null

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

A fogyatékossággal élő embereket 1991 óta segíti a Fogd a Kezem Alapítvány, akkor hozták létre gyógypedagógusok és érintett szülők, támogató szervezetek. Az alapítvány elsősorban enyhe és középsúlyos értelmi sérült, illetve autizmussal élő embereknek nyújt szociális szolgáltatásokat, mert ők az iskolából kikerülve jellemzően magukra maradnak. „Ezt a kilencvenes évek elején sokan felismerték, ennek nyomán kezdődött meg az értelmi sérült személyek nappali ellátása, amit ma már a szociális törvény alapellátási szolgáltatásként nevesít. Mi is ezzel foglalkozunk, elsősorban családban élő, vagy ott szocializálódott embereknek nyújtunk szolgáltatásokat” – mondja Tóth Péter, a Fogd a Kezem Alapítvány intézményvezetője. A civil szervezetnek mára már van egy saját tulajdonú ingatlana Pécsen, ami kifejezetten arra a célra épült, hogy benne nappali ellátás működhessen. Tavaly az ingatlant bővítették és fel is újították uniós forrásból, így ma már több mint negyven embert tudnak fogadni.

„Intézményünket terápia- és munkaotthonnak hívjuk, de jobban szeretjük a napközi kifejezést, ami azért fontos, mert a szociális törvény a fogyatékossággal élő emberek nappali ellátásában nem teszi kötelezővé a fejlesztést, de nálunk vannak ilyen foglalkozások. Számunkra fontos a kiszámíthatóság, hogy a fiatal biztonságban érezze magát, ezért az évek alatt kialakult rutin és napirend szerint működünk. A gondozottjaink képességeik és saját megélésük alapján kerülnek egy-egy műhelybe az ötből, ahol a napjaikat töltik. Fontos szempont, hogy a műhelyvezető kollégával könnyen megtalálják a közös hangot és a műhelyben sikerélményt szerezhessenek. Ezzel az önbizalmukat is tudjuk támogatni" – mondja az intézményvezető. Sokan 20-30 éve járnak az alapítvány foglalkozásaira, náluk a műhelyek már második otthonként is funkcionálnak. A kétszintes épület földszinti tereiben újrahasznosítással is foglalkoznak, van papírmerítés, születnek ékszerek és apróbb kerámia dísztárgyak is. Az emeleti műhelyekben gyertyákat öntenek sokféle színben és méretben, többféle technikával. A termékeiket webshopjukban értékesítik, ahol már komoly megrendeléseket is kaptak.

Fotó: Fogd a Kezem Alapítvány

Pécsen évekig boltja is volt az alapítványnak, de azt nem tudták fenntartani, ma már a webshop mellett vásárokban és rendezvényeken értékesítik a termékeiket. Emellett vállalatoknak is készítenek ajándéktárgyakat, Magyarországon már több olyan cég is van, amelyik év végén rendszeresen tőlük szerzi be az ilyen célt szolgáló termékeket. Ezt részben a segítő szándék motiválja, részben viszont az, hogy a műhelyekben készülő ajándékok tényleg nagyon mutatósak, aki nem tudja, abban fel sem merül, hogy azokat intellektuális képességzavarral élő emberek készítették.

Célkeresztben az önálló életvitel

„A kreatív műhelyek mellett van »bedolgozóműhelyünk« is, ahol a napi élet úgy zajlik, mint egy normál munkahelyen. Ezzel a célunk az, hogy a gondozottjaink megszerezhessenek minden olyan képességet, amely később akár a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket is támogathatja. Itt cégeknek végzünk csomagolási, szortírozási és apróbb összeszerelési munkákat. Van egy olyan műhelyünk is, amit »háztartásfejlesztőnek« hívunk. Ez is hasonló egy normál munkahelyhez, benne nagy önállósággal dolgoznak a fiataljaink. Legtöbb gondozottunk munkaviszonyban dolgozik nálunk, ennek is többféle formája van. Vannak például olyan megváltozott munkaképességű személyek, akik akkreditációs foglalkoztatás keretében tevékenykednek a műhelyeinkben. Nekünk a munkaképesség fejlesztése a missziónk, mert az kiválóan segíti az önálló életvitel megteremtését. Sokáig foglalkoztunk értelmi sérült személyek nyílt munkaerőpiaci közvetítésével is” – emeli ki Tóth Péter.

