null

Dísztárgyak és kutyapárnák – fejlesztés mellett nem akadály az értelmi fogyatékosság

Kutyapárnáik sokaknak ismerősek lehetnek, mellettük dísztárgyaik, játékaik is. A Tordasi Műhely piros macskás logója egyfajta garancia arra, hogy a termékek kiváló minőségűek, megállják a helyüket a piaci versenyben is. A Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény 2023-ban az év fejlesztő foglalkoztatója címet is kiérdemelte.

Tordason nagy hagyománya van a szociális gondoskodásnak, a településen álló Dreher-kastélyban régen idősellátással foglalkoztak, majd fogyatékossággal és nem fogyatékossággal élők ellátásával. Az új épület állami céltámogatásból épült, 2000-ben adták át. Ma ezt hívják Gesztenyés Egyesített Szociális Intézménynek. Később épültek kisebb épületek halmozottan sérült embereknek, a faluban pedig kialakítottak lakóotthont. Jelenleg a tordasi anyaintézményben csaknem háromszáz értelmi fogyatékossággal, értelmi akadályozottsággal élő lakó él, ebből kétszázan a nagyobb épületben, apartmanos rendszerben.

„Ez azt jelenti, hogy minden lakóegységhez külön fürdőszoba és előtér tartozik. Az intézmény Otthon az otthonban nevű részlegén az ápolói jelenlét nagyon csekély, ott a lakók, amennyire csak lehet, önállóan élnek. A tordasi anyaintézményünknek Budapesten, a XVIII. kerületben külön telephelye is van. Az ottani pszichiátriai otthonban 140 krónikus pszichiátriai beteget és 36 otthoni ellátásban élő rehabilitációs beteget gondoznak – mondja Inotay György, a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény korábbi vezetője, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet főigazgatója.

Főszerepben a foglalkoztatás

Tordason a foglalkoztatás már azt megelőzően megkezdődött, hogy arról jogszabályok rendelkeztek volna. Már a kastélyban is zajlott ilyen tevékenység, később pedig – bedolgozási munkákban – együttműködött az intézmény a Főkefével és a Kézművel. A lakók jártak dolgozni Törökbálintra is, a jégkrémgyárba, és helyben, a szövetkezetnél is végeztek mezőgazdasági munkát. A foglalkoztatás akkor lett hangsúlyosabb, amikor az ezredfordulón elkészült az új épület. Az intézmény ekkor alakított ki külön műhelyeket, épületében már megszámlálhatatlanul sok profillal működik a foglalkoztatás.

„A lakóink legalább húszféle tevékenységet végeznek. Ezeket a fogyatékkal élő emberek igényeihez igazítottuk, de a foglalkoztatás során figyelembe vesszük a piaci igényeket is. A legtöbben a textiltermékeinket és a játékainkat ismerik, illetve a kutyapárnáinkat, amelyek már egyfajta védjegyeink. Ezekből évente sok száz darab készül és kel el. A szövödei termékeink is népszerűek, ahogy a papír dísztárgyaink is, amelyek kézzel gyűrtek, batikoltak. Ezek mind piacképes árucikkek, törekszünk ugyanis arra, hogy amin a logónk – ami egy piros macska – szerepel, az minőségi legyen. A portékáinkkal sok éven át jelen voltunk a Sziget Fesztiválon, a Művészetek Völgyében pedig most is van külön udvarunk. Megfordulunk egyéb fesztiválokon is, és járunk adventi várásokra, főleg Székesfehérvárra, de időként Budapestre is. Az árusításainkhoz hagyományosan kapcsolódnak a Tordasi Szivárvány Együttes országjáró szerepléseihez is. A termékeink emellett az intézményünkben is megvásárolhatók. Az ünnepi időszakokban kapunk céges megkereséseket is” – mondja Inotay György.

Jelen lenni mindenhol

Vannak a Gesztenyésnek nem saját termékei – például ruhaszárító és ruhacsipesz – is, amik főleg bedolgozási, összeszerelési munkák végeredményei. „Az egyik elektronikai céggel is van együttműködésünk, ott a csomagolóanyag újrahasznosítását, feldolgozását segítjük. Ez kijárós munka, a lakóink már két éve végzik Szigetszentmiklóson. Intézményen belül is foglalkoztatjuk őket, végeznek például takarítói munkát, konyhai kisegítői és mosodai munkát. Az ilyen tevékenységekért ugyanúgy kapnak dotációt, tehát fizetést, mint bármilyen más munkáért. Mi gondozzuk a település temetőjét és a saját intézményünk kertjét is, amihez kertészeti profil is kapcsolódik. Termesztünk például saját felhasználásra paradicsomot és paprikát, fűszereket és gyógynövényeket. Tordason az idősek étkeztetését és melegétel-kiszállítását is mi oldjuk meg” – mondja az intézményvezető.

A tordasi intézmény a társadalmi szemléletformálásba nem csak termékei és szolgáltatásai révén kapcsolódott be, hanem egy saját rendezvénnyel is. A Dallal Tánccal Egymásért fesztivált már sok éve megtartják minden nyáron, sajátossága, hogy alkalmából fogyatékossággal élő és nemfogyatékos művészek lépnek együtt színpadra. Június elején külön napja van a foglalkoztatásnak is, ami kiemelt esemény. Tavaly egy tartalmas, 200-300 fős konferencia is kapcsolódott hozzá. Novemberben megünneplik az intézmény születésnapját is, aminek alkalmával a tíz, húsz, vagy akár harminc éve ott élőket is köszöntik, illetve a kerek életkort betöltő dolgozókat.

„Ha az állásinterjún szóba kerül a gyerek fogyatékossága, egyből elköszönnek a munkaadók”

A sérült vagy fogyatékossággal élő édesanyák még részmunkaidőben is nehezen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és gyakori probléma náluk az is, hogy csak a gyereküknek élnek, saját kikapcsolódásukra, feltöltődésükre nem szívesen szánnak időt – pedig ez a gyerekeknek is érdeke lenne. Az érintettek helyzetén próbál javítani a Találj Magadra Egyesület.

Elolvasom

„Érintett szülőként tisztában vagyunk azzal, mit jelenthet egy sérült gyerek fejlesztése”

Gyógytornászokkal, gyógypedagógusokkal, logopédusokkal és más szakemberekkel próbálja segíteni a rehabilitációra szoruló gyerekek szüleit a pécsi Borsóház, amelynek neve sokaknak Zente, az SMA-ban érintett kisfiú fejlesztése miatt lehet ismerős. Az intézmény alapítói saját tapasztalatból tudják, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak az érintett családok, emiatt szeretnének alapítványként is mellettük lenni.

Elolvasom

„A szexuális visszaéléseknél mérlegelésnek egyáltalán nincs helye”

A fogyatékossággal élő emberek az átlagosnál védtelenebbek az abúzussal és a megfélemlítéssel szemben, különösen igaz ez az értelmi sérült, autista személyekre. Esetükben nem csak felismerni, hanem orvosolni is nehezebb az ilyen problémákat. Erre kínál válaszokat a Kézenfogva Alapítvány hamarosan induló programja, amelynek alapelemeit már évtizedekkel ezelőtt kidolgozta és kipróbálta a civil szervezet.

Elolvasom