null

Túl a papírhajtogatáson

Kávézó, ahol az italokat fogyatékossággal és pszichiátriai betegségekkel élő emberek szolgálják fel, és mellette ők készítik a szárazsüteményeket is – méghozzá fejlesztő foglalkozás keretében. Idén júniusban nyitott meg Lentiben az első olyan hazai vendéglátóhely, ahol nappali ellátást igénybe vevő érintettek ily módon végezhetnek értékteremtő munkát.

Júniusban egy olyan kávézó nyitotta meg kapuit a Zala vármegyei Lentiben, amelyben nappali ellátás keretében, fejlesztő foglalkozás részeként készítenek és kínálnak kávét és süteményt fogyatékossággal élő és pszichiátriai betegségekben érintett emberek. A vendéglátóhelyet a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet – amely a Tordasi Műhelyt is működtető, Fejér Vármegyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézményt is fenntartja – hívta életre három éves felkészülést követően. A fejlesztő foglalkoztatás révén a Kolping Kávézó dolgozói – segítők támogatásával – biztonságos környezetben végezhetnek teljes értékű munkát. A helyet még különlegesebbé teszi, hogy a felszolgált kávé fair trade alapon működő, biodiverzitást szem előtt ültetvényről származik.

Tiplik helyett kávéház

„Magát a fejlesztő foglalkozást 2017-ben kezdtük meg Lentiben, és már akkor tervben volt, hogy a gondozottjaink olyan tevékenységeket is végezhessenek, amelyek túlmutatnak az egyszerű »papírhajtogatáson«. Miután egy céggel leszerződtünk, tipliválogatással is foglalkozhattunk, de ahhoz a feladathoz nem volt ideális a telephelyünk. Elkezdtünk új helyszínt keresni, és amikor ezt az akkori plébános megtudta, megmutatta nekünk azt az épületet, amiben végül a kávézót kialakítottuk. Mivel mi is egyházi fenntartású intézmény vagyunk, a püspök úr jóváhagyásával történhetett meg az adásvétel. Az épület nagyon romos volt, a teteje le volt szakadva, a födémje beázott mindenütt, a padozata fel volt hólyagosodva. A helyzet katasztrofális volt, de megkezdtük a felújítást és egyre inkább megérintett bennünket az épület varázsa, szépsége. Azt éreztük, kár lenne, ha itt csak tipliket válogatnánk vagy kerámiáznánk. Emiatt került elő annak ötlete, hogy nyissunk egy igazi kávéházat. Az épület alapterülete közel 240 négyzetméter, így egyfajta közösségi térként is funkcionál, kiváló helyszín munkahelyi megbeszéléseknek, kulturális eseményeknek, tudunk kisgyermekes családokat is fogadni” – mondja Pozonec-Csoma Veronika, a Lentiben működő Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ és a Kolping Kávézó vezetője.

Olyan vendéglátóhely – legyen az étterem vagy kávézó – már az ország több pontján is működik, amelyben megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak, de olyan még nem volt, ahol ezt a tevékenységet fejlesztő foglalkoztatás keretében végzik az érintettek. A kávézó dolgozóinak mindegyike valamilyen fogyatékossággal (például mozgás vagy érzékszervi problémával, beszédfogyatékossággal vagy autizmus spektrum zavarral), illetve pszichiátriai betegséggel él. Utóbbiakról tavaly október óta gondoskodik az intézmény, akkor nyílt meg a pszichiátriai nappali ellátás a településen.

„Mi a fejlesztő foglalkoztatásban résztvevőket a szociális törvény szerint foglalkoztatjuk, munka- és szervezetpszichológus javaslata alapján. Az érintettek úgy dolgozhatnak, ha állandó felügyeletet biztosítunk számukra, ami esetünkben azt jelenti, hogy folyamatosan mellettük van egy-egy gondozónő. Az italokat szinte mindig ők készítik el, de a felszolgálást a foglalkoztatott személyek végzik. Segítséggel szintén ők készítik a száraz süteményeket a fejlesztő foglalkoztatás keretében. Erre az adott lehetőséget, hogy a gazdasági ügyintézőnknek cukrász végzettsége is van, így ő heti négy órában sütési délelőttöket tart az ellátottaknak.” A kávézóban zajló fejlesztő foglalkozásban jelenleg 14 fő vesz részt, de a létszámot hamarosan bővítik, a pszichiátriai betegek közül már jelentkeztek is hárman-négyen erre a munkára. Ők a próbafoglalkozáson már túl vannak, most várják a munka- és szervezetpszichológus véleményét arról, hogy alkalmasnak látja-e őket erre a feladatra.

Mindenki érték

„Vendégeink tisztában vannak azzal, hogy a kávézóban dolgozók valamilyen problémával élnek, ezt a kávézó beharangozásakor és annak átadásakor is hangsúlyoztuk. Fontosnak tartjuk ennek kommunikálását, mert így mindenki megtapasztalhatja, hogy a megváltozott munkaképességű, sérült vagy fogyatékossággal élő emberek is ugyanolyan értékes munkát végezhetnek, mint bárki más. Egyedül arra kell figyelni, hogy türelmesek legyünk velünk. A vendégek visszajelzései nagyon jók, a többség a környékről érkezik hozzánk, vannak, akik már most visszajárók. Mivel Lentiben termálfürdő is működik, távolabbi országrészekből is voltak már vendégeink, akadtak olyanok is, akik Szlovéniából érkeztek. A forgalmunk sokkal nagyobb, mint amire előzetesen számítottunk.”

A kávézó a társadalmi szemléletformálásra, érzékenyítésre is hangsúlyt fektet, pláne a gyerekeknél. Ennek érdekében programokat szerveznek a vendéglátóhelyen. Tervben vannak kézműves foglalkozások, hétvégén pedig lesznek matinéműsorok is. A vendéglátóhely épületében egy foglalkoztatási tér is helyet kapott, ahol a szociális intézmény ellátottjai – azok, akik nem tudnák a klasszikus kávézói feladatot ellátni – bedolgozási munkákat is végezhetnek, ehhez keresi az intézmény a munkáltatói kapcsolatokat.

A pihenés csodákra képes – pláne egy végletekig leterhelt szülőnél

Immáron három éve segíti a fogyatékossággal élő gyerekek szüleit a szolnoki Pihenősziget, ahová a kicsiket és nagyokat el lehet vinni egy hétvégére annak érdekében, hogy az alatt a szülők feltöltődhessenek. Alapítója érintett anyukaként ébredt rá arra, hogy a sorstársak többségének nincs hozzá hasonlóan erős családi háttere, így ők terheiket hetente pár órára sem tudják letenni – nemhogy két napra. Pedig a gyerekeknek is hasznára válna, ha ezt megtehetnék.

Elolvasom

„Tudjuk, hogy az egyes fogyatékosságoknál milyen igények fordulhatnak elő, hol kérhető segítség”

Másfél évtizede segítik értelmi akadályozottsággal élő emberek önálló életre és munkavégzésre való felkészítését és egyben a társadalom érzékenyítését, működnek akkreditált foglalkoztatóként, az ukrajnai háború kirobbanása után pedig új feladatot is vállaltak. A Strázsa Tanya 2022 tavasza óta fogyatékossággal élő menekülteket is fogad, amiben az országban egyedülállóak.

Elolvasom