Tengeri kalandra hívja a gyerekeket a péceli befogadó játszótér

Pécelen nyitotta meg kapuit a 20. befogadó játszótér, amelyet a nemzeti lottótársaság a Nagykarácsony időszakos sorsjegy értékesítéséből befolyt összegből, azaz a játékosaival közösen épít. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” program keretében eddig országszerte 19 helyszínen adott át olyan játszótereket, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játékon keresztül ismerhetik meg egymást.

 Újabb, ezúttal péceli helyszínnel bővült azon játszóterek listája, amelyeket a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” programjának részeként valósít meg országszerte. A Szerencsejáték Zrt. célja, hogy az akadálymentes és befogadó játszóterekkel már gyermekkorban, a közös játékon keresztül valósítsa meg a szemléletformálást.

„A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalásának középpontjában mintegy 20 éve a fogyatékossággal élők társadalmi és munkaerőpiaci integrálása áll, ezen túlmenően pedig kiemelten fontosnak tartjuk, hogy nem csak a fizikai, hanem a gondolati akadályokat is lebontsuk országos szinten, melynek kiemelt eleme befogadó játszótér-építési programunk.  Ebben a hosszútávú programban már 20 ezer gyerek számára nyújtunk lehetőséget a közös játékra.” – hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia. A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója hozzátette: „A tavaly elindított "Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!" szemléletformáló kampányunkkal, valamint az év végéig átadott, összesen 22 befogadó játszótérrel szeretnénk megkönnyíteni az érintett gyermekek beilleszkedését.”

 A Szerencsejáték Zrt. hosszútávú tevékenysége elsősorban az érintett gyermekek beilleszkedésére és sikeres, boldog felnőtté válására fókuszál, hiszen Magyarországon mintegy 15 ezer gyermek él a fogyatékosság valamely típusával.

Egy fejlődő agglomerációs településnek óriási ajándék egy játszótér” – mondta dr. Szűcs Lajos. Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy: „szükség van olyan közösségi terekre, ahol a gyerekek együtt játszhatnak, hiszen egyre több a Pécelre költöző család. Öröm számomra, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek köszönhetően most már ebben a városban is lehetőség nyílt a szabadidő ilyen szép környezetben való eltöltésére.”

 A péceli befogadó játszótér olyan különleges és akadálymentes játékelemekkel várja a gyermekeket, mint például kincses sziget rejtelmeit bemutató, rámpával kialakított torony, a windsurf, az akadálymentes házikó vagy a négyállású hinta, amelyben a megszokott laphinta mellett baba-mama és egy hálós, beülős típusú hinta is helyet kapott. A tíz játékelem között olyan edukációs paneleket is elhelyeztek, amelyek a szórakoztató feladványokon keresztül a társas interakciók létrejöttét segítik elő.

A nemzeti lottótársaság 2017-ben indított játszótérépítési programja idén újabb szintet lépett, hiszen a kezdeményezés élén jószolgálati nagykövet is áll. Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők szélesebb körű integrációját. Az olimpikon kislányánál 2 éves korban diagnosztizálták Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegséget, egy ritka, genetikai rendellenességet, amely miatt Flóra kerekesszékkel közlekedik.

A Szerencsejáték Zrt. 2017-ben indította el játszótérépítési programját, amelyet az időszakos, limitált darabszámú Nagykarácsony sorsjegy értékesítésével, játékosaival közösen finanszíroz.  befogadó játszóterekkel a következő helyeken lehet találkozni: Budapest III., IV., VIII., XVI., XVIII., XXI., XXII. kerülete, Veszprém, Miskolc, Pécs, Sopron, Kaposvár, Debrecen, Tiszaföldvár-Homok, Esztergom, Nyíregyháza, Eger, Győr, Szekszárd, valamint Pécel.

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom