null

Korlátokkal is korlátlanul, avagy természetjárás mindenkinek

A természetjárás mindenkinek öröm, de vannak, akiknek ez nem olyan egyszerű. Ezen próbál változtatni a Gaja-völgy Egyesület, amely első akadálymentes túráját egy látássérült barátnak szervezte három évvel ezelőtt, a következő alkalmakra pedig már másokat is invitált.

Tavaly októberben tartotta legutóbbi akadálymentes túráját a Gaja-völgy Természet és Környezetvédő Turisztikai Egyesület, amely rendszeresen szervez ingyenes kirándulásokat fogyatékossággal élő embereknek. Az őszi túra Várpalotáról, a Thury-vár elől indult, és tartott egészen Bátorkő váráig, érintve a Gazsi-likat is, lehetővé téve azt, hogy a Kelet-Bakony két nevezetességét fogyatékossággal élő emberek is megismerhessék. „Egyesületünk 2013 óta működik környezetvédelmi céllal, ehhez kapcsolódóan kezdtünk el szervezni gyalogos teljesítménytúrákat, vezetünk túrákat gyerekeknek és felnőtteknek is. A legfőbb célunk az, hogy az embereket egészséges életmódra neveljük, kivigyük őket a természetbe. Akadálymentes túrákat az egyik túravezetőnk ötlete nyomán kezdtünk el szervezni, ő volt az, aki rámutatott: jó, hogy túrákat vezetünk, de ezeken sokan nem tudnak részt venni, így vannak ezzel a mi látássérült barátaink is. Anikó ezt követően kezdett el ilyen kirándulásokat szervezni, ezeken a résztvevőket is ő kalauzolja” – mondja Suhajda László, a Gaja-völgy Egyesület vezetője.

Fotó: Gaja-völgy Egyesület

Nincs lehetetlen

Az első akadálymentes túrát 2021-ben indította az egyesület, azon tizenegyen vettek részt, köztük az egyik látássérült barát. Azóta minden évben szerveznek ilyen kirándulást október közepén, a Fehér bot világnapjához igazítva, más időpontokban pedig vezetnek általánosságban akadálymentes túrákat is. Szervezett már az egyesület kiruccanást a Pétfürdőhöz közeli Doktor sziklához is, ami nem kifejezetten könnyű terep, de a teljesítése senkinek nem okozott gondot.

„A kirándulásaink eleinte csak öt-hat kilométeresek voltak, de azóta fejlődtünk, és már kevéssel tíz kilométer fölé is megyünk. A túráink egyre népszerűbbek, a legutóbbin már huszonegyen voltunk, köztük több látássérült. A résztvevők bármilyen fogyatékossági körből érkezhetnek, vannak, akik hallássérültek, vannak, akik autizmusban és ADHD-ban érintettek. Esetükben a kommunikációra, a hangerőre és az érintésekre kell figyelni, számolni kell az egyéni érzékenységekkel. Egyébként a természet mindenkire jó hatással van, a túrákon még soha nem okozott gondot semmilyen viselkedési probléma. Olyan résztvevőink is vannak, akiknél a túlsúly okoz részbeni mozgáskorlátozottságot, nekik a terepviszonyoktól függően lehet szükségük külön segítségre” – mondja Takács Anikó. A jelentkezőknek a túravezető mindig javasolja, hogy hozzanak magukkal kísérőt, de ha ez nem megoldható, akkor az egyesület gondoskodik erről.

Fotó: Gaja-völgy Egyesület

Élmény mindenkinek

Vannak, akik kifejezetten azért jelentkeznek a kirándulásokra, mert szeretnének másoknak segíteni – annak ellenére, hogy ez komoly odafigyelést igénylő, fárasztó feladat. Ezt a megoldást a látássérültek is szeretik, számukra is öröm, ha új embereket ismerhetnek meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy kísérő – megfelelő érzékenyítéssel és megszerzett gyakorlattal – tökéletesen elég egy vak ember vezetésére. Az érintettek a tapasztattal nem rendelkező önkéntes vezetőket is segítik, részletesen elmondják, mit hogyan kell jelezniük, mi miatt kell külön szólniuk. Ilyen például az, ha valahol szikla van, vagy valamit át kell lépniük. A látássérülteknek külön öröm, hogy a túrákon megérinthetik a különböző falevelet, megtapinthatják a fák kérgét, termését. Hihetetlenül hangzik, de kísérőkkel a látássérültek ugyanúgy részt tudnak venni a túrákon, mint a látók – akár a kutyájukkal együtt is. Ugyanez a helyzet a többi fogyatékossági csoport tagjaival is.

„Az akadálymentes túráknál alapelvárás, hogy a szintemelkedés kicsi legyen, ne kelljen sokat és hirtelen lefelé vagy felfelé menni. Az októberi túránk például hiába tartott egy várhoz, a szintemelkedése csak 200 méteres volt. Voltunk már Székesfehérváron, a Sóstó látogatóközpontban is, ami nagyon érdekes, könnyen bejárható terület. Itt a segítő túravezető egy vödörben békát és halat is hozott a látássérült túrázóknak, amit megérinthettek a szabadon engedésük előtt” – meséli Anikó.

Fotó: Gaja-völgy Egyesület

Az egyesület a kirándulások útvonalait igyekszik mindig úgy megtervezni, hogy a végpontjuk egy-egy szabadtéri fitneszpark legyen. Ezeken a helyszíneken az eszközöket – ha kell, akkor segítséggel – azok is kipróbálhatják, akik akadályozottsággal élnek. A kirándulások végén általában egy cukrászdát is meglátogatnak, ahol az élményeket át tudják beszélni. Megesik, hogy a fogyatékossággal élő túratársak a nem kifejezetten nekik kiírt túrákra is jelentkeznek, mivel tudják, hogy a résztvevők ilyen esetekben is segítik őket. Erre persze csak akkor van lehetőség, ha a terepviszonyok ezt lehetővé teszik, a helyszín pedig nem olyan, hogy az veszélyt jelentsen bárkire. Az egyesület az idei évre is tervbe vett már kifejezetten akadálymentes túrákat, ezekről a közösségi oldalukon adnak majd részletesebb információt.

Álláskeresés megváltozott munkaképességgel: nem jótékonykodás a foglalkoztatás

Megváltozott munkaképességgel sokan nehéznek érzik az álláskeresést, és a cégek egy része sem tekinti magától értetődőnek, hogy nyisson az érintettek felé. Ezt tartotta szem előtt a legnagyobb hazai álláshirdetési portál, amikor útjára indította az összekapcsolódást segítő weboldalát, amelynek formálásába csaknem két éve a KézenFogva Alapítvány is bekapcsolódott.

Elolvasom