null

„A fogyatékosság nem akadály”

2023-ban lesz 20 éves a Szerencsejáték Zrt. karitatív hálózata, amely nemcsak a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő személyek munkahelyi integrációját segíti, hanem a társadalmi szemléletformálást is. Miért tartja fontosnak ezt a küldetést a nemzeti lottótársaság?

A lottótársaságok társadalmi felelősségvállalásában Spanyolország a zászlóshajó, ahol a királynő 84 éve adta a Spanyol Vakok Nemzeti Szövetségének (ONCE) a szerencsejáték-szervezés monopóliumát, hogy annak bevételeiből finanszírozzák a fogyatékossággal élő személyek számára nyújtott speciális szolgáltatásokat. A cég ma már hatalmas holdingként tevékenykedik: több mint 20 ezer embert foglalkoztat közvetlenül, és további 60 ezer főnek biztosít munkát.

„A spanyol hálózat tevékenysége számunkra már régóta ismert volt. Annak ötlete, hogy nálunk is legyen olyan karitatív sorsjegy, amelynek segítségével fogyatékossággal élő embereket lehet támogatni, már 1998-ban felmerült, de akkor még nem indult el a kezdeményezés. Az uniós csatlakozásunkat megelőző időszakban kiderült, hogy a megváltozott munkaképességű személyek – köztük a fogyatékossággal élő emberek – foglalkoztatási szintje Magyarországon csak 10-11 százalék, miközben az uniós országokban már akkor 40 százalék volt” – mondja Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályának vezetője.

Előny mindenkinek

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása azért is fontos, mert azok a személyek, akiknek van munkahelyük, van saját jövedelmük, a tapasztalatok szerint sokkal jobban tudnak integrálódni a társadalom szövetébe.

„Ezt az alaptézist Európa is elfogadta, minden ország törekedett arra, hogy a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsági szintje közelítse az épekét, ami 60 százalék fölötti. Ennek a folyamatnak a részeként indult el 2003-ban a Szerencsejáték Zrt. karitatív hálózata. Munkatársainkat már az induláskor üzleti alapon, szakmai, közgazdasági, jogi és szociális szempontokat figyelembe véve foglalkoztattuk. A hálózat létszáma jelenleg 170 fő – a cég dolgozóinak 10 százaléka a karitatív hálózatot erősíti –, és sok olyan munkatársunk van, aki a kezdetektől fogva itt dolgozik. Mindeközben új munkatársak is folyamatosan érkeztek, az idei évben is csaknem húsz új kollégát vettünk fel” – mondja az osztályvezető.

Aki a karitatív hálózatból kilép, az jellemzően fizikai teljesítőképességének csökkenése miatt dönt így, mert állapota miatt már nem tudja ellátni a feladatait. Mindemellett a kollégák nagyon szeretik a munkájukat, ragaszkodnak hozzá.

Nyílnak a kapuk

A karitatív hálózatba azok jelentkezhetnek, akiknek van általános iskolai végzettségük, illetve alkalmasak a pénz- és értékkezelésre. Emiatt értelmi akadályozottsággal élő személyeket nem tudnak alkalmazni, de a fogyatékossági csoportok közül a látás- és hallássérültek, illetve a mozgásukban korlátozott személyek szép számban képviseltetik magukat. Kerekesszékes emberek már az indulás óta dolgoznak sorsjegyárusként – most közel 20 ilyen munkatárs van –, a siket és a nagyothalló személyek irányába pedig 7 éve nyitott a vállalat. Jelenleg csaknem 20 siket és nagyothalló kolléga dolgozik a hálózatban.

„Ez a programunk nagy siker, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével aktívan együttműködünk a foglalkoztatás akadálymentes feltételeinek kialakításában. Esetükben ez a vásárlók szempontjából is fontos, nekik is tisztában kell lenniük az értékesítő korlátozottságával, hiszen az láthatatlan. Emiatt készítettünk a SINOSZ-szal közösen egy tájékoztató füzetet is, amiből a vásárlók informálódhatnak a hallássérült személyekkel való sikeres kommunikáció mikéntjéről. Az akadálymentesítés a vállalati környezetben is fontos, jelnyelvi tolmácsot használunk a megbeszéléseken, kereskedelmi tréningeken, céges rendezvényeken is” – mondja Rosner Imre. A siket kollégákkal való kommunikációban a KONTAKT Tolmácsszolgálat használata is gyakori, ilyenkor videótolmácson keresztül történik a párbeszéd. Az egyenlő hozzáférést a mozgáskorlátozott személyek számára is biztosítják az értékesítőhelyek és a rendezvényhelyszínek kiválasztásakor, azok számukra is akadálymentesek.

A betegség sem akadály

A karitatív hálózat többi munkavállalója egészségkárosodással rendelkező személy, állapotuk onkológiai vagy mozgásszervi betegség, szív- és érrendszeri probléma miatt változott meg. „Van olyan kollégánk, aki korábban aktív életet élt, de most egy kilót sem emelhet fel. Akad olyan súlyos cukorbeteg munkatársunk is, aki a délutáni órákban már nem tudna dolgozni, maximum 4-5 órán át tud aktívan tevékenykedni. Ez a munkakör az ő állapotához pont megfelelő, mert részmunkaidős. Emellett ha valakinek az egészségi állapota engedi, a munkaidőkeret emelésére is van lehetőség” – emeli ki Rosner Imre.

A lottótársaság látássérült személyeket egyelőre nem tud alkalmazni, mert munkakörnyezete infokommunikációs szempontból még nem akadálymentes. A tervek között azonban szerepel a fejlesztés, amelyben a spanyol ONCE tapasztalataira is számíthatnak. Rosner Imre becslése szerint a tervek 5 éven belül valóra válhatnak, addigra elkészülhet a látássérültek számára is akadálymentes értékesítési szoftver, ami felolvasóprogrammal támogatja a munkavégzést.

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom