null

Nem siket szakemberek, egyszerűen csak jó szakemberek

Túl azon, hogy webfejlesztéssel foglalkoznak, digitális tananyagok készítésével segítik a sorstársak képzését, munkavállalását. Bár a SignCoders munkatársai siket emberek, ők nem siket programozók és siket dizájnerek akarnak lenni, hanem egyszerűen csak programozók és dizájnerek. Számukra a befogadás jelenti az igazi esélyegyenlőséget.

Ahogy ez sokszor lenni szokott, a SignCoders indulásának is személyes előzménye volt. Alapítója Károlyi Antal, aki az ELTE-n végzett fizikusként, PhD fokozatát a BME-n szerezte, majd 1998-ban pénzügyi területre váltott Frankfurtban, aztán Londonban. Haza 2011-ben tért, hogy aktív szereplője és építője legyen az itthoni startup ökoszisztémának. „Kislányunk – aki ma már nagylány – siketek iskolájába járt, ekkor szembesültünk azzal, hogy náluk kevés figyelem jut a digitális oktatásra. Azt láttuk, hogy a siketekkel szemben a társadalomnak nem igazán van elvárása, ennek megfelelően az iskola is csak alapvető munkákra készíti fel őket. Akik ennél többet szeretnének, azok nehéz helyzetben vannak, mert a speciális iskolákban digitális képzéseket nem igazán érhetnek el. Próbáltunk ezen segíteni – az iskolába ilyen jellegű oktatást akartunk bevinni –, de azt láttuk, hogy a tanárok nagyon túlterheltek, így más irányba indultunk és megpróbáltunk digitális tananyagot fejleszteni. Ehhez kísérleti jelleggel olyan szellemi műhelyt hoztunk létre, ahol megpróbáltunk érintetteket foglalkoztatni. Az induláshoz alapítótársat kerestem, aki egy siket programozó lett. Vele a tényleges cégünk 2020-ban indult el. Egyfajta társadalmi célú startup lett ez, amivel példát akartunk mutatni, amivel inspirálni akartuk a fiatalokat arra, hogy tanuljanak” – mondja Károlyi Antal.

Egyenrangú partnerek

A SignCoders jelenlegi dolgozóinak vagy egyetemi végzettségük van, vagy rendelkeznek azzal a tapasztalattal, ami alapján megkezdhették a webfejlesztői és design munkát. „A cégben – engem leszámítva – mindenki hallássérült, így a meetingeket jelnyelven tartjuk. Péntekenként home office-ban vagyunk, de amúgy egy coworking irodában dolgozunk, ami fontos szempont. Azért döntöttünk mellette, mert a közösségi iroda integrált környezetet jelent, egyfajta láthatóságot ad a kollégáknak. Sokat jelent, hogy más cégek szakemberei, illetve a hozzájuk érkezők is láthatják, hogy vannak munkavállalók, akik jelelnek, és nem zárkóznak be” – mondja Károlyi Antal. A SignCoders-nél tudatos döntés eredménye az is, hogy kft.-ként, nem pedig alapítványként, civilszervezetként működnek. Ezzel is azt szeretnék jelezni, hogy a piacon egyenrangú partnerként vannak jelen, és akként is szeretnének érvényesülni. Ez – noha esetenként eredményez nehézséget – része a cég esélyegyenlőségi stratégiájának.

A SignCoders-nek jelenleg két bevételi forrása van. Egyrészt részt vesznek Erasmus+ pályázatokban, aminek nagy előnye, hogy általa nemzetközi kapcsolatokat tudnak szerezni. „Nekünk elsősorban európai siketszervezetekkel vannak közös, főképp felnőttoktatáshoz kapcsolódó projektjeink. Ez azért fontos, mert azt látjuk, hogy jelnyelvi tananyag – pláne minőségi, továbbképzési tananyag – nagyon kevés van, de a közösségnek szüksége lenne rá. Ezt próbáljuk pótolni videós anyagok készítésével. Ezek sokfélék, van például, amelyik pénzügyi, és olyan is, ami a fiatalok programozási oktatását, vagy éppen az egészségügyi ismereteinek bővítését célozza. Volt olyan tananyagunk is, amivel az oktatók szoftvertesztelésre taníthattak meg nemcsak siket fiatalokat, hanem autizmusban, mozgássérültségben és egyéb fogyatékosságban érintett embereket is.”

Minden egyértelmű

A SignCoders másik fő tevékenysége a weboldal- és mobilapplikáció-fejlesztés, aminek része a design is. Itt az ügyfelek már cégek. „A partnereink számára fontos, hogy egyfajta társadalmi vállalkozásként működünk, de az elsődleges szempont nem ez, hanem a minőségi munka. Aki tehát hozzánk jön, az jellemzően elfogadóbb és támogatóbb, de az elvárásai szigorúak. A mi területünkön a siketség egyébként egyfajta előny is, hiszen az ügyfelekkel való kommunikáció írásban – vagy jelnyelvi tolmáccsal, de írásban is rögzítve – történik. A weboldalaknak még a legkisebb részéről is így egyeztetünk, emiatt félreértésekre lehetőség sincs, minden egyértelmű.”

A SignCoders csapata nem túl gyakran, de részt vesz munkahelyi szemléletformáló programokban is, elsősorban ügyfeleknél. Rendszeresen azért nem teszik ezt, mert elsősorban programozók és dizájnerek szeretnének lenni, nem pedig siket programozók és siket dizájnerek. Nem akarják, hogy a hangsúly a másságukon legyen, hogy a világ fogyatékossággal élőként tekintsen rájuk.

A pihenés csodákra képes – pláne egy végletekig leterhelt szülőnél

Immáron három éve segíti a fogyatékossággal élő gyerekek szüleit a szolnoki Pihenősziget, ahová a kicsiket és nagyokat el lehet vinni egy hétvégére annak érdekében, hogy az alatt a szülők feltöltődhessenek. Alapítója érintett anyukaként ébredt rá arra, hogy a sorstársak többségének nincs hozzá hasonlóan erős családi háttere, így ők terheiket hetente pár órára sem tudják letenni – nemhogy két napra. Pedig a gyerekeknek is hasznára válna, ha ezt megtehetnék.

Elolvasom

„Tudjuk, hogy az egyes fogyatékosságoknál milyen igények fordulhatnak elő, hol kérhető segítség”

Másfél évtizede segítik értelmi akadályozottsággal élő emberek önálló életre és munkavégzésre való felkészítését és egyben a társadalom érzékenyítését, működnek akkreditált foglalkoztatóként, az ukrajnai háború kirobbanása után pedig új feladatot is vállaltak. A Strázsa Tanya 2022 tavasza óta fogyatékossággal élő menekülteket is fogad, amiben az országban egyedülállóak.

Elolvasom