunk, kezdve az olyan alapvető kellékekig, mint például a vöröshagyma és a fokhagyma, a különböző répák, a paradicsom és a paprika, vagy éppen a zöldfűszerek” – mondja Farkas Richárd.

Pajta Bisztó, Őriszentpéter

Vásárol a konyha egyebek mellett cukkinit, illetve újabban olyan különlegességeket is, mint a cukkinivirág vagy a színes mángold. A nyári időszakban zöldségeik jelentős része az otthon kertészetéből érkezik, az, hogy mi terem náluk, nagyban befolyásolja azt, hogy mi kerül az étlapjukra.

Beszállítóból barát

A séf a zöldségekért általában személyesen megy, ilyenkor pedig nem csak a vezetőkkel, hanem a lakók azon részével is találkozik, akik a kertben dolgoznak. „Mindig szívesen fogadnak, ilyenkor velük is váltok egy-egy kedves szót, jó érzés látni, mennyi szeretet és gondoskodás van a munkájuk mögött” – mondja a séf, majd külön kiemeli Pufit. Ő a kertészet egyik alappillére, nem mellesleg több éremmel is büszkélkedő paralimpikon kosárlabdázó. Vele kifejezettem baráti a viszonya, videótelefonon is szoktak beszélgetni.

A séf a többi lakóval is találkozott már, van ugyanis az otthonnak varrodája, ahol menhelyi adománynak szánt kutyapárnát készítettek számára. Mint mondja, az intézményben fantasztikus munkát végeznek, és mivel az ő létük a normál élet látóterén kívül esik, fontos, hogy erre felhívják a figyelmet. Emiatt tartotta fontosnak azt is, hogy a szakosított otthont a Highlights of Hungary díjára jelölje. Amikor felkérték a kezdeményezés egyik nagykövetének, az ivánci intézmény jutott elsőként eszébe. Külön öröm volt számára, hogy az otthon tizedik lett a Highlights közönségszavazásán, pedig a közösségi médiában történő megjelenésük meg se közelítette a többi jelöltét.

Az ivánci intézmény 1951 óta működik gróf Sigray Antal egykori családi birtokán. Az otthon jelenleg 150 értelmileg akadályozott, valamint 50 időskorú személynek nyújt teljes körű ellátást, ők fejlesztő foglalkoztatás keretében folytathatnak biogazdálkodást, kertjük 2005-ben szerezte meg a minősítést. Az általuk termesztett zöldségeket és gyümölcsöket – foglalkoznak palántákkal is – bárki megvásárolhatja az intézmény parkolójában működő Tulipánfa boltban. Az üzletben be lehet szerezni azokat a temékeket is, amelyek az otthon varrodájában, kézműves műhelyében készülnek. Ezek a kincsek kiállításokra is eljutnak, vásárokban is kaphatók.

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom