null

„A csokit soha nem az autizmussal élőkkel reklámozzuk, hanem a minőséggel”

Prémium kategóriás belga alapanyagból, kiváló gyümölcsökkel, magvakkal, fűszerekkel készülnek a KockaCsoki bonbonjai és csokoládéi, de különlegességük nem csak a minőségben keresendő. A kézműves termékeket autizmussal élő fiatalok készítik, a cégnél pedig komoly hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalásra is. Hogyan indult a családi vállalkozás, és mivé nőtte ki magát?

A KockaCsoki műhelyében cukrász, csokoládékészítő szakember és autizmussal élő munkatársak közösen dolgoznak azért, hogy vásárlóik kezébe a legfinomabb csokoládék és bonbonok kerülhessenek. A munka gördülékennyé tételét gyógypedagógus kolléga is segíti, a vele való kapcsolat nagyon fontos. „Történetünk azzal kezdődött, hogy korábban egy multicégnél dolgoztam, és amikor hobbit kerestem, megtetszett egy cukrásziskola, ahová beiratkoztam. A csokoládéval ott ismerkedtem meg, amivel nagyjából egybeesett, hogy a feleségemmel a házassági évfordulónk alkalmából elmentünk egy csokoládékészítő workshopra is. Ott végképp beleszerettem a csokiba, de akkor még nem gondolkodtam saját vállalkozásban. Annak ötletét az adta, hogy a feleségem a főiskolán olyan feladatot kapott, amelynél egy megváltozott munkaképességű fiatalokat foglalkoztató munkahelyet kellett elképzelnie, összeállítania. A beadandó dolgozatban egy olyan csokoládéműhelyt írt le, amelyben autizmussal élő fiatalok dolgoztak. Az autizmus azért került képbe, mert a nagyobbik fiam, aki most lesz 18 éves, ezzel a spektrum zavarral él. Mindez több mint 10 éve történt, de a KockaCsoki alapgondolata innen ered” – mondja Dénes Ákos a csokoládémanufaktúra társtulajdonosa.

A következő lépés az volt, hogy a házaspár észrevette a társadalmi vállalkozások fejlesztésével, segítésével foglalkozó NESsT pályázatát, amire beadták az ötletüket. A szervezet a jelentkezők közül tíz olyan céget választott ki, amelynek a tervét megvalósíthatónak tartották, majd egy másfél éves képzés után közülük három támogatást is kapott ahhoz, hogy el tudjon indulni. „Mi az első háromba nem kerültünk be, de a NESsT pár hónappal később talált nekünk egy olyan támogatót, akinek segítségével, illetve a családi tőkénk bevonásával el tudtunk indítani a csokoládéműhelyt. Idén lesz 8 éves a manufaktúránk” – mondja a társtulajdonos.

Végtelen precízség

Jelenleg hét autista fiatal dolgozik a manufaktúrában, akik közül ketten enyhén értelmi sérültek is, egy harmadik kolléga pedig pluszban látássérült. A teljes létszám kilenc fős, így készülhet el egy átlagos napon 10-12 kiló csokoládé kizárólag kézműves módszerekkel.

A spektrumzavarra jellemző kommunikációs nehézségek komolyabb gondot nem okoznak a munkában, az ilyen jelenségeket egyszerűen csak érzékelik, néha megmosolyogják. „Már többször beszéltünk arról, hogy ezeket érdemes lenne naplózni, összeírni, ugyanis nagyon tanulságosak. Például előfordult, hogy az egyik kollégának azt mondtam: Nagyon jó veled dolgozni, nagyon csíplek! A kolléga erre hátraugrott, ugyanis azt hitte, szó szerinti értelemben meg akarom csípni. Volt olyan csokoládékészítő workshopunk is, ahol egy 12 éves kislánynak mondtam azt: bemegyünk a csokiműhelybe, és készítünk macskanyelvet. Ő lesápadt és halálra rémült, mert azt hitte, bent vannak a macskák, a nyelveiket pedig ki fogjuk szedni. Ez is mutatja, hogy az autizmussal élőknél a munkakiadás mikéntjére való odafigyelés mennyire fontos” – emeli ki Dénes Ákos.

A műhelyben például nem mondják azt a kollégáknak, hogy a csokit ízlés szerint szórják meg sóval, mert annak nincs konkrét jelentése. Nem egzakt fogalom a csipet sem, ahogyan a gondolatnyi bors sem. Az autista személyek ezeket a fogalmakat nehezen vagy egyáltalán nem tudják értelmezni, így a mesterek mindent precízen kimértek grammos mérleggel vagy milliliteres mérőedénnyel, majd kommunikációjukat ahhoz igazították. Ennek megfelelően az épek számára is kiderült, hogy a csipet 0,4 grammot jelent, tudják azt is, milyen mennyiséget takar a késhegynyi vagy a mokkáskanálnyi megnevezés. Ez is mutatja, hogy az autizmus esetén mi a legfontosabb feladat: az infokommunikációs akadálymentesítés. Viszont az ebbe fektetett munka meghálálja magát, ha az autizmussal élő munkavállalók megkapják a kellő segítséget, akkor nagyon szépen, nagyon pontosan dolgoznak.

„Ehhez tudni kell, hogy a cukrászszakma selejtaránya nagyjából 10 százalékos, amihez képest a csokoládékészítés valamivel precízebb, grammokkal dolgozó üzletág – a mi hibaarányunk például 2 százalékos, ami nagyon alacsony ebben a szakmában. Tomi, aki autizmussal élőként a nyitás óta a csapatunk tagja, még ennél is jobban teljesít, ő 2 ezrelékes selejtarányt produkál. Ez hihetetlen számadat, még 10 kiló csokinál is csak egy falatnyit jelent” – mondja Dénes Ákos. Az alacsony hibaszázalék a végtelen precízségnek, a szabályok maximális betartásának köszönhető.

Nem lehet zűrzavar

Az autizmussal élők akadálymentesítésében a fő kihívást az adja, hogy egy olyan spektrumzavarról van szó, amelynek mértéke egyénenként nagyon különböző lehet. Például vannak, akik csak picit „mások”, igazából csak azért lógnak ki a társadalomból, mert egy-egy tudományterülethez kiemelkedően jól értenek. Mondjuk azokhoz a természettudományokhoz, amelyek illeszkednek az érdeklődési körükhöz. A skála másik végén azok az autista személyek vannak, akik életük végéig más emberek segítségére szorulnak. A kettő közötti spektrum végtelenül széles: a KockaCsokinál van például olyan munkatárs, akinek a napi rutin kialakítását követően elég lett szóban kiadni a feladatokat, míg másoknak folyóírással kell lejegyezni a teendőket. Van olyan kolléga is, akinek grafikával vagy fényképpel megerősített folyamatábrára van szüksége. Viszont ennek elkészítése nem nehéz, csak egy számítógépre és egy nyomtatóra, illetve egy laminálógépre van hozzá szükség.

Fontos a helymeghatározásra való odafigyelés is, a műhelyben például minden szekrénynek külön neve van. Innentől kezdve minden egyértelmű, senki sem „dobálózik” a felső szekrény kifejezéssel, hanem egzakt módon kimondja, hogy hívják azt a szekrényt – például Harry Potter szekrény, csőraktár, Narnia szekrény – amelyikre éppen gondol. Mivel az autista személyeknek a kiszámíthatóság kulcskérdés, előre tájékoztatják őket arról is, hogy melyik napon mi lesz a feladatuk. A pontos menetrendet az adott napra is elkészítik, a teendőket 20 perces időközökre beosztva. Emellett figyelembe veszik az egyéni képességeket is, aminek eredményeképp mindenki abban a munkakörben dolgozhat, amelyikben igazán jeleskedik. Ha ezt előre jelzik, a kollégák a szabadságolásoknál persze tudják egymást helyettesíteni is.

Kell a figyelem

Arra, hogy a csokoládékat autista fiatalok készítik, a KocskaCsoki külön is felhívja a figyelmet: ez a csokoládé kibontása után vehető észre, a csomagoláson belül van ugyanis egy köszönőszöveg. A cég fontos tartja, hogy a vevők a jó minőséget összeköthessék az autizmussal, illetve tisztában legyenek azzal, hogy vásárlásukkal az autista fiatalok munkavállalását is támogatták. Viszont a csokit soha nem az autizmussal élőkkel reklámozzák, hanem a minőségével.

A KockaCsokinál a csokoládékészítés mellett az edukációra, a képzésekre is figyelnek, ezeket az általuk működtetett kávézó területén tartják. Az autista fiataloknak és az autista gyereket nevelő családoknak indítottak például olyan képzéssorozatot, amely elősegíti a komplex munkavállalást. Ennek része egy pályaorientációs program, ami egy évig tart, illetve egy gyakornoki program. Indult önálló életviteli programjuk és olyan képzésük is, amellyel kifejezetten a testvéreket, szülőket és a családokat célozzák, azon belül azokat is, akik frissen kapták meg az autizmus diagnózisát.

Van a manufaktúrának olyan programja is, ami a jogi ismeretek átadásával foglalkozik, és olyan is, ami a nemiség kérdéskörével. Ezeket a képzéseket mindig neves szakemberek, például jogászok, gyógypedagógusok, pszichológusok tartják. A KockaCsoki társadalmi felelősségvállalása ebben is megmutatkozik, hiszen mindezt a csokoládék értékesítéséből származó bevételekből finanszírozzák. A jelentkezőknek a képzések díjmentesek, vagy maximum egyetlen kávé árába kerülnek.

A cég tevékenységére sok helyen felfigyeltek, már háromszor megkapták a Salva Vita Alapítvány által életre hívott Fogyatékosság-barát Munkahely díjat is. Ennek odaítélésről az alapítvány, a humán tárca, az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület közösen döntött. Emellett kapott a vállalkozás sok egyéb szakmai díjat, az egyik autista fiataljuk pedig megnyerte egy fotópályázat fődíját is, amire szintén nagyon büszke a manufaktúra csapata.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom