null

„Ők adják a gyártás szívét, motorját”

A világ egyik legnagyobb szivattyúgyára több mint fél évszázada alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégákat, erről a magyarországi gyár indulásakor sem mondtak le. Mit mutat a hazai pályán eltelt két évtized, és miért kétszeres érték a fogyatékossággal élő munkatárs?

A Grundfos a világ egyik legnagyobb szivattyúgyártója, dán anyacége 78 éves. A vállalat több mint 50 éve foglalkoztat megváltozott munkaképességű dolgozókat, erre először Dániában figyeltek kiemelten. Az alapító családi indíttatásból kezdett el fogyatékossággal élő kollégákat is alkalmazni, ami akkor még a skandináv világban is egyedülállónak számított. Magyarországon 22 éve van jelen a vállalat, Tatabányán indult az első gyár, a vezetők pedig már az építkezés megkezdésekor tudták, jelentős létszámban szeretnének megváltozott munkaképességű kollégákat alkalmazni.

Integrált értékek

„Erre már a gyár tervezésekor figyeltünk, az öltözőket, a munkát segítő infrastruktúrát is ennek megfelelően alakítottuk ki. Üzemünk jól vizsgázott, kollégáink minden egységet kényelmesen tudtak használni. Jelenleg négy gyárunk működik székesfehérvári és tatabányai telephelyeken, ezekben 110 megváltozott munkaképességű kollégánk dolgozik, jellemzően a gyártásban. A fogyatékosságokról nincs külön statisztikánk, de ez nem is számít, hiszen a kerekesszékesek, a mentális problémákkal vagy krónikus betegségekkel élők ugyanolyan értékes, hasznos munkatársak. Értékteremtő tevékenységük annyira integrált, hogy ha egy-két napra nélkülöznünk kellene őket, leállna a gyár” – mondja Szundy Olivér, a Grundfos Magyarország Kft. ügyvezetője.

Lojálisak és elkötelezettek

A cégnek itthon összesen 2200 alkalmazottja van, vagyis az állomány 5 százaléka fogyatékossággal élő. Számukra olyan munkaállomásokat alakítottak ki, amelyek a képességeikre szabottak. „Ez teszi lehetővé, hogy feladataikat jól el tudják látni, a munkavégzés ne okozzon számukra nehézséget. Nagyon hatékonyan dolgoznak, a velük szemben támasztott minőségi és mennyiségi követelmények kicsit sem lazábbak, egyszerűbbek vagy könnyebek a többi munkatársénál. Tapasztalataink pozitívak, ők a csapat legelkötelezettebb, leglojálisabb tagjai, náluk igen alacsony a fluktuáció. Azt is mondhatnám, ők adják a gyártás szívét, motorját” – emeli ki a cégvezető. A vállalat folyamatosan keresi az új munkatársakat, a tervek közt pedig az is szerepel, hogy nem csak a gyártósoroknál foglalkoztatnánk megváltozott munkaképességű dolgozókat, hanem az irodai munkakörökben is.

Az ilyen kollégák az épekre is hatással vannak, érzékenyítik őket, ez küldetése a Grundfosnak is. A szemléletformálást, az elfogadást, a fogyatékkal élők társadalmi integrálását a megváltozott munkaképességű csapat azért is segíti, mert nélkülük az épek nem, vagy csak indirekt módon találkoznának fogyatékkal élőkkel, a fogyatékosság kihívásaival. A gyárban kollégaként dolgoznak velük együtt, így sokkal befogadóbbá váltak, úgymond bátrabbak. Elengedték azt az óvatos távolságtartást, amellyel sokan ma is viszonyulnak a fogyatékkal élő emberekhez. A munkahely és a kollégák visszajelzése pedig azt mutatja, hogy mindez erősíti a megváltozott munkaképességű dolgozók önbecsülését is.

Fonal, ami mindenkit összeköt

Hetven éve kezdték meg a munkát harmincnál kevesebb vak és gyengénlátó munkatárssal, ma már kilencszáz dolgozójuk van, akik közül hatszázan megváltozott munkaképességűek. A Szegedi SZEFO Zrt. elsősorban kötött ruházati termékeket és áramelosztó, -szabályozó készülékeket készít akkreditált foglalkoztatóként, jelen van a nyílt munkaerőpiacon is. Mi kell ahhoz, hogy integrált munkahelyként sikerrel tudjanak működni?

Elolvasom

Készüljön bármi, a megváltozott munkaképesség nem akadály

Évtizedes munkával fejlődött kisvállalkozásból országosan jegyzett nagyvállalattá a Pro-Team Nonprofit Kft., amelynek tevékenysége folyamatosan bővült, de eredeti céljához, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához hű maradt. A cég indulása óta azt vallja: a befogadó társadalom alapja a diszkrimináció-mentesség, és az ahhoz társuló pozitív cselekvés.

Elolvasom

„Arra törekszünk, hogy mindenkinek tudjunk feladatot adni”

Takarítócégként indultak, de már három pékséget és egy call centert is üzemeltetnek megváltozott munkaképességű dolgozókkal, a hajléktalan embereket pedig parkgondozási feladatokkal várják. Ugyan a tevékenységek köre folyamatosan bővül, egy dolog állandó maradt: a munkatársak túlnyomó többsége valamilyen akadályozottsággal vagy krónikus betegséggel él.

Elolvasom