null

Készüljön bármi, a megváltozott munkaképesség nem akadály

Évtizedes munkával fejlődött kisvállalkozásból országosan jegyzett nagyvállalattá a Pro-Team Nonprofit Kft., amelynek tevékenysége folyamatosan bővült, de eredeti céljához, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához hű maradt. A cég indulása óta azt vallja: a befogadó társadalom alapja a diszkrimináció-mentesség, és az ahhoz társuló pozitív cselekvés.

A Pro-Team Kft. jogelődjei a ’90-es évek végén kezdték meg tevékenységüket, a vezetők célja már akkor az volt, hogy megváltozott munkaképességű, egészségkárosodott, illetve fogyatékossággal élő embereket foglalkoztassanak. A munkatársak először csomagolási tevékenységet végeztek, a tulajdonosok pedig hamar megtapasztalták a kollégák szorgalmát, kitartását. Onnantól kezdve a hátrányos helyzetű emberek segítését még inkább szem előtt tartották. „Ez a szemlélet máig megmaradt: jelenleg 1850 főt foglalkoztatunk, közülük több mint ezerhatszázan megváltozott munkaképességűek. Többféle tevékenységet végzünk, így könnyen nyílik lehetőségünk arra, hogy többféle egészségi állapotú munkavállalót alkalmazzunk. Vannak a kollégák között például olyanok, akik szív- és érrendszeri betegségben érintettek, vannak, akik mentális problémákkal élnek, míg mások mozgásukban vagy hallásukban akadályozottak” – mondja Kerekes András, a Pro-Team Nonprofit Kft. igazgatója.

Fotó: Pro-Team Nonprofit Kft

A társaság központja Nyíregyházán van, de telephelyeik és üzemeik száma országosan meghaladja az ötvenet. Mindegyik akkreditált foglalkoztatóhely, ahol főleg ruházati és lakástextil termékeket gyártanak a kollégák. Készítenek például női és férfi formaruházatot – zakót, nadrágot, blézert, szoknyát, blúzt és inget –, munka- és védőruházatot, párna- és ágyneműhuzatot, terítőt és függönyöket. Négy üzem élelmiszer-előállítással és csomagolással foglalkozik, egy pedig bútorgyártással.

Bérmunka és saját gyártás

„Az élelmiszeripari tevékenységünk két részre bontható. Az egyik a bérgyártás és a bércsomagolás, amelynél egy vagy több alkotóelemből állítunk elő termékeket, majd azokat csomagoljuk. A másik profilunk a saját gyártás, ahol saját receptúra alapján állítunk elő szuvidált hústermékeket. Manufaktúránkban az alapanyagokat alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig főzzük a hagyományosnál lényegesen alacsonyabb hőfokon, majd lezárt és előzőleg vákuumozott, hőálló műanyag tasakokba helyezzük őket. Az így előállított termékeket elsősorban nagykereskedelmi cégeken keresztül értékesítjük vendéglátóhelyeknek” – mondja az igazgató.

A cég többi termékére is jellemző, hogy közvetlenül használják őket a vállalkozások, lakossági fogyasztókhoz jellemzően csak kereskedelmi vállalkozásokon keresztül jutnak el. A csomagolásukon igyekeznek jelölni, hogy a termékeket megváltozott munkaképességű munkavállalók készítették.

A Pro-Team munkáját tíz rehabilitációs tanácsadó segíti, ők bármikor rendelkezésükre állnak a munkavállalóknak. A cég együttműködési megállapodás keretében több hasonló szervezettel is kapcsolatban áll, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy nagy nyíltpiaci foglalkoztató részére is nyújt rehabilitációs tanácsadói szolgáltatást.

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom