null

„Ők adják a gyártás szívét, motorját”

A világ egyik legnagyobb szivattyúgyára több mint fél évszázada alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégákat, erről a magyarországi gyár indulásakor sem mondtak le. Mit mutat a hazai pályán eltelt két évtized, és miért kétszeres érték a fogyatékossággal élő munkatárs?

A Grundfos a világ egyik legnagyobb szivattyúgyártója, dán anyacége 78 éves. A vállalat több mint 50 éve foglalkoztat megváltozott munkaképességű dolgozókat, erre először Dániában figyeltek kiemelten. Az alapító családi indíttatásból kezdett el fogyatékossággal élő kollégákat is alkalmazni, ami akkor még a skandináv világban is egyedülállónak számított. Magyarországon 22 éve van jelen a vállalat, Tatabányán indult az első gyár, a vezetők pedig már az építkezés megkezdésekor tudták, jelentős létszámban szeretnének megváltozott munkaképességű kollégákat alkalmazni.

Integrált értékek

„Erre már a gyár tervezésekor figyeltünk, az öltözőket, a munkát segítő infrastruktúrát is ennek megfelelően alakítottuk ki. Üzemünk jól vizsgázott, kollégáink minden egységet kényelmesen tudtak használni. Jelenleg négy gyárunk működik székesfehérvári és tatabányai telephelyeken, ezekben 110 megváltozott munkaképességű kollégánk dolgozik, jellemzően a gyártásban. A fogyatékosságokról nincs külön statisztikánk, de ez nem is számít, hiszen a kerekesszékesek, a mentális problémákkal vagy krónikus betegségekkel élők ugyanolyan értékes, hasznos munkatársak. Értékteremtő tevékenységük annyira integrált, hogy ha egy-két napra nélkülöznünk kellene őket, leállna a gyár” – mondja Szundy Olivér, a Grundfos Magyarország Kft. ügyvezetője.

Lojálisak és elkötelezettek

A cégnek itthon összesen 2200 alkalmazottja van, vagyis az állomány 5 százaléka fogyatékossággal élő. Számukra olyan munkaállomásokat alakítottak ki, amelyek a képességeikre szabottak. „Ez teszi lehetővé, hogy feladataikat jól el tudják látni, a munkavégzés ne okozzon számukra nehézséget. Nagyon hatékonyan dolgoznak, a velük szemben támasztott minőségi és mennyiségi követelmények kicsit sem lazábbak, egyszerűbbek vagy könnyebek a többi munkatársénál. Tapasztalataink pozitívak, ők a csapat legelkötelezettebb, leglojálisabb tagjai, náluk igen alacsony a fluktuáció. Azt is mondhatnám, ők adják a gyártás szívét, motorját” – emeli ki a cégvezető. A vállalat folyamatosan keresi az új munkatársakat, a tervek közt pedig az is szerepel, hogy nem csak a gyártósoroknál foglalkoztatnánk megváltozott munkaképességű dolgozókat, hanem az irodai munkakörökben is.

Az ilyen kollégák az épekre is hatással vannak, érzékenyítik őket, ez küldetése a Grundfosnak is. A szemléletformálást, az elfogadást, a fogyatékkal élők társadalmi integrálását a megváltozott munkaképességű csapat azért is segíti, mert nélkülük az épek nem, vagy csak indirekt módon találkoznának fogyatékkal élőkkel, a fogyatékosság kihívásaival. A gyárban kollégaként dolgoznak velük együtt, így sokkal befogadóbbá váltak, úgymond bátrabbak. Elengedték azt az óvatos távolságtartást, amellyel sokan ma is viszonyulnak a fogyatékkal élő emberekhez. A munkahely és a kollégák visszajelzése pedig azt mutatja, hogy mindez erősíti a megváltozott munkaképességű dolgozók önbecsülését is.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom