null

Vízi világba kalauzolja a gyerekeket a kiskunhalasi befogadó játszótér

Kiskunhalason nyitotta meg kapuit a nemzeti lottótársaság 24. befogadó játszótere. A Játék összeköt! program keretében a gazdagon felszerelt, a mesék világát idéző játszóterek révén Magyarországon egyedülálló, mindenki számára használható közösségi terek épülnek, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek az együtt játszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké.

A Szerencsejáték Zrt. 2017 óta 23 befogadó játszóteret épített országszerte. Ezeknek a játszótereknek a különlegessége, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudnak játszani. A játszóterek akadálymentesen megközelíthetők, az egyes játékelemek között kerekesszékkel önállóan, segítség nélkül lehet közlekedni.

A Szerencsejáték Zrt elnök-vezérigazgatója, Mager Andrea azt mondta: „A dél-alföldi régióban először Kiskunhalason épülhetett meg a befogadó játszótér Sóstó Fürdő területén. Hangsúlyoznom kell azonban, hogy nem csupán egy játszótérről beszélünk, hanem egy olyan közösségi térről, amely alkalmas arra, hogy a gondolati akadályokat is lebontsuk. Meggyőződésünk, hogy az ép és a fogyatékkal élő gyerekek számára az együtt szerzett élmény, a közös játék hosszú távon hat, és segíti az elfogadást, ezzel együtt a társadalomba való könnyebb beilleszkedést.”

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalásának középpontjában 20 éve a fogyatékossággal élők társadalmi és munkaerőpiaci integrálása áll. Ennek egyik eleme a befogadó játszótér-építési program, melynek keretében a gazdagon felszerelt, a mesék világát idéző játszóterek révén már közel húszezer gyermeket ismerkedhetett meg az önfeledt játék, a szórakozás ezen formájával.

„Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy a Szerencsejáték Zrt. választása az idei évben Kiskunhalasra esett. Városunk életében hatalmas léptékű ez a fejlesztés, bátran mondhatom, hogy a település legszebb játszótere készült el a program keretében” – hangsúlyozta Fülöp Róbert polgármester. Hozzátette: Kiskunhalason több olyan intézmény is működik, ahol fogyatékossággal élő gyermekekkel foglalkoznak, így biztos vagyok benne, hogy a Szerencsejáték Zrt. küldetéseként megfogalmazott integritási szándék napról napra érzékelhető lesz a Sóstó partján. Az idei évben az alábbi Milne idézettel indítottuk útjukra az első osztályosokat: „Bátrabb vagy, mint hiszed, erősebb, mint sejted, és okosabb, mint véled!” Legyen ez a mottója Kiskunhalas új közösségi színterének is! – emelte ki Kiskunhalas polgármestere.

A nemzeti lottótársaság 2022-ig 22 inkluzív játszóteret épített, amelyet idén egy budapesti és öt vidéki helyszínnel bővít. A Kiskunhalason szeptember végén átadott befogadó játszótér a vízi világ tematika köré épült, díszítőelemei között megjelenik Sóstó Fürdő sokszínű élővilága. A játszótérre egyedi játékelemeket és modern okospadot is telepítettek, így egyfajta közösségi térként is funkcionál. Az új helyszín olyan különleges és akadálymentes játékelemekkel várja a gyermekeket, mint például szitakötő hinta, rámpával kialakított panellabirintus, akadálymentes horgászházikó, a megszokott laphinta mellett baba-mama és egy fészek hinta is helyet kapott.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

Minden, „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információról itt lehet tájékozódni.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom