null

„Tudjuk, hogy az egyes fogyatékosságoknál milyen igények fordulhatnak elő, hol kérhető segítség”

Másfél évtizede segítik értelmi akadályozottsággal élő emberek önálló életre és munkavégzésre való felkészítését és egyben a társadalom érzékenyítését, működnek akkreditált foglalkoztatóként, az ukrajnai háború kirobbanása után pedig új feladatot is vállaltak. A Strázsa Tanya 2022 tavasza óta fogyatékossággal élő menekülteket is fogad, amiben az országban egyedülállóak.

Elsősorban értelmi fogyatékossággal élő emberek segítésére, tanulásban akadályozott fiatalok önálló életre és munkavégzésre való felkészítésére hozták létre a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet mintegy 15 éve. A képzési programjaik annyira sikeresek voltak, hogy 2015-ben maguk is akkreditált foglalkoztatóvá váltak, és átvették a szabadszállási Strázsa vendégház üzemeltetését. Ott az érintettek elsősorban vendéglátói feladatokat láttak el, sok vendéget fogadtak. Az értelmileg akadályozott munkatársaknak 2019 óta támogatott lakhatást is biztosít a szociális szövetkezet.

„Vendégházunkat kezdetben inkább csak diákcsoportok keresték fel, de később családok is megszálltak nálunk. Számukra is szerveztünk különböző programokat, volt például kenyérsütés, kézműves foglalkozás, túravezetés, és mivel a Strázsa Tanyán vannak lovak, kecskék, birkák, nyulak, cicák és kutyák, állatsimogatás is. Általános és középiskolás gyerekeknek tartottunk érzékenyítő programokat is, amelyeknél megtapasztaltuk, hogy körükben – sőt gyakran még a tanárok körében is – rengeteg a tévhit a fogyatékosságokról. Nagy lépés volt, hogy 2015-ben megépült a ParaParkunk is – mondja Németné Horváth Beáta, a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet alapítója és igazgató elnöke. A ParaPark olyan akadálymentes játszótér, ahol együtt játszhatnak ép és sérült gyerekek, és így észrevétlenül megtanulják egymást elfogadni, a különbözőségeket természetesnek tekinteni. A közösségi tér, amelyben az akadálymentes játékok mellett fejlesztő eszközök is vannak, Párizsban nemzetközi különdíjat is nyert. Az elismerést nem csak az ott elhelyezett eszközökkel érdemelte ki a játszótér, hanem az programjai miatt is.

Fotó: Strázsa Tanya

Speciális tudás, speciális feladat

A szövetkezet ma is akkreditált foglalkoztatóként működik, munkatársainak – összesen 50-60 embert foglalkoztatnak – 70 százaléka megváltozott munkaképességű. Vannak köztük értelmileg akadályozott személyek és mozgáskorlátozottak, szervi fogyatékossággal élők és olyanok is, akik műtétek hosszú sora miatt élnek nehezítettséggel. A vendéglátáshoz kapcsolódó munkák mellett az érintettek – főleg azok, akik súlyosabb vagy halmozott fogyatékosságokkal élnek – dolgozhatnak a szövetkezet kézműves műhelyében is, és ott készíthetnek csodaszép termékeket. Az ünnepek közeledtével a szövetkezet nagyobb megrendeléseket is szokott kapni, de egyébként elsősorban a vendégház látogatói vásárolják termékeiket. Ez a lehetőség most szünetel, mert a Strázsa Tanya az ukrajnai háború kitörése óta menekült-ellátóhelyként is működik, az oda érkezőknek pedig értelemszerűen nincs anyagi keretük arra, hogy ilyesmit vásároljanak.

„A menekültellátásba a kezdetek kezdetén, már 2022 márciusának elején bekapcsolódtunk, azóta érkeznek hozzánk fogyatékossággal elő érintettek az ukrajnai térségből. Azért vállaltunk ilyen feladatot, mert nekünk – szemben a többi szervezettel, amelyik segítséget nyújtott – a fogyatékossággal élő emberek ellátásában komoly tapasztalatunk volt. Tudjuk, milyen speciális igények fordulhatnak elő, milyen esetben melyik orvoshoz kell fordulni, hol lehet gyors segítséget kérni. A vendégházunk munkatársai sem lepődtek meg azon, ha kerekesszékes ember, vagy autizmusban érintett gyermek érkezett hozzánk, őket is teljes természetességgel fogadták. Emiatt éreztük úgy, hogy segíteni tudjuk a menekültellátást.”

Fotó: Strázsa Tanya

Az érintetteket eleinte Ukrajnában működő, menekülteket támogató szervezetek, majd magyarországi civil szervezetek és a Védelmi Bizottság irányította a szövetkezethez. Ma már nagyjából húsz-harminc szervezettel dolgoznak együtt, mindegyikük tudja, hogy ha fogyatékossággal élő menekültekről van szó, akkor őket kell keresniük. „Volt már nálunk olyan hatfős család is, ahol nem csak egy-egy ember volt fogyatékosságban érintett, hanem négy fő. Jelenleg nagyságrendileg napi szinten 30 menekült él nálunk. A fogyatékosságok köre vegyes, az elmúlt héten egyetlen nap alatt érkezett hozzánk egy amputált lábú férfi, egy korai demens ember, egy paranoid skizofrén, egy néhány nappal korábban nagy műtéten átesett, ápolás-gondozásra szoruló középkorú férfi, valamint egy idős házaspár. Ők mindannyian speciális ellátásra szorulnak, és óriási terhet jelentenének a társadalomra, ha nem lenne egy hely, ahol gondoskodnak róluk.”

Kell a segítség

A szociális szövetkezet a menekülteknél szeretné elérni, hogy ha arra fizikailag és mentálisan képesek, akkor munkát vállaljanak és gondoskodjanak a családjukról. Költözzenek albérletbe, a gyerekeik járjanak iskolába és kapják meg azt a típusú fejlesztést, amelyre szükségük van. „Eddig több mint kétszázhatvanan fordultak meg nálunk, és közülük jó néhány családnál ezt már sikerült elérnünk. A menekülteket az elindulást követően is segítjük. Jelenleg 84 mentoráltunk van, köztük nagyjából húsz szülő nélküli gyerek, aki gyámmal tartózkodnak Magyarországon.”

A szövetkezet új feladatának finanszírozása sok esetben nehézkes volt, néhány hónapig az SOS, majd az ENSZ egyik szervezete nyújtott számukra segítséget, aztán bekerültek a Belügyminisztérium menekültügyi programjába, ami idén járt le. A szövetkezet bízik abban, hogy programjuk folytatódhat, amire minden esély megvan, mert a korábbi projektjeiket is nagyon eredményesen, az előzetesen vállalt létszámánál több ellátottal zárták. Értékelésükben külön is szerepelt, hogy elhivatottsággal és magas szakmai színvonalon végezték munkájukat, tehermentesítve ezzel a magyar ellátórendszert. A szövetkezet munkája adományokkal is támogatható, amire eleinte nagy volt az emberekben a hajlandóság, magánszemélyek, kisebb-nagyobb szervezetek is nyújtottak segítséget, köztük a Magyarországi Lions klubok is. Mára azonban alábbhagyott a támogatók lelkesedése, pedig sok helyen most is nagy a szükség. A reménybeli új források érkezéséig a szövetkezet önerőből, minden erőforrását bevetve dolgozik azért, hogy elláthassák azokat az embereket, akik fogyatékosságuk vagy életkoruk miatt erre önerőből nem képesek.

Nem siket szakemberek, egyszerűen csak jó szakemberek

Túl azon, hogy webfejlesztéssel foglalkoznak, digitális tananyagok készítésével segítik a sorstársak képzését, munkavállalását. Bár a SignCoders munkatársai siket emberek, ők nem siket programozók és siket dizájnerek akarnak lenni, hanem egyszerűen csak programozók és dizájnerek. Számukra a befogadás jelenti az igazi esélyegyenlőséget.

Elolvasom

A pihenés csodákra képes – pláne egy végletekig leterhelt szülőnél

Immáron három éve segíti a fogyatékossággal élő gyerekek szüleit a szolnoki Pihenősziget, ahová a kicsiket és nagyokat el lehet vinni egy hétvégére annak érdekében, hogy az alatt a szülők feltöltődhessenek. Alapítója érintett anyukaként ébredt rá arra, hogy a sorstársak többségének nincs hozzá hasonlóan erős családi háttere, így ők terheiket hetente pár órára sem tudják letenni – nemhogy két napra. Pedig a gyerekeknek is hasznára válna, ha ezt megtehetnék.

Elolvasom