null

Vízi világba kalauzolja a gyerekeket a kiskunhalasi befogadó játszótér

Kiskunhalason nyitotta meg kapuit a nemzeti lottótársaság 24. befogadó játszótere. A Játék összeköt! program keretében a gazdagon felszerelt, a mesék világát idéző játszóterek révén Magyarországon egyedülálló, mindenki számára használható közösségi terek épülnek, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek az együtt játszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké.

A Szerencsejáték Zrt. 2017 óta 23 befogadó játszóteret épített országszerte. Ezeknek a játszótereknek a különlegessége, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudnak játszani. A játszóterek akadálymentesen megközelíthetők, az egyes játékelemek között kerekesszékkel önállóan, segítség nélkül lehet közlekedni.

A Szerencsejáték Zrt elnök-vezérigazgatója, Mager Andrea azt mondta: „A dél-alföldi régióban először Kiskunhalason épülhetett meg a befogadó játszótér Sóstó Fürdő területén. Hangsúlyoznom kell azonban, hogy nem csupán egy játszótérről beszélünk, hanem egy olyan közösségi térről, amely alkalmas arra, hogy a gondolati akadályokat is lebontsuk. Meggyőződésünk, hogy az ép és a fogyatékkal élő gyerekek számára az együtt szerzett élmény, a közös játék hosszú távon hat, és segíti az elfogadást, ezzel együtt a társadalomba való könnyebb beilleszkedést.”

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalásának középpontjában 20 éve a fogyatékossággal élők társadalmi és munkaerőpiaci integrálása áll. Ennek egyik eleme a befogadó játszótér-építési program, melynek keretében a gazdagon felszerelt, a mesék világát idéző játszóterek révén már közel húszezer gyermeket ismerkedhetett meg az önfeledt játék, a szórakozás ezen formájával.

„Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy a Szerencsejáték Zrt. választása az idei évben Kiskunhalasra esett. Városunk életében hatalmas léptékű ez a fejlesztés, bátran mondhatom, hogy a település legszebb játszótere készült el a program keretében” – hangsúlyozta Fülöp Róbert polgármester. Hozzátette: Kiskunhalason több olyan intézmény is működik, ahol fogyatékossággal élő gyermekekkel foglalkoznak, így biztos vagyok benne, hogy a Szerencsejáték Zrt. küldetéseként megfogalmazott integritási szándék napról napra érzékelhető lesz a Sóstó partján. Az idei évben az alábbi Milne idézettel indítottuk útjukra az első osztályosokat: „Bátrabb vagy, mint hiszed, erősebb, mint sejted, és okosabb, mint véled!” Legyen ez a mottója Kiskunhalas új közösségi színterének is! – emelte ki Kiskunhalas polgármestere.

A nemzeti lottótársaság 2022-ig 22 inkluzív játszóteret épített, amelyet idén egy budapesti és öt vidéki helyszínnel bővít. A Kiskunhalason szeptember végén átadott befogadó játszótér a vízi világ tematika köré épült, díszítőelemei között megjelenik Sóstó Fürdő sokszínű élővilága. A játszótérre egyedi játékelemeket és modern okospadot is telepítettek, így egyfajta közösségi térként is funkcionál. Az új helyszín olyan különleges és akadálymentes játékelemekkel várja a gyermekeket, mint például szitakötő hinta, rámpával kialakított panellabirintus, akadálymentes horgászházikó, a megszokott laphinta mellett baba-mama és egy fészek hinta is helyet kapott.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információról itt lehet tájékozódni.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom