null

Korlátokkal is korlátlanul, avagy természetjárás mindenkinek

A természetjárás mindenkinek öröm, de vannak, akiknek ez nem olyan egyszerű. Ezen próbál változtatni a Gaja-völgy Egyesület, amely első akadálymentes túráját egy látássérült barátnak szervezte három évvel ezelőtt, a következő alkalmakra pedig már másokat is invitált.

Tavaly októberben tartotta legutóbbi akadálymentes túráját a Gaja-völgy Természet és Környezetvédő Turisztikai Egyesület, amely rendszeresen szervez ingyenes kirándulásokat fogyatékossággal élő embereknek. Az őszi túra Várpalotáról, a Thury-vár elől indult, és tartott egészen Bátorkő váráig, érintve a Gazsi-likat is, lehetővé téve azt, hogy a Kelet-Bakony két nevezetességét fogyatékossággal élő emberek is megismerhessék. „Egyesületünk 2013 óta működik környezetvédelmi céllal, ehhez kapcsolódóan kezdtünk el szervezni gyalogos teljesítménytúrákat, vezetünk túrákat gyerekeknek és felnőtteknek is. A legfőbb célunk az, hogy az embereket egészséges életmódra neveljük, kivigyük őket a természetbe. Akadálymentes túrákat az egyik túravezetőnk ötlete nyomán kezdtünk el szervezni, ő volt az, aki rámutatott: jó, hogy túrákat vezetünk, de ezeken sokan nem tudnak részt venni, így vannak ezzel a mi látássérült barátaink is. Anikó ezt követően kezdett el ilyen kirándulásokat szervezni, ezeken a résztvevőket is ő kalauzolja” – mondja Suhajda László, a Gaja-völgy Egyesület vezetője.

Fotó: Gaja-völgy Egyesület

Nincs lehetetlen

Az első akadálymentes túrát 2021-ben indította az egyesület, azon tizenegyen vettek részt, köztük az egyik látássérült barát. Azóta minden évben szerveznek ilyen kirándulást október közepén, a Fehér bot világnapjához igazítva, más időpontokban pedig vezetnek általánosságban akadálymentes túrákat is. Szervezett már az egyesület kiruccanást a Pétfürdőhöz közeli Doktor sziklához is, ami nem kifejezetten könnyű terep, de a teljesítése senkinek nem okozott gondot.

„A kirándulásaink eleinte csak öt-hat kilométeresek voltak, de azóta fejlődtünk, és már kevéssel tíz kilométer fölé is megyünk. A túráink egyre népszerűbbek, a legutóbbin már huszonegyen voltunk, köztük több látássérült. A résztvevők bármilyen fogyatékossági körből érkezhetnek, vannak, akik hallássérültek, vannak, akik autizmusban és ADHD-ban érintettek. Esetükben a kommunikációra, a hangerőre és az érintésekre kell figyelni, számolni kell az egyéni érzékenységekkel. Egyébként a természet mindenkire jó hatással van, a túrákon még soha nem okozott gondot semmilyen viselkedési probléma. Olyan résztvevőink is vannak, akiknél a túlsúly okoz részbeni mozgáskorlátozottságot, nekik a terepviszonyoktól függően lehet szükségük külön segítségre” – mondja Takács Anikó. A jelentkezőknek a túravezető mindig javasolja, hogy hozzanak magukkal kísérőt, de ha ez nem megoldható, akkor az egyesület gondoskodik erről.

Fotó: Gaja-völgy Egyesület

Élmény mindenkinek

Vannak, akik kifejezetten azért jelentkeznek a kirándulásokra, mert szeretnének másoknak segíteni – annak ellenére, hogy ez komoly odafigyelést igénylő, fárasztó feladat. Ezt a megoldást a látássérültek is szeretik, számukra is öröm, ha új embereket ismerhetnek meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy kísérő – megfelelő érzékenyítéssel és megszerzett gyakorlattal – tökéletesen elég egy vak ember vezetésére. Az érintettek a tapasztattal nem rendelkező önkéntes vezetőket is segítik, részletesen elmondják, mit hogyan kell jelezniük, mi miatt kell külön szólniuk. Ilyen például az, ha valahol szikla van, vagy valamit át kell lépniük. A látássérülteknek külön öröm, hogy a túrákon megérinthetik a különböző falevelet, megtapinthatják a fák kérgét, termését. Hihetetlenül hangzik, de kísérőkkel a látássérültek ugyanúgy részt tudnak venni a túrákon, mint a látók – akár a kutyájukkal együtt is. Ugyanez a helyzet a többi fogyatékossági csoport tagjaival is.

„Az akadálymentes túráknál alapelvárás, hogy a szintemelkedés kicsi legyen, ne kelljen sokat és hirtelen lefelé vagy felfelé menni. Az októberi túránk például hiába tartott egy várhoz, a szintemelkedése csak 200 méteres volt. Voltunk már Székesfehérváron, a Sóstó látogatóközpontban is, ami nagyon érdekes, könnyen bejárható terület. Itt a segítő túravezető egy vödörben békát és halat is hozott a látássérült túrázóknak, amit megérinthettek a szabadon engedésük előtt” – meséli Anikó.

Fotó: Gaja-völgy Egyesület

Az egyesület a kirándulások útvonalait igyekszik mindig úgy megtervezni, hogy a végpontjuk egy-egy szabadtéri fitneszpark legyen. Ezeken a helyszíneken az eszközöket – ha kell, akkor segítséggel – azok is kipróbálhatják, akik akadályozottsággal élnek. A kirándulások végén általában egy cukrászdát is meglátogatnak, ahol az élményeket át tudják beszélni. Megesik, hogy a fogyatékossággal élő túratársak a nem kifejezetten nekik kiírt túrákra is jelentkeznek, mivel tudják, hogy a résztvevők ilyen esetekben is segítik őket. Erre persze csak akkor van lehetőség, ha a terepviszonyok ezt lehetővé teszik, a helyszín pedig nem olyan, hogy az veszélyt jelentsen bárkire. Az egyesület az idei évre is tervbe vett már kifejezetten akadálymentes túrákat, ezekről a közösségi oldalukon adnak majd részletesebb információt.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom