null

„Komoly értékek szunnyadnak azokban, akiket a társadalom nem fogad be, nehezen ismer el”

Fókuszukban főleg a látássérültek és a cukorbetegséggel élő emberek állnak, de szociálisan érzékenyek minden ügyre, ami elesett emberekhez, rászorulókhoz köthető. A nemzetközi Lions mozgalom Mozaik Clubja több civil szervezetet is támogat, szó szerint ott segít, ahol tud, és ahol arra valóban szükség van.

A Lions a világ legnagyobb tagsági alapon szerveződő jószolgálati mozgalma, közel 1,4 millió tagja és csaknem 50 ezer klubja van világszerte. Ők elsősorban látássérülteket – világszerte 390 szemklinikát tartatnak fenn – és cukorbetegeket, elesett embereket támogatnak. Magyarországon 800 fő vesz részt a szervezet munkájába, ők alkotnak összesen 38 klubot. Ilyen a Mozaik Club is, amelynek 30 tagja van. „Mi mindannyian érzékenyek vagyunk szociálisan, elsősorban vak- és gyengénlátó, siket és mozgáskorlátozott, hajléktalan vagy éhező embereket támogatunk, illetve ukrajnai menekülteket, akik között sok a magyar” – mondja Fésűs András, a Mozaik Lions Club tagja, a magyarországi Lions szövetség volt vezetője. Az általuk is támogatott Strázsa Tanya Szociális Szövetkezetben azok a menekültek kapnak ellátást, akiknél a család egy vagy több tagja fogyatékossággal él. A szövetkezet nemrégiben jutott két felújításra szoruló épülethez, ahol a Mozaik finanszírozza a nyílászárók cseréjét.

„Ők pozitívan fogadnak minden segítséget, tavaly részt vettek az adventi koncertünkön is. Ott arra is lehetőséget kaptak, hogy egy hosszú asztalra kitehessék és árulhassák azokat a kézműves termékeket – például fonott kosarat, vagy általuk szőtt szőnyeget –, amelyeket a Strázsa Tanyán készítettek. A manufaktúrában van olyan fiatal is, akinek veleszületetten nagyon rövidek az ujjai. Ő hihetetlenül büszke arra, hogy a papírt annyira jól tudja sodorni, hogy abból kosárfonásra is alkalmas vesszők készülhetnek. Ez is rámutat arra, hogy komoly értékek szunnyadnak azokban az emberekben, akiket a társadalom nem fogad be, nehezen ismer el – mondja Fésűs András.

Vakként sem lehetetlen

A Mozaik Club a vámosújfalui Búzavirág Alapítványt is támogatja közvetlenül. „Ők súlyosan látássérült, állami gondozott gyerekeknek és már felnőtt fiataloknak nyújtanak segítséget, foglalkoznak Down-kóros személyekkel is. Az érintettek életkezdését főképp tudásátadással próbálják segíteni, megtanítják őket arra, hogyan kell vesszőt fonni, szilvát aszalni, korongozni. Van olyan korongozójuk is, aki teljesen vak. Nyáron szerveznek érzékenyítő táborokat is gyerekeknek, fel lehet őket keresni osztálykirándulások keretében is” – mondja Fésűs Mary, a Mozaik Lions Club elnöke.

A klub jó kapcsolatban van a Vakok Intézetével is, nekik elsősorban olyan koncerteket szoktak szervezni, amelyeknek ők a kedvezményezettjei. „Figyelünk azokra is, akik valamilyen kéréssel fordulnak hozzánk. Ilyen volt például az, amikor segítettük vakvezető kutyák képzésének finanszírozását. Ekkor a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének csepeli képzőhelyén »fogadtunk örökbe« egy, majd még egy kutyát. Az egyik a gazdáját az egyetemre is mindig elkísérte, amikor az egyetemi hallgató lett” – veszi vissza a szót Fésűs András.

A diabétesz árnyékában

A diabétesszel élő emberek szintén a látássérülés kapcsán kerültek a jószolgálati mozgalom fókuszába, ez a betegség ugyanis késői szövődményként látásromlást, látásvesztés okozhat. Idős korára sok diabéteszes ember megvakul, vagy akár rendkívüli mértékben romlik a látása. Ebben nem csak a diabétesz, hanem a szürke hályog is szerepet játszik, ami ugyan műthető, de a cukorbetegek idős korukra inoperábilissá válnak a rossz sebgyógyulási hajlamuk miatt, ami szintén az alapbetegségükből adódik. Emiatt náluk ez a betegség helyrehozhatatlan látásvesztést okozhat.

A Mozaik együttműködő partnere dr. Károlyi György is, aki a Lions Club Sopron oszlopos tagja, és diabéteszes gyerekeknek játékot is fejlesztett. Ő a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet csecsemő- és gyermekgyógyász főorvosa, szakterülete az 1-es típusú cukorbetegség, ami már gyermekkorban kialakul. Az általa tervezett társasjáték a Tudj és Merj nevet viseli, és azt a célt szolgálja, hogy a cukorbeteg gyerekeket környezetük könnyebben megérthesse, a diabétesz sajátosságaival pedig távolabbi családtagjaik, barátaik és iskolatársaik is tisztában legyenek. Ez segíti a betegség jobb elfogadását, a megváltozott anyagcsere-állapottal járó élethelyzetek kezelését. A játékhoz tartozó kártyákat (ezeken diabéteszhez kötődő kérdések vannak, külön lapokon pedig szerepelnek a helyes válaszok is) már angol, német és francia nyelvre is lefordították. A játék magyar nyelven 2010-ben volt elérhető, akkor terjesztették diabetológus szakorvosokon és a szervezet keretein keresztül, rászorultságtól függően ingyen vagy önköltségi áron. A játék hamarosan elérhető lehet a balti és a skandináv államokban is (most épp arra próbál a klub forrást szerezni, hogy az ottani szakmai és nyelvi lektorálás megtörténhessen). A játékot szeretnék itthon is újra kiadni, de annak finanszírozását is meg kell még oldaniuk.

Bár a Mozaik Lions Club fókuszában főképp a látássérültek és a diabétesszel élők állnak, nemrég komoly segítséget kaptak tőlük a hajléktalanokkal foglalkozó szakemberek is. Nagy büszkeségük, hogy budapesti ellátórendszer nekik köszönhetően jutott három olyan gépjárműhöz, ami szükséges az élelmiszer-kiszállítási és személyszállítási feladatok ellátásához.

„A nőiesség komplex fogalom, fontosnak tartom külsőleg és belsőleg is”

Még ma is gyakori, hogy a sérüléssel, fogyatékossággal élő nőkre a társadalom nem nőként, hanem inkább gyerekként, gyámolítandó személyként tekint – akkor is, ha amúgy felnőttek, akár már családot is alapítottak. Erről a témáról és a nőiesség kérdésköréről Nagy Mónikával, a Szerencsejáték Zrt. karitatív hálózatának munkatársával beszélgettünk.

Elolvasom