null

Készüljön bármi, a megváltozott munkaképesség nem akadály

Évtizedes munkával fejlődött kisvállalkozásból országosan jegyzett nagyvállalattá a Pro-Team Nonprofit Kft., amelynek tevékenysége folyamatosan bővült, de eredeti céljához, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához hű maradt. A cég indulása óta azt vallja: a befogadó társadalom alapja a diszkrimináció-mentesség, és az ahhoz társuló pozitív cselekvés.

A Pro-Team Kft. jogelődjei a ’90-es évek végén kezdték meg tevékenységüket, a vezetők célja már akkor az volt, hogy megváltozott munkaképességű, egészségkárosodott, illetve fogyatékossággal élő embereket foglalkoztassanak. A munkatársak először csomagolási tevékenységet végeztek, a tulajdonosok pedig hamar megtapasztalták a kollégák szorgalmát, kitartását. Onnantól kezdve a hátrányos helyzetű emberek segítését még inkább szem előtt tartották. „Ez a szemlélet máig megmaradt: jelenleg 1850 főt foglalkoztatunk, közülük több mint ezerhatszázan megváltozott munkaképességűek. Többféle tevékenységet végzünk, így könnyen nyílik lehetőségünk arra, hogy többféle egészségi állapotú munkavállalót alkalmazzunk. Vannak a kollégák között például olyanok, akik szív- és érrendszeri betegségben érintettek, vannak, akik mentális problémákkal élnek, míg mások mozgásukban vagy hallásukban akadályozottak” – mondja Kerekes András, a Pro-Team Nonprofit Kft. igazgatója.

Fotó: Pro-Team Nonprofit Kft

A társaság központja Nyíregyházán van, de telephelyeik és üzemeik száma országosan meghaladja az ötvenet. Mindegyik akkreditált foglalkoztatóhely, ahol főleg ruházati és lakástextil termékeket gyártanak a kollégák. Készítenek például női és férfi formaruházatot – zakót, nadrágot, blézert, szoknyát, blúzt és inget –, munka- és védőruházatot, párna- és ágyneműhuzatot, terítőt és függönyöket. Négy üzem élelmiszer-előállítással és csomagolással foglalkozik, egy pedig bútorgyártással.

Bérmunka és saját gyártás

„Az élelmiszeripari tevékenységünk két részre bontható. Az egyik a bérgyártás és a bércsomagolás, amelynél egy vagy több alkotóelemből állítunk elő termékeket, majd azokat csomagoljuk. A másik profilunk a saját gyártás, ahol saját receptúra alapján állítunk elő szuvidált hústermékeket. Manufaktúránkban az alapanyagokat alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig főzzük a hagyományosnál lényegesen alacsonyabb hőfokon, majd lezárt és előzőleg vákuumozott, hőálló műanyag tasakokba helyezzük őket. Az így előállított termékeket elsősorban nagykereskedelmi cégeken keresztül értékesítjük vendéglátóhelyeknek” – mondja az igazgató.

A cég többi termékére is jellemző, hogy közvetlenül használják őket a vállalkozások, lakossági fogyasztókhoz jellemzően csak kereskedelmi vállalkozásokon keresztül jutnak el. A csomagolásukon igyekeznek jelölni, hogy a termékeket megváltozott munkaképességű munkavállalók készítették.

A Pro-Team munkáját tíz rehabilitációs tanácsadó segíti, ők bármikor rendelkezésükre állnak a munkavállalóknak. A cég együttműködési megállapodás keretében több hasonló szervezettel is kapcsolatban áll, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy nagy nyíltpiaci foglalkoztató részére is nyújt rehabilitációs tanácsadói szolgáltatást.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom