null

Kiút a labirintusból: hogyan szavatolható az akadálymentesség?

Hiába létesül világszerte egyre több akadálymentes épület és helyszín, ha a speciális igényű emberek nem találják meg ezeket, vagy amit az előzetes tájékoztatás alapján megfelelőnek gondolnak, az a valóságban nem az. Ezen változtatna az Access4you csapata. Hogyan kelt életre Berecz Balázs ötlete, ami a fogyatékkal élők minden csoportjának hétköznapjait könnyíti meg?

Berecz Balázs csapatával egy olyan tanúsító-minősítő rendszert dolgozott ki, amely hiteles és részletes információt ad a speciális igényű emberek számára arról, hogy merre találnak számukra megfelelő éttermet és hotelt, irodaházat vagy bevásárlóközpontot, egy adott helyszínt problémamentesen tudnak-e használni. Az Access4you szolgáltatását a fogyatékkal élő, speciális igényű emberek ingyen vehetik igénybe, fizetniük csak azoknak kell, akiknél a csapat felméri az akadálymentesség körülményeit, erről pedig tanúsító védjegyet is ad. Az alapító azt követően indította útjára cégét, hogy saját bőrén tapasztalta meg a mozgáskorlátozottak nehézségeit.

„Tizenhat éve vagyok kerekesszékes, ez idő alatt számtalan vicces vagy keserű történettel, élethelyzettel szembesültem. Nagyjából 10 éve például lakást kerestünk Budapesten, az ingatlanosunk pedig felhívott az egyik nap azzal: megtalálta számunkra az álomotthont. Elmentünk, hogy megnézzük az 5. emeleti lakást, ami történetesen az ingatlanos korábbi otthonával szomszédos lépcsőházban volt, így elvileg ismerte. Viszont a liftben megfagyott a levegő, kiderült ugyanis, hogy gomb csak a 4. emeletig van. Mert a lift csak addig ment fel, függetlenül attól, hogy a másik lépcsőházban felment a hatodikig” – emlékszik vissza Berecz Balázs.

Kell a közös nyelv

A cégvezetőnek utazásai során is volt hasonló tapasztalata. Egyszer például Lisszabonban jártak, kiruccanásuk előtt pedig hosszasan egyeztettek a szállásadóval, minden részletet átbeszéltek vele. Ehhez képest éjfélkor, a repülőtérről érkezve nem akadálymentes bejárattal, hanem 4 lépcsőfokkal szembesültek. „Nagyon fájlaltam, hogy az akadálymentességről még most, a 21. század elején sincsenek megbízható információk, ez a fogalom nem mindenki számára jelenti ugyanazt. Ekkor döntöttem el, hogy létrehozok egy olyan közös nyelvet, amit mindannyian értünk és beszélünk. Mert rengeteg az olyan ember, aki mozgásában, látásában, hallásában, kognitív képességeiben korlátozott, viszont szüksége lenne megbízható információkra arról, hogy egy adott helyen tud-e boldogulni, egy-egy szolgáltatást vagy szálláshelyet igénybe tud-e venni” – mondja az alapító, cégvezető.

Társával 2018-ban kezdte el a piackutatást, amelynek során kiderült: világszerte vannak próbálkozások és kezdeményezések, de olyan szolgáltatás, amit ők szeretnének nyújtani, sehol nem működik. A fejlesztés 2019-ben kezdődött, eleinte csak Magyarországon volt elérhető. Annak ellenére itthon akartak indulni, hogy látták: ötletük nemzetközi szinten is figyelmet kaphat. A szolgáltatás ma már elérhető Lengyelországban, Romániában és Csehországban is, a cég pedig folyamatosan nyit az újabb piacok felé.

Az Access4you munkáját Csuri Ferenc volt paralimpikon, Európa-csúcstartó és kétszeres Eb-bronzérmes úszó is segíti, aki social impact managerként arra törekszik, hogy a kezdeményezés köré minél nagyobb közösséget építsen, a szolgáltatást eljuttassa azokhoz, akik hasznát vehetik.

Berecz Balázs csapatának Csuri Ferenc egykori paralimpikon is tagja

„Ez hatalmas kihívás, de nagyon nemes feladatnak tartom. Húszéves sportpályafutásom és kapcsolatrendszerem miatt abban is tudok segíteni, hogy létezésünkről a szolgáltatók, ingatlantulajdonosok is tudomást szerezzenek. Látom azt is, hogy például a sportlétesítményeknél is fejlődik az akadálymentesítés, sok helyen van például emelő, de önmagában ez kevés, szükség van a közös nyelvre, az egyértelmű információkra az akadálymentességről” – mondja Csuri Ferenc.

Szigorúan objektív

„A tanúsítást, minősítést – ami összességében auditálást jelent – mindenhol egyedi fejlesztésű szoftverrel végezzük. Azzal megyünk ki a helyszínekre, majd egy tableten keresztül rögzítjük az akadálymentes részleteket. Lefotózzuk például a bejáratot, szögméreteket veszünk, szöveges részeket rögzítünk, kitöltjük a szoftver kérdőívét. Ezt követően elektronikusan feldolgozzuk a beérkező adatokat, ami alapján elkészül a tanúsítás. Ennek során a szoftver azokat a minimumkövetelményeket nézi, amit mi határoztunk meg az egyes érintetti csoportokra. A következő lépés a minősítés, amelynél azt vizsgáljuk, az adott helyszín hány fogyatékossági csoportnál teljesíti a minimumkövetelményeket. Minél többnél, annál magasabb fokozatot kap” – veszi vissza a szót Berecz Balázs.

Az auditálás során a helyszínen rögzítik az akadálymentességre vonatkozó adatokat 

A feltételeknek megfelelő szolgáltatók nem csak védjegyhasználatra lesznek jogosultak, hanem adataik felkerülnek az Access4you weboldalára és applikációjába is. A rendszerben jelenleg 750 ingatlan adatai tekinthetők meg, de a cég nem csak az egyes ingatlanszegmensekről akar információt adni, hanem az élet minden területéről.

„Az turisztikai létesítmények, munkahelyek, bankfiókok, üzletek, sport és egyéb helyszínek mellett elkezdtünk lakóotthonokkal is foglalkozni. Erre az ingatlanfejlesztő cégek is nyitottak, számukra is fontos, hogy információt ne csak a már elkészült épületeikről adjunk, hanem a tervezettekről is. Ez azért is jó, mert ilyenkor a lakóotthonokat eleve úgy tervezhetik, hogy minél több érintetti csoport akadálymentesen használhassa” – emeli ki a cégvezető.

Az érdeklődés nem csak a szolgáltatói oldalról jelentős, hanem a felhasználóiról is: jelenleg 6-7 ezer felhasználója van az Access4you weboldalának, a cég pedig idén kiérdemelte a Best Impact Startup közönségdíját is. A vállalkozásra 17 ezren szavaztak, ami szintén mutatja a kezdeményezés fontosságát.