Az alapítvány a társadalmi befogadást és a szemléletformálást civil kezdeményezések indításával, felkarolásával is próbálja segíteni. Pécsen például sokáig a közreműködésükkel futott az Ability Cafe névre keresztelt program, aminek keretében értelmi sérült felnőttek szolgálták fel a kávét. Ez a program egy kávézóban működött, de a koronavírus-járvány időszakában megszűnt, és azóta sem tudták újraindítani. „Ennek oka az, hogy az ilyen jellegű munkavállaláshoz komoly felkészítésre van szükség. Nem a képességek miatt, hanem azért, mert egy kávézóban a dolgozókat sokféle stresszhatás éri. Ezeket – akár azt, hogy valaki »túl csúnyán vagy túl szépen« néz rájuk – sokkal nehezebb kezelni, mint azokat, amik nálunk érhetik a fiatalokat. Emiatt fontos a hosszas és gondos felkészítésre azt megelőzően, hogy egy értelmi sérült fiatal ilyen munkahelyen kezdi meg a munkát” – magyarázza Tóth Péter.

Fotó: Fogd a Kezem Alapítvány

Az alapítvány művészetterápiás és zeneterápiás programokat ma is szervez a klienseknek, van, akit rendszeresen fejlesztenek mozgásterápiával is. Tartanak olyan kiscsoportos foglalkozásokat is, amelyek az intimitással, szexualitással kapcsolatosak. „Fut az »Én és a világom« nevű programunk is, amit az értelmi sérült felnőttek érdeklődése alapján vezet egy kollégánk. Filmklubunk és főzőklubunk szintén van, amiket szintén fejlesztő jelleggel vezetünk, az érdeklődésekhez igazodva. Utóbbinál egy könnyen érthető szakácskönyvet is készítünk a fiatalokkal közösen, amelyet otthon tudnak majd használni. Immáron kilenc éve működünk együtt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával is, ahol egy közösen fenntartott szemináriumunk van. Ezt a hallgatók minden félévben felvehetik, keretében pedig a mi fiataljainkkal alkothatnak együtt, létrejönnek közös kiállítások is. A karon évek óta fejlesztenek egy művészetterápiás képzést is, melyhez a mi együttműködésünk szolgál inspirációval. Futurisztikus célunk, hogy egy olyan képzés is létrejöhessen, amelynek keretében a fiataljaink is diplomát szerezhetnek. Más területeken is jelen vagyunk, megesett például az is, hogy integrált színdarabot adtunk elő egy pécsi színtársulattal” – mondja az intézményvezető.

Leválni a szülőkről

A Fogd a Kezem Alapítvány lakhatási szolgáltatással is rendelkezik, ami még a ’90-es évek végén indult el egy országos program keretében. Ekkor vásárolták meg a civil szervezetek első olyan ingatlanjaikat, amelyekben aztán lakóotthonokat működtettek. „Mi Pécs egy viszonylag frekventált helyén nyitottuk meg a sajátunkat. Az elmúlt hat-nyolc évben elindult nálunk a támogatott lakhatás is, amelynek segítségével kisebb, egy-négy fős bérleményekben lakhatnak a klienseink. Az itt élők közül többen a nyílt munkaerőpiacon dolgoznak, így szinte teljes értékű felnőtt életet élhetnek. Tavaly egy uniós program keretében két nagy családi házat is meg tudtunk vásárolni, ezekben épp most alakítunk ki egy hat- és egy tízfős támogatott lakhatást. Ezekben a szobákban várhatóan ketten férnek majd el, és lesznek egyfős szobák is” – mondja az intézményvezető.

Működtet az alapítvány támogatói szolgálatot is, ami személyi segítéssel, illetve az otthon és a munkahely közötti utaztatásba való besegítéssel foglalkozik. Persze törekednek arra, hogy ameddig csak lehet, addig az értelmi sérültek tudjanak önállóan közlekedni és útvonalakat megtanulni, de van, hogy ez nem lehetséges – ilyenkor hasznos a támogatói szolgálat. Az alapítvány fogad önkénteseket is, akik értékteremtő feladatokat is vállalnak. Van, aki közülük angol nyelvet tanít, aminek valós jelentősége is van amiatt, mert az alapítvány 2002 óta külföldi önkénteseket is fogad. Velük a fiatalok többsége viszonylag jól meg tudja magát értetni. A külföldiek jelenléte azért hasznos, mert így utaztatás nélkül hozhatják el a klienseknek a különböző kultúrákat. Ez fontos tapasztalat a fogyatékossággal élő fiataloknak, hiszen ennek segítségével kicsit kinyílik számukra a világ. Ráadásul olyan kapcsoltatokat alakíthatnak ki, amelyek minden esetben tartósak és mind a két fél számára értéket képviselnek.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom