null

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Szekszárdon működik a Kék Madár Alapítvány BeSweet manufaktúrája, ahol prémiumkategóriás csokoládékat készítenek megváltozott munkaképességű kollégák. A táblás csokik, bonbonok és drazsírozott termékek semmilyen mesterséges adalékot nem tartalmaznak, masszájukba kizárólag fűszerek, magok és gyümölcsök kerülnek a formázás előtt. A karácsony előtti időszak különösen pörgős a közel húsz munkatárssal dolgozó műhely életében, a forgalom ilyenkor a legnagyobb. „Nálunk az igazi szezon október elején kezdődik, ebben a hónapban és novemberben, illetve decemberben készül el el az éves termelésünk 70 százaléka. Különösen népszerűek ilyenkor a csokoládéba mártott termékek, például a kandírozott narancsszív, amit gyömbéres étcsoki borít be. Vannak olyan újdonságok is, amelyek a palettára csak ilyenkor kerülnek fel. Mivel az ünnepi időszakban sokan ajándékként keresnek csokoládét, ilyenkor különleges csomagokkal és kiszerelésekkel is készülünk” – mondja Blaskovits Péter, a manufaktúra üzemvezetője.

A cégek sem közömbösek

A BeSweet termékeit cégek is gyakran keresik az ünnepek előtti hónapokban, akár saját dolgozóikat meglepve azokkal, akár céges ajándékként küldve el azokat partnereknek. Ezzel kettős célt érnek el, hiszen nemcsak egyedi finomságokkal szereznek örömet másoknak, hanem azzal együtt a megváltozott munkaképességű kollégákkal működő manufaktúrát is támogatják. „A termékeinket kérték már cégek saját logójukkal is, ilyen kéréseknek is eleget tudunk tenni. A megrendelőink közül sokan szekszárdiak, ők lokálpatriótaként azt is figyelembe veszik, hogy a kézműves termékek helyeik. A visszajelzésekből tudjuk, hogy a prémium kategória mellett fontos számukra az is, hogy tisztában vannak azzal, kik a termékek készítői” – mondja az üzemvezető.

Bár a manufaktúrában novemberben és decemberben a legintenzívebb a gyártás, a munka az év többi szakában sem áll le. A webshopos rendeléseknek például folyamatosan eleget tesznek a dolgozók, ott csak a legnagyobb melegben van leállás, amikor a szállítás problémás. „A feladatokat mindig úgy szervezzük, hogy a kollégáknak 12 hónapon át munkát tudjunk adni. Az októberi indulásra már nyáron megkezdjük a felkészülést, ekkor zajlanak a képzések is. A kollégák új recepteket tanulnak, folyamatosan fejlődnek. A szabadságolásokat is nyárra időzítjük, amikor kevesebb a megrendelés” – Blaskovits Péter.

Élmény bármikor

Egész évben működik a manufaktúra látogatóközpontja is, amelynek jegyei akár karácsonyi ajándékként is adhatók. A csokoládékészítő workshop és a csokoládékülönlegességek megízlelésével összekötött borkóstoló például klasszikusan olyan program, amelynek utalványa bekerülhet az ünnepi fa alá. Az ajándékba kapott élmények nagyon népszerűek, sokan már rögtön év elején felhasználják őket. „Az ilyen programokba a megváltozott munkaképességű kollégák is bekapcsolódnak, például ők mesélnek arról, hogy az adott terméket hogyan készítették el. Ilyenkor szenvedéllyel és átéléssel beszélnek a munkájukról, ami a látogatókat mindig mélyen megérinti. Az alkotóprogramokra a családok már karácsony előtt is nagyobb számban jelentkeznek, ezzel megalapozva az ünnepi hangulatot. Ilyen alkalmakon akár karácsonyi ajándéknak is lehet csokit készíteni saját kezűleg” – mondja az üzemvezető.

Mivel karácsony előtt nagy a hajtás, a manufaktúrában jobban figyelnek a kollégák mentorálására is. Ilyenkor a munkatársak fáradékonyabbak, így a pihenőidők plusz hangsúlyt kapnak, ahogyan a személyes kapcsolattartás is. A kollégák egymást is megajándékozzák, a karácsony számukra is fontos. A szokás nem az, hogy húzással döntik el, ki kinek ad ajándékot, hanem az, hogy valamit mindenki kap mindenkitől. Persze csak apró dolgokat, például egy szem diót vagy almát, de valamit mindenképp. Ez is jelzi, hogy az ünnep a szeretetről és a kölcsönös odafigyelésről szól. Év végén az alapítvány az összes kollégát vacsorával lepi meg, amihez mindig kapcsolódik vers- és prózaolvasás, illetve valamilyen műsor. Ezek az esték olyanok, mint egy nagy, családi karácsony.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